AFRIČKA KUGA

KREĆE VELIKI POKOLJ DIVLJIH SVINJA, MINISTARSTVO NAREDILO: UBIJTE IH 20.000! Masovni odstrel uzbunio zaštitare životinja, stočari: Bez toga propadamo!

Uzgajivači svinja pozdravljaju odluku jer bi opasna kuga ugrozila pitome svinje na seoskim farmama
 iStock

Iskorjenjivanje afričke svinjske kuge (ASK), zarazne virusne bolesti domaćih i divljih svinja za koju još nema cjepiva, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis nedavno je proglasio prioritetnim zadatkom veterinarskih službi.

Bolest se već pet godina širi Europom pa je tako u Rumunjskoj zbog pojave ASK-a usmrćeno više od 361.000 svinja, u Belgiji 5222 svinje na 22 gospodarstva, a mjere zaštite proglasile su Bugarska, Italija, Litva, Latvija, Poljska, Rumunjska, Estonija, Češka i Mađarska.

Kada se bolest pojavila na našim granicama, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Naredbu o smanjenju brojnog stanja divlje svinje u lovištima na 50 posto matičnog fonda. Ističu kako populacija neće biti ugrožena jer bi se za dvije godine od prestanka naredbe populacija trebala vratiti na sadašnjih 40.000, koliko ih službeno ima. Ta naredba ministarstva o odstrelu oko 20.000 divljih svinja izazvala je oprečne komentare u javnosti.

Prijatelji životinja tako navode kako još ima vremena za provođenje nenasilnih preventivnih mjera.

Apsurd

Svjesni su opasnosti od virusa afričke svinjske kuge, ali smatraju da je naredba da se istrijebe sve divlje svinje (uključujući majke s mladuncima) do biološkog minimuma kako bi se zaštitilo svinjogojstvo i mesna industrija, i to i na hranilištima i na zaštićenim područjima, apsurdna i neetična, a pucanje na divlje svinje čak i u blizini kuća opasnost je za ljude, navode zaštitari.

Tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor kaže kako je pojačan preventivni odstrel na snazi u svim zemljama gdje je zabilježena opasnost od ASK-a.

- Nema tu puno filozofiranja, bolest se brzo širi i teško da će nas zaobići ako ne djelujemo preventivno. Mjere nisu popularne i s njima se i dio lovaca ne slaže. Ako želimo djelovati preventivno, onda to moramo napraviti jer ako ništa ne poduzmemo, a bolest ugrozi svinjogojstvo, svi će se pitati zašto nismo ništa učinili - kaže Budor.

Središnji savez udruga uzgajivača svinja potpuno podržava naredbu ministarstva.

Predatori

- Mnogi naši članovi podigli su farme uz kreditna zaduženja te bi pojava bolesti i eradikacija stada na farmama nepovratno uništile ta gospodarstva. U razgovoru s pojedinim članovima lovačkih društava uvidio sam da je za mjeru koju je propisalo ministarstvo i tiha većina među lovcima. Osim eventualne štete u smislu širenja bolesti, divlje svinje čine velike štete i gospodarstvima koja se bave isključivo ratarstvom te ovčarima, kojima postaju jedan od glavnih predatora i ugroza za njihova stada - kaže Goran Jančo, predsjednik Saveza.

U PPK karlovačkoj mesnoj industriji, koja posluje u sustavu Grupe Pivac, zajedno s Mesnom industrijom Braća Pivac iz Vrgorca i Mesnom industrija Vajda Čakovec, u dnevnom uzgoju imaju više od 40.000 tovljenika, a godišnje proizvode više od 150.000 svinja.

- Imamo više od 90 kooperanata, a najviše ih je u Slavoniji. Posljednjih nekoliko godina intenzivno radimo na revitalizaciji svinjogojske proizvodnje i pojava afričke svinjske kuge nama bi, kao i drugim proizvođačima, nanijela goleme direktne i indirektne štete od kojih bismo se teško oporavili. Možete samo zamisliti prizore eutanazije cijelih farmi i farmskih kompleksa s nekoliko tisuća ili čak desetaka tisuća svinja koje bi se u tom slučaju morale usmrtiti i neškodljivo ukloniti - kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Riječ struke

I on, kao i lovci, smatra da glavnu riječ u sprečavanju bolesti treba imati struka. Povjerenik Andriukaitis rekao je kako je ključno da svaki lovac bude svjestan i da vodi računa o tome da se bolest lako može proširiti.

- Lovci imaju jedinstvenu priliku odrediti ishod ovih bitki na dobro ili loše, jer mogu pridonijeti povećanju ili smanjenju širenja bolesti: vaša je uloga ključna u ovoj borbi - kaže povjerenik.

Prema podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i bazi podataka o bolestima WAHIS, od početka epidemije u EU, Rusiji, Ukrajini, Kini i u nekoliko država Afrike ukupno je zahvaćeno više od dva milijuna svinja, od kojih je oko 500.000 uginulo, dok je 1,5 milijuna svinja usmrćeno na zaraženim farmama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:27