OD 11. I 18. SVIBNJA

KREĆE UBLAŽAVANJE MJERA U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI Omogućavaju se posjeti domovima za starije i za djecu, a primat će se i novi korisnici

Vesna Bedeković
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Ublažavanja mjera koje su zbog koronavirusa uvedene u sustavu socijalne skrbi, u kojemu su 1164 pružatelja usluga, započet će 11. i nastaviti se 18. svibnja, objavilo je u petak Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Riječ je o domovima za starije i nemoćne, domovima koji skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osobama s invaliditetom i osobama s intelektualnim i drugim poteškoćama te udomiteljskim obiteljima koje skrbe za djecu i za osobe starije dobi.

Ministarstvo je izvijestilo i kako je u domovima čiji je osnivač država, koji su radili u otežanim uvjetima, u plaći za mjesec travanj isplatilo prekovremene sate i dodatke za smjenski rad, za što je osigurano dodatnih 1,7 milijuna kuna.

Mjere ublažavanja izrađene su u suradnji sa epidemiolozima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako i se olakšao život korisnicima i ublažio pritisak na zaposlenike.

Od 11. svibnja korisnicima će tako uz pridržavanje epidemioloških mjera biti omogućena dostava higijenskih potrepština i namirnica od članova obitelji i prijatelja u domovima za starije i nemoćne, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga, šetnje i boravak u prirodi te odlazak djece na dječja igrališta samostalno ili u pratnji stručnih radnika, ovisno o dobi i procjeni.

Od 18. svibnja bit će dozvoljen prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne prema listi čekanja te posjeti uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Bit će dopušten izlazak izvan prostora ustanove u pratnji zaposlenika doma uz poštivanje mjera zaštite i fizičke udaljenosti.

Vezano uz organizaciju rada zaposlenika, s preporuke o sedmodnevnoj radnoj izolaciji prelazi se na preporuku organizacije rada u četverodnevnim smjenama radi smanjivanja broja radnika koji se u danu izmjenjuju kod pružatelja usluge.

Ostale epidemiološke mjere pružatelja usluge smještaja ostaju na snazi, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će se postrožiti u dogovoru s epidemiološkim službama.

Povećat će se i izvaninstitucijske usluge pa tako i veći obuhvat korisnika poludnevnog i cjelodnevnog boravka. Uz online i rad na daljinu neke od usluga ponovno će se pružati u ustanovama, u prostorima ostalih pružatelja usluga, i u domu korisnika, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

Centri za socijalnu skrb od 18. svibnja će početi primati korisnike u prijemnom uredu, koji će dolaziti u dogovorenom terminu, a radnici će odlaziti u obitelji korisnika u svim situacijama kada je to potrebno. Isto vrijedi i za obiteljske centri i Centar za posebno skrbništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:37