POD ISTRAGOM

KRIMINAL NA MATURI Rektor Boras sjedio u Vijeću Centra koji je spiskao 11 milijuna kuna

 Tomislav Krišto/CROPIX

Nezakonita isplata honorara vanjskim suradnicima preko fiktivnih studentskih ugovora, niz sumnjivih ugovora s partnerima i neprovođenje javnih natječaja samo je dio liste sumnjivih poslovanja vezanih uz provedbu državne mature koje istražuje DORH.

Državno odvjetništvo istražuje navode dviju prijava o sumnji na nelegalno poslovanje u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Prvu je u veljači podnijela nova ravnateljica Centra Maja Jukić zajedno s bivšim ministrom znanosti Željkom Jovanovićem. Drugu je u travnju podnijelo novo Upravno vijeće, čiji je predsjednik od 29. studenoga prošle godine Petar Bezinović.

Preplaćeni najam

- Vidjeli smo sumnjive i po Centar apsolutno neprihvatljive ugovore i na osnovi toga podnijeli prijavu Državnom odvjetništvu. U ugovoru nam stoji da nekome morate platiti 600.000 kuna, pa upitate zašto toliko i dobijete odgovor - zbog toga što je bilo novca pa smo to tako mogli. Ili kad uvidite da plaćate najam 24 eura po kvadratu, a cijena na tržištu je 10 eura, onda se pitate tko je tu lud - kaže Petar Bezinović, koji očekuje da istražitelji obave svoje dio posla.

Nova uprava ostala je šokirana visinom pojedinih ugovorenih iznosa. Najam prostora jedan je od njih. U 2012. Centar je za najam prostora isplatio više od 3,2 milijuna kuna. Da se racionalno poslovalo, za povremeni najam prostora u kojemu učenici polažu maturu dovoljno bi bilo nešto više od 500.000 kuna!

Ugroza mature

Kad su rezali ovakve i slične stavke, na temelju čega su u samo šest mjeseci uspjeli uštedjeti oko 11 milijuna kuna, u novoj upravi Centra pribojavali su se da u pitanje ne dođe provedba ovogodišnje državne mature.

- Morali smo biti vrlo oprezni i paziti da ne ugrozimo sam postupak mature ili kvalitetu provedbe - kaže Maja Jukić. Iako taj podatak uredno ističe u svojoj biografiji, mnogima je nepoznato da je na čelu prethodnog sastava Upravnoga vijeća Centra (u mandatu Gorana Sirovatke, lani smijenjenog ravnatelja Centra) bio upravo ustoličeni rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

Mutni poslovi

Mandat je odradio u cijelosti, od listopada 2009. do studenoga prošle godine.

- Čekali smo rezultate revizije u Centru i kada smo ih dobili, smijenili smo ravnatelja Sirovatku. Dobro je da postoje revizije - kratko nam je prokomentirao Boras i dodao da se u “sve ostalo neće petljati”.

Hrvoje Kraljević, bivši ministar znanosti, bio je član Upravnoga vijeća u oba mandata, Borasova i sada Bezinovićeva. Na upit je li postojala sumnja na nezakonito poslovanje, napominje da bivši sastav Vijeća nije o tome raspravljao, dok je novo Vijeće reagiralo prijavom DORH-u.

- Petu godinu sam u tome Vijeću i mogu reći da se bivši sastav uopće nije bavio financijskom problematikom. Ta tema uopće nije dolazila na dnevni red. Apsolutno sam se šokirao kad sam vidio nalaz istrage koju je provelo Ministarstvo znanosti - kaže Kraljević. Za oko su mu, dodaje, posebno zapeli mutni poslovi vezani uz informatičku potporu Centru.

- Vrlo visoke svote trošene su na informatičku podršku Centru na nama nejasan način. Kako je više tvrtki obavljalo te poslove, bilo je nejasno preklapaju li se međusobno te plaća li im se identičan posao iz dva izvora - Centra i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Ne mogu tvrditi da je to bilo nelegalno jer nisam informatički stručnjak, no nama u Upravnome vijeću činilo se da su poslovi vezani uz informatičku potporu višestruko preplaćeni - kaže Hrvoje Kraljević.

Pet partnera

Njegovu sumnju potvrđuje sadašnja ravnateljica Maja Jukić.

“Ugovori o informatičkim uslugama sadrže nejasno definirane poslove ili poslove koji se jednako definiraju u više ugovora”, navela je, među ostalim, u izvještaju o zatečenom stanju i provednim aktivnostima koji je predala ministru Vedranu Mornaru.

Riječ je o pet informatičkih partnera Centra: KING ICT, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 7IT, Mikrocop i CARNet.

Ravnateljica je, primjerice, utvrdila da se podaci s rezultatima ovogodišnje državne mature nalaze na računalu u DATA centru u Jastrebarskom u nadležnosti CARNeta “koji se ugovorno nigdje ne pokazuje u odnosu na Centar”.

Mornar: uštedama sam impresioniran

Impresioniran sam uštedama koje su u Centru ostvarene u proteklih pola godine. Uštede pohvaljujem, no pričekao bih kraj proračunske godine i vidio hoćemo li uistinu usrećiti državni proračun sa 11 milijuna kuna ili nećemo - suzdržano je prokomentirao ministar znanosti Vedran Mornar. Dodao je da ima neslužbene informacije o tome da je bivši ravnatelj Centra Goran Sirovatka prijavljen DORH-u, no njegovo Ministarstvo o tome, tvrdi Mornar, nikada nije službeno obaviješteno. Ako u Centru ima elemenata ilegalnog poslovanja, o tome će, naravno, odlučiti mjerodavne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:36