'NE VIDIM ALTERNATIVU'

KREŠO BELJAK 'Milanović kao kandidat ljevice jako je dobra opcija. U svoje ime mogu reći da je on kandidat kojeg će podržati kompletna opozicija'

Krešo Beljak
 Tonci Plazibat / CROPIX

Tijekom gostovanja u emisiji Newsroom N1 televizije, predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je da je bivši premijer Zoran Milanović kao kandidat ljevice na nadolazećim predsjedničkim izborima "jako dobra opcija" te da on ne vidi alternativu.

Čelnik HSS-a smatra da je koalicija zelene ljevice, koja tvrdi da neće moći podržati Milanovića, skupina amatera ili da rade za Hrvatsku demokratsku zajednicu. - Oni sami sebe diskvalificiraju. Naletjeli su na zid na prvim izborima. Sad će ići na druge i opet naletjeti na zid. Dakle, ja ozbiljno moram sumnjati ili da se radi s ljudima koji su amateri ili smišljeno rade za HDZ. Mislim da bi trebali dobro razmisliti što rade u politici, rekao je Beljak u Newsroomu.

- Zoran Milanović je jako dobra opcija. U svoje ime mogu reći da je on kandidat kojeg će podržati kompletna opozicija. U ovom trenutku ne vidim alternativu, izjavio je.

Nadalje, Beljak je rekao da će HSS sa strankama s kojima je izašao na izbore za Europski parlament podržati jednog kandidata te da bi volio da ta osoba bude kandidat kojeg će podržati sve opozicijske stranke.

Predsjednik HSS-a smatra da Miroslav Škoro, po mnogima jedan od mogućih kandidata na nadolazećim predsjedničkim izborima, već neko vrijeme participira u kampanji te da iza njega netko stoji. - Prihvatljiv je širokim masama, jasno je orijentiran desno. Mislim da može napraviti pomutnju na tom dijelu političkog spektra. Moguće je da Kolinda Grabar-Kitarović odustane od kandidature u korist Miroslava Škore i to je to - ako ljevica bude išla razjedinjeno na izbore, Miroslav Škoro će sam sebi zapjevati himnu na inauguraciji, rekao je Beljak.

Na pitanje o budućnosti Amsterdamske koalicije, Beljak kaže da su na izborima za Europski parlament ostvarili svoj cilj te da se sada okreću predsjedničkim izborima i izborima za parlament.

- Imali smo strateški cilj osvajanja mandata - taj cilj je ostvaren. Da se moglo bolje, moglo se bolje. Nismo zadovoljni s ukupnim brojem glasova. Sad krećemo prema predsjedničkim izborima i izborima za parlament na koje idemo u deset izbornih jedinica, s deset nositelja i jasno postavljenom platformom. Moramo biti svjesni da pojedinačno nećemo doći u poziciju mijenjati društvo. Mislim da smo svi na istoj strani i da moramo sjesti i razgovarati, rekao je Beljak.

Predsjednik HSS-a HDZ smatra relativnim pobjednikom EU izbora, ali i strankom koja je ideološki pukla.

- Mislim da im se vraća toleriranje razno raznih pojava iz Drugog svjetskog rata, toleriranje Savske i plinskih boca, vidite što se događa u Čakovcu. Odlazimo kao društvo u negativnom smjeru zahvaljujući HDZ-u i njihovom gurkanju duhova iz boce. Dok je HDZ na vlasti, nemoguće su reforme jer i minimalno odstupanje od ideologije, kao što je to bilo kod Istanbulske konvencije, kod njih izaziva praktički lom stranke po pola, rekao je Beljak.

Beljak smatra da Dalija Orešković u hrvatskoj politici ne može opstati kao solo igrač.

- Ona ima ime. Ali trebali bismo biti svjesni da nitko u politici ne može biti solo igrač. Netko tko misli mijenjati bilo što, mora biti timski igrač. Solo zvijezda može zatreperiti jedan čas, drugi čas se ugasiti, pojasnio je.

Čelnik HSS-a zahtjev premijera Andreja Plenkovića za izuzećem Nataše Novaković iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail smatra potencijalno opasnim jer je riječ o osobi koju je sam Plenković izabrao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:06