KREDITNA AGENCIJA KAZNILA VLADU ZORANA MILANOVIĆA

KREDITNI REJTING HRVATSKE SADA JE SMEĆE! Standard & Poor's nam je dao ocjenu 'BB+/B' LINIĆ EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI: 'S&P je svijetu poslao poruku da smo tromi! Taoci smo interesnih skupina' MRSIĆ: 'Kreću reforme. Hitno mijenjamo zakon o radu!'

Zagreb, 221012.Pantovcak - ured Predsjednika RH.Izvanredna konferencija za novinare predsjednika Ive Josipovica i premijera Zorana Milanovica povodom najnovije afere prisluskivanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 08:41 - U prvoj polovici iduće godine Hrvatska će odraditi reformu radnog zakonodavstva i mirovinsku reformu, napravit ćemo dodatne uštede na materijalnim pravima iz granskih kolektivnih ugovora javnih službi, a plan ušteda počet će se ostvarivati i u javnim poduzećima i agencijama, najavio je sinoć ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Napomenuo je kako najavljene reforme nisu ad hoc pripremljene sinoć kad je srušen kreditni rejting, već Ministarstvo rada i mirovinskog sustava samo nastavlja sa zacrtanim reformama.

Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------

21:40 - Iako se prema nekim izjavama koje su danas stizale iz Vladinih i Vladi bliskih krugova dalo naslutiti da se u Banskim dvorima očekivao udarac barem iz jedne od međunarodnih rejting agencija, potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić današnje je rušenje kreditnog rejtinga pretrpio kao težak osobni udarac.

- To je mnogo teža kvalifikacija od same opomene Vladi - rekao nam je nekoliko sati nakon S&P-ove objave spuštanja hrvatskog rejtinga, koja je Hrvatsku na dužničkoj ljestvici spustila na razinu Rumunjske i Filipina, a samo dvije stepenice iznad Srbije i Bangladeša.

- Oni su i nama i cijelom svijetu jasno poručili da naše reforme nisu dovoljne. Što je najgore, poručili su nam da smo inertni kao političari, i da protiv sebe imamo interesne skupine koje već godinama izvlače novac iz proračuna. Mi ubuduće to ne smijemo dopustiti.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------

Od danas je Hrvatska je, barem što se tiče rejting agencije Standard & Poor’s, i službeno u kategoriji junka. S&P je danas kasno poslijepodne snizio hrvatski rejting za dugoročna zaduženja u stranoj valuti s BBB- na BB+, čime smo i službeno pospremljeni u kategoriju financijskog smeća.

Kao razloge takve odluke, u S&P-u su naveli nedostatak strukturnih reformi koje bi ubrzale izlazak Hrvatske iz četverogodišnje recesije. To se, stoji u S&P-ovu priopćenju, posebno odnosi na reforme na tržištu rada.

Razlozi za rušenje

Drugi razlog rušenja rejtinga u S&P-u pronalaze u fiskalnoj politici, posebno u nedavno usvojenom proračunu, kojim je povećan manjak u državnoj blagajni.

- Što se Hrvatske tiče, više ne smatramo da posjeduje ekonomsku fleksibilnost i politiku sposobnu za održavanje investicijskog rejtinga - zaključuju u S&P-u.

- Ovo nije ishitrena odluka, mi Hrvatsku kontinuirano pratimo. Pratili smo provedbu reformu, rebalans ovogodišnjeg proračuna i proračun za sljedeću godinu, i to je pripomoglo donošenju odluke - rekao nam je danas jedan od analitičara S&P-a, koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako u S&P-u nerealnom smatraju i očekivanu stopu rasta gospodarstva od 1,8 posto u 2013. godini.

- Ovo je potpuni poraz Vladine politike. Sada treba ići hitno na sklapanje aranžmana s MMF-om i treba napraviti plan ’ i za fiskalnu i za monetarnu politiku - ocijenio je rušenje hrvatskog rejtinga u režiji S&P-a Željko Lovrinčević, neovisni ekonomist.

Smanjenje rejtinga za njega je bilo očekivano. Na to je, kaže Lovrinčević, upućivalo niz razloga: od Vladina rušenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, do čega je došlo kada su prorčaunom za sljedeću godinu povećani i rashodi i deficit, preko rasta porezne presije, koja guši gospodarstvo, i produbljenja gospodarskog ponora, pa do uhljebljivanja kadrova po javnim poduzećima.

- Niti jedna ozbiljna reforma nije započeta, a sve je izraženija i nekompetenost Vlade. Posljedice ove odluke S&P-a bit će katastrofalne za Hrvatsku - poručuje Lovrinčević.

I u Vladinim krugovima kažu da su očekivali ovakvu odluku. Na nju je ukazivao već i nedavni postupak rejting agecnije Fitch, druge iz velike rejting trijade, koja nam je nedavno izmijenila izglede daljnjeg kretanja rejtinga u negativne. U S&P-u, s druge strane, izglede daljnjeg kretanja našeg rejtinga ocjenuju stabilnima, što, po svemu sudeći, možemo zahvaliti skorom ulasku u EU.

Sve su znali

- Već nekoliko dana znamo u kojem smjeru ide ta priča. Cijelo vrijeme govorimo da će nam 2013. biti teška. Kada smo donosili proračun za sljedeću godinu, politička je odluka bila da više nećemo rušiti standard građana i potrošnju. Možda se malo pretjeralo i s investicijskim planom. Sad, što je, tu je - požalio nam se jedan visokopozicionirani sugovornik iz Banskih dvora.

Dramatične posljedice

Kakve će posljedice rušenja rejtinga biti za Hrvatsku u ovom se trenutku nitko ne usudi prognozirati. Ono što je sigurno, to je da će se država sada zaduživati nešto skuplje nego do sada.

- Hrvatska će u siječnju, nakon ovog, jako teško izaći na međunarodno tržište i vjerojatno će se više orijentirati na zaduženja na domaćem tržištu. Investitori nas već zaobilaze u širokom luku - zaključuje Lovrinčević.

Milanović: 'Da slušamo bonitetne agencije otpustili bismo 30.000 ljudi i srezali plaće’

Premijer Zoran Milanović govorio je o bonitetnim agencijama novinarima u Bruxellesu nekoliko sati prije nego što je Standard&Poor’s objavio šokantnu vijest. Poručio je da će Hrvatska voditi ekonomsku i fiskalnu politiku na način da se ne dopadne svakome, jer "kad se dopadneš svakome na kraju će te svi prezreti".

- Vodit ćemo politiku tako da se nikome pretjerano ne dopadnemo, jer radimo stvari koje su nužne - rekao je premijer objašnjavajući da treba izbjegavati ekstreme koji se kreću od toga da se treba odreći svega do toga da se ne treba odreći ničega.

- Kada bismo slušali bonitetne agencije, koje su engleske i američke, a ne iz eurozone, a koje imaju utjecaja i na najveće države, onda bismo bez pretjerivanja otpustili jedno 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i plaće, ne božićnice i regrese, nego plaće, onda bi za to rekli bravo. A ako to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting deset puta. Dakle, ako razmišljate tako ne radite, nego pokušavati naći neko razumno rješenje, pokušavate uvjeriti sindikate da su određena odricanja nužna i stoga se nadamo da će to konačno početi generirati nekakav rast i novu vrijednost. Kada bi se slušali ekstremi uvijek bi bilo loše - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:53