JEDINSTVENI DOGAĐAJ

KRALJICA NOVINARSTVA Festival reportaža i reportera Fra Ma Fu ponovno u Virovitici

U čast velikog novinara, reportera i pisca Franje Martina Fuisa pokrenut je festival koji se već pretvorio u jedinstveni virovitički turistički događaj
 icv.hr

Iako u nas često nepravedno zapostavljena, reportaža je bila i jest kraljica novinarstva, forma koja je čitatelje prikovala da novinski tekst pročitaju u dahu, smijući se li plačući nad sudbinama njenih glavnih likova.

Idućih deset dana Virovitica postaje središnje mjesto, svojevrstan dvor te novinarske kraljice, dom 2. Festivala reportaža i reportera Fra Ma Fu, u čast velikog novinara, reportera i pisca Franje Martina Fuisa. Iako je ovo tek druga godina kako se festival održava, već nakon prve godine nominiran je za prestižnu europsku turističku nagradu Povelja F.E.S.T. koju dodjeljuje Europska federacija turističkih novinara.

Franjo Fuis

No, festival u organizaciji virovitičkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva (kojeg vodi urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek) nije namijenjen samo reporterima, već se pretvorio i u jedinstven virovitički turistički događaj. Gradski trgovi, pubovi i izložbeni prostori tako će prvih deset dana rujna ugostiti niz atraktivnih događanja. Sve počinje u četvrtak, izložbom hrvatskog ratnog izvjestitelja i dugogodišnjeg fotoreportera Tonija Hnojčika 'To sam radio u ratu, sine', na kojoj će biti predstavljena njegova istoimena fotomonografija.

Iste večeri Mato Pejić predstavit će svojih '25 godina Oktoberfesta' kroz priče i fotografije s te jedinstvene europske pivske manifestacije. Petak počinje tribinom Mladi u novinarstvu, a kroz moderiranje Sandre Pocrnić Mlakar raspravljat će se o uvjetima u kojima danas stasaju mladi pripadnici sedme sile.

Svečana akademija o Franji Martinu Fuisu, predstavljanje knjige Brod bez kompasa te projekcija dokumentarnog filma Šifra: Galeb samo su neka od događanja koja će se te večeri odviti u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Virovitičke subotnje jutro rezervirano je za sajam stripova, prezentaciju rada lokalnog aerokluba s atraktivnim dronovima, verglaše, te sajam Agroexpo s izložbama poljoprivrednih proizvoda, dok će poslijepodne Virovitičkom vinskom cestom zavladati lokalni glumci, predstavljajući bogatu gastronomsku i enološku povijest ovog kraja.

Iako je teško pobrojati sve događaje u deset dana, od zanimljivih još valja izdvojiti promociju knjige Borisa Dežulovića Razgovori sa Smojom u četvrtak 8. rujna.

Fra Ma Fu festival prošle je godine imao izvrsnu posjećenost, pa nema dvojbe da će tako biti i ove godine.

Nedjelja, 4. rujna

AFRIKA

Izložba putopisnih fotografija i priča o čaju

Tema: Putopisna fotografija

Autor: Davor Schunk

Mjesto: Pitomača, Corner pub

Vrijeme: 10:00

Tridesetak fotografija koje ćemo imati prilike vidjeti virovitički dizajner i umjetnik Davor Schunk snimio na svojim putovanjima Afrikom. Fotografije su objavljene u mnogim hrvatskim časopisima, portalima i na Hrvatskoj televiziji, a bile su izlagane i na nekoliko eminentnih izložbi. Na istu temu bit će prikazan i kratki dokumentarni film Mombasa, emitiran na Hrvatskoj televiziji.

Šunk je rođen u Virovitici 1970.godine. Studirao na Studiju dizajna AF u Zagrebu. Studio za vizualnih komunikacija “Definicija” osniva 2003. godine. Putuje po Europi i Africi na kojima snima video i fotoreportaže za Hrvatsku televiziju i časopise. Godine 2006. Izdaje knjigu “Tragovi”. Direktor, predsjednik, tajnik, ekonom i izlagač “FraMaFu” strip festivala u Virovitici 2009.godine.

Radi kao predavač maturantima i studentima. Odradio je niz uspješnih radionica za djecu predškolske i školske dobi (strip radionice, dizajnerska početnica). Autor je više slikovnica i stripova za djecu i odrasle i uspješnica vizualnih identiteta i maskota. Potpisuje scenografiju i vizualne identitete nekoliko kazališnih predstava.Objavljuje stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima. Profesionalni je član HDD-a (Hrvatsko društvo dizajnera), ULUPUHA i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Jedna od nagrada: Kiklop, 2014. (Palac Sim i palac Tam).

TRAGOVIMA FRA MA FUA

Dravski otok Križnica

Mjesto: Križnica

Vrijeme: 11:30 sati

Križnica je kultivirani krajolik omeđen hrvatsko-mađarskom granicom i rijekom Dravom, na području općine Pitomača. Ovdje Drava čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Izolirani je prostor, Drava se prelazi skelom, nema kopnenu vezu osim visećim pješačkim mostom dugim 250 metara, izgrađenim 1967. godine. Stari tok rijeke Drave i vode stajaćice su staništa za mnoge vrste riba. Križnica je bogata ugroženim i zaštićenim vrstama ptica: divlja patka, riječni galeb, crna liska, šljuka bena, orao štekavac, crna roda, stepski sokol. Od 2008. godine Križnica se nalazi u obuhvatu regionalnog parka “Područje rijeke Mure i Drave”. Naselje Križnica ima 130 stanovnika u 39 domaćinstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:20