ŠTRAJK PROSVJETARA

KREŠIMIR SEVER 'Sindikatima je voda došla preko glave, premijer bi trebao preuzeti odgovornost i sjesti s tim ljudima'

 
Krešimir Sever
 Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS) Krešimir Sever komentirao je za N1 štrajk zaposlenih u obrazovanju te pregovore sindikata s Vladom.

Komentirao je da je sindikatima voda došla preko glave.

- Kompromis se mora naći. Ovo su dobro organizirali i postavili kroz cirkularni štrajk, zato on toliko i traje. Nepobitno je da je obrazovanje potplaćeno. Djeca puno vremena provode u školama, a mi naše povjerenje profesorima ne pokazujemo kroz plaću. Slično je stanje u zdravstvu, državnoj službi, carini... Svugdje je slično. U Hrvatskoj Vlada kao poslodavac ne vodi dovoljno brige i skrbi o svojim zaposlenima i to treba mijenjati.

Vjerujem da bi situacija izgledala drugačije da se na vrijeme pristupilo razgovorima koje su tražili sindikati. Sindikati nisu ovdje ispolitizirani da idu u štrajk radi štrajka, da idu u rušenje radi rušenja, nego im je došla voda preko glave i krenuli su tim putem.

S druge strane, politika ne bi smjela pokazivati taštinu do te mjere, nego obratno, treba na prvi mig skočiti i razgovarati. Razgovori koje imaju su previše rijetki, a ako netko sebe želi nazvati državnikom, a ne samo političarem, mora pokazati odlike državnika. Ne samo taštinu i moć, nego i snishodljivost prema drugoj strani. To ne pokazuje slabost nego osjećaj za drugu stranu i s te bi strane predsjednik vlade trebao reći - ja kao predsjednik vlade na sebe uzimam odgovornost zbog stanja i situacije i sjedit ću s tim ljudima danima, dok ne dođemo do rješenja, a ne - imam svoje ljude, pa neka oni razgovaraju. Trebao je sjesti odavno, zaključio je Krešimir Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:20