PREMIJER ODGOVARA NA OCJENU AGENCIJE MOODY'S

'KREDITNE AGENCIJE ŽELE RADIKALNE I BRZE PROMJENE, ALI POSTOJE GRANICE!' Premijer Milanović o rejtingu SMEĆE

Zagreb, 010213.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Hrvatske vlade.Na slici: Vesna Pusic i Yoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović na današnjoj je sjednici Vlade rekao da najnovije izvješće agencije Moody's u pravilu govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali da ne idemo dovoljno brzo te da do takva mišljenja drži, ali mu se nikad u potpunosti neće predati.

Kad bismo išli njihovom brzinom bili bismo u opasnosti da završimo kao oni koji idu prevelikom brzinom, a nemaju dovoljno dobre gume i nisu dobro prilagođeni uvjetima na cesti, rekao je Milanović.

'SLIJEDI REBALANS PRORAČUNA, REZAT ĆEMO RASHODE' Linić nakon vijesti o smanjenju rejtinga na SMEĆE

Dodao je kako kreditne agencije žele da promjene budu brze i radikalne, a to je već područje društva i ljudskih odnosa i onoga što određeno društvo želi postići i prihvatiti.

Karamarko o rejtingu: 'Vlada se dokazala jedino u kreaciji oko porezne represije i agresorske porezne politike'

"Mi hrvatsko društvo izlažemo određenim naporima i stresovima, ali osjećamo i znamo da postoje granice. To ćemo također imati pred očima, jer nismo bankari nego političari i društveni djelatnici, to jest ljudi koji rade u društvu i za društvo. Tu se nikad u potpunosti nećemo razumjeti s rejting agencijama kao što se nijedna europska vlada neće s njima u potpunosti složiti", kaže Milanović.

HUP O SNIŽAVANJU KREDITNOG REJTINGA 'Ovo nije iznenađenje, ne zasučemo li rukave i dalje će padati'

Drži da je pitanje je kakvi bi rezultati bili u ovom trenutku, kada bismo slušali kreditne agencije.

'MOODY'S SNIZIO KREDITNI REJTING HRVATSKE U SMEĆE!' Ovo je najlošiji rejting od 1997.

Ističe da je prognoza stabilna i da "postoji nekakva prognoza rasta za Hrvatsku". Drži da je bitno, budući da se radi o procjeni rejtinga državnih obveznica, da je taj rejting povoljniji nego ikada za državu, jer kada bismo u ovom trenutku izdavali državne obveznice na američkom ili japanskom tržištu, morali bi na njih platiti osjetno manju kamatu nego prije godinu dana.

Milanović ocjenjuje da su rejting agencije "naprosto jako ambiciozne i katkad nezasitne" te gledaju isključivo interes špekulativnih investitora.

Dodaje da Vlada mora gledati interese hrvatskog društva koji nisu nespojivi, ali ni isti kao interesi agencija.

Kad biste pitali sve europske predsjednike i predsjednice vlada što misle o rejting agencijama, vjerojatno bi prešutjeli, a ja vjerojatno imam bolje mišljenje o njima od većine svojih kolega, kaže Milanović.

Agencija Moody's danas je snizila rejting hrvatskih državnih obveznica sa Baa3, na Ba1 te promijenila prognoze iz negativnih u stabilne.

Sniženje rejtinga na Ba1, koji označava neinvesticijsku (špekulativnu) razinu i značajan kreditni rizik, agencija obrazlaže slabim izgledima za gospodarskim rastom i nedostatkom fiskalne fleksibilnosti.

Rejting je snižen na Ba1 s dosadašnje investicijske razine sa umjerenim kreditnim rizikom Baa3.

Moody's je istodobno promijenio izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne ocjenjujući da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije i zaduženosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37