UOČI IZBORA ZA EP

Krešo Beljak: 'HDZ je unazadio i uništio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom Europske unije'

Krešo Beljak
 Vlado Kos / CROPIX

Predsjednik HSS-a i kandidat Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament (EP) Krešo Beljak izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako su predstojeći izbori prilika da opozicija odnese pobjedu te u ropotarnicu povijesti pošalje HDZ koji je unazadio i uništio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom Europske unije.

"Hrvatska je u posljednjih tridesetak godina sa sredine ljestvice europskih zemalja po razvijenosti pala na posljednje mjesto", ustvrdio je Beljak na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije.

Sve istočnoeuropske zemlje su, kaže, danas ispred nas.

"Naša koalicija je jedina koja nudi Hrvatsku kao dio razvijene, napredne, prosperitetne i moderne, ujedinjene Europe. Svi ostali nude nešto drugo: ili izlazak Hrvatske iz EU, što bi bila potpuna katastrofa, ili pak Hrvatsku unutar 'istočnoeuropske unije'. Mi to ne želimo i jedini nudimo Hrvatsku po uzoru na visoko razvijene zapadnoeuropske države“, rekao je Beljak.

Prognozirati broj mandata na predstojećim izborima, međutim, nije želio.

"Naše biračko tijelo je vrlo složeno i čini 75 posto onih koji nisu zadovoljni smjerom kojim Hrvatska ide. Ako se ti ljudi odluče na masovniji izlazak, naš će rezultat biti bolji“, zaključio je Beljak.

Mrak Taritaš: 'Projekt Europe nije ni završen ni savršen'

Predsjednica GLAS-a i kandidatkinja Amsterdamske koalicije na izborima za EP Anka Mrak Taritaš istaknula je kako projekt Europe nije ni završen ni savršen te da Koalicija u tim procesima želi aktivno sudjelovati.

"U srijedu smo vidjeli izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2018. godinu. Uz korupciju, riječ je o nasilju prema novinarima i migrantima, kao i najslabijima u društvu - ženama i djeci. Ne želimo zatvorenu Hrvatsku, gdje su šovinizam i mržnja prema slabijima normalna stvar. Zalažemo se za otvorenu, tolerantnu, naprednu Hrvatsku, u kojoj se cijene ljudska prava“, rekla je Mrak Taritaš.

"EU nudi mir, slobodu i blagostanje, a mi to želimo graditi u budućnosti. Naša koalicija je najžešći zagovornik europskih vrijednosti. Čak 75 posto propisa donosi se u Bruxellesu. Zato je važno izaći na izbore“, naglasila je Mrak Taritaš.

Napomenula je kako njihovu koaliciju od drugih razlikuje što jako teško nešto obećaju, ali kad obećaju, to i naprave, što je, kaže, dokazano rezultatima.

"Dubrovčani su na sjednici Vlade u veljači dobili košaricu prepunu obećanja, ali pitanje je žele li vjerovati tuđim riječima ili svojim očima. Kad je riječ o Amsterdamskoj koaliciji, neka vjeruju svojim očima“, zaključila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:55