Kreće gradnja riječke 'Džamonjine džamije' teška i do osam milijuna eura

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2009. u 12:25

RIJEKA - Grad Rijeka će ipak dobiti svoju džamiju. Nakon godina najava i odgađanja 3. listopada konačno kreće gradnja Islamskog centra.

Završena je papirologija, srušene su sve barijere, a Islamska zajednica ovih dana ponosno organizira svečanost početka radova na koje, potvrđeno je, stiže i izaslanik katarskog emira.

Sakuplja se i novac jer milijune eura vrijedna građevina financirat će se isključivo donacijama koje stižu i iz inozemstva.

- Sada kada smo ušli i ovu fazu i konačno krećemo s gradnjom intenzivirat ćemo i priču oko sakupljanja donacija - govori nam Mirsad Srebreniković u ime Islamske zajednice.Potrebno je sakupiti čak šest do osam milijuna eura, a prve donacije za gradnju džamije očekuju se od muslimana iz Rijeke i okolice, a zatim od muslimanskih vjernika iz cijele države.

Sredstva bi trebala stići i iz raznih ustanova u tzv. islamskim zemljama koje imaju fondove upravo za ovakve projekte pa se tako, primjerice, očekuje i novac Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije. Novac bi mogao stići i iz vjerskih islamskih institucija iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te iz Libije, a radi se o ustanovama koje su pomagale i izgradnju zagrebačke džamije.Glavni projekt napravila je tvrtka ADB iz Zagreba, a sve se radi po idejnom rješenju proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje koji, nažalost, nije dočekao realizaciju svojih zamisli. Islamski centar će uz vjerske imati i društvene, kulturne te obrazovne sadržaje, a s džamijom će se protezati na preko tri tisuće kvadrata.

Sam minaret bit će visok 23 metra. Džamija se gradi na području Rujevice, iznad riječke zaobilaznice, a Centar će imati i kafić, te restoran i 78 parkirnih mjesta. Inače, ideja o gradnji riječke džamije rođena još 1982.godine, a od tada su promjenje čak tri lokacije za izgradnju Islamskog centra i više idejnih rješenja.

U Primorsko-goranskoj županiji živi više od 10 tisuća islamskih vjernika, a Rijeka s okolicom zauzima drugom mjesto u Hrvatskoj po njihovoj brojnosti.Iva Balen/EPEHA

Izdvajamo