JURE TRAŽI PRAVDU

KRITIZIRAO GLASNOVIĆA, PA MU BRANITELJ ZAPRIJETIO DIZANJEM AUTA U ZRAK: 'Policajac kaže da to spada u opis mog aktivizma, DORH odao moju adresu'

 
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš...raspitaj se kod index-ovog Babića tko ti je poslao ovu poruku.

Dragovoljac-stranac 1991-1996, Talijanski Židov, snajperist-pirotehničar sa inpozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit - IDF) Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio morati ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju 'vezu' iz Izraelske Agencije "M"! Trenutno sam u Vukovaru a sutra letim za Rim...ali imati ću te na umu jer Branitelji u RH nemaju muda za radikalne "poteze". ZaDomSpreman - hrvatskoj doživotno vjeran!

Ova je poruka 6. svibnja 2017. osvanula na Facebook profilu mladog Zadranina Jure Zubčića. Dan ranije Zubčić je objavio otvoreno pismo saborskom zastupniku Željku Glasnoviću kojega je žestoko kritizirao zbog prijetnje novinaru RTL-a da će mu „mikrofon gurnuti u stražnjicu“, piše Slobodna Dalmacija.

Dan kasnije otišao je na policiju i obavijestio ih o primljenoj prijetnji. Facebook profil s koje je poslan, a koji glasi na izvjesnog Martinea Stottia Cohena, bio je očito lažan. Policajac ga je isprva uvjeravao da mu se u poruci nigdje izravno ne prijeti dizanjem auta u zrak, i da, budući da je Zubčić član SDP-a, primanje prijetnji spadaju u redovan opis njegova političkog aktivizma.

No, nakon što su se o čitavom slučaju raspisali domaći mediji, Zubčić je ipak mjesec i pol dana kasnije pozvan u policijsku postaju gdje je po „službenoj dužnosti na zahtjev oštećenika“, tako je glasila pravna formulacija, podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja. Godinu i pol dana iza toga slučaja još uvijek stoji u mjestu. Iako je počinitelj poznat, ispitan i protiv njega, bar formalno, pokrenuta istraga.

Osoba koja je Zubčiću prijetila locirana je, najvjerojatnije uz pomoć IP adrese računala s kojega je prijetnja poslana, polovinom rujna. Riječ je o aktivnom sudioniku braniteljskih prosvjeda u Savskoj s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji. No, policija o tome, pokazat će kasniji razvoj događaja, mjesecima nije obavještavala ni Državno odvjetništvo, ni samoga Zubčića.

Kada su policijski inspektori Zadraninu 22. siječnja 2018. konačno rekli da su pronašli osumnjičenika, rekli su mu da je riječ o branitelju koji ima malodobnu djecu i boluje od PTSP-a. I u čijoj kući nije pronađeno oružje kojim bi Zubčiću mogao nauditi. U zraku je ostala visjeti sugestija da Zubčić odustane od kaznenog progona.

No, on je ipak, procijenivši da je u pitanju prilično otvorena prijetnja smrću, odlučio podignuti kaznenu prijavu. Ovoga puta protiv poznatog počinitelja. Koji dan kasnije dobiva obavijest od zadarskog državnog odvjetništva da je počinitelj još uvijek nepoznat. U čitav se slučaj uključuje i parlamentarni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a Zubčić u srpnju prošle godine od Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru dobiva Rješenje o provođenju istrage protiv osobe s imenom i prezmenom zbog „ozbiljne prijetnje da će nanijeti zlo eksplozijom“ koju je uputio u „neubrojivom stanju“.

Na Rješenju je uredno navedena Zubčićeva zadarska adresa, što samo po sebi ne bi bilo sporno da Rješenje nije dostavljeno i osumnjičeniku, odnosno osobi koja mu je prijetila da će ga raznijeti u njegovu automobilu. Od tada slučaj stoji u mjestu, pa Zubčić je ovih dana odvjetništvu odaslao i drugi podnesak, u kojemu od pravosudnih vlasti traži informaciju o poduzetim radnjama.

- Tragično je da kazneni postupak koji bi po svojoj naravi trebao biti vrlo jednostavan i kratak traje ovoliko dugo. Meni ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da sustav pogoduje osumnjičeniku. Svakim danom živeći u ovoj našoj Hrvatskoj uviđamo da pred zakonom, pred vlasti, pred institucijama uistinu nismo svi jednaki. U ovoj državi postoje građani prvog i građani drugog reda jer dok neki imaju "pravo" na sinkope ili uglednu obitelj ostali nemaju pravo niti na zaštitu od države - kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Zubčić.

Od kada mu je prije dvadesetak mjeseci stigla prijetnja, nitko iz Državnog odvjetništva – koje bi ga trebalo zastupati, u određenom smislu time i štititi, u ovom slučaju – nije ga kontaktirao niti s njim razgovarao, uzeo iskaz, postavljao pitanja, prikupljao informacije. Kada je DORH-u iznio primjedbe na rad zadarskog u vukovarskoga državnog odvjetništva, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mirta Kuharić pisanim mu je putem, između ostalog, poručila da je zakonom zabranjen svaki oblik utjecaja na državne odvjetnike i njegove zamjenike te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela u predmetima koja se progone po službenoj dužnosti.

- Izvršna i sudbena vlast čine sve da se stekne dojam da nam je sloboda govora dozvoljena dok god govorimo ono što oni žele čuti. Dok god nam cijeli pravosudni sustav ne postane funkcionalan, ova država nema svijetlu budućnost – zaključuje Zubčić. I poručuje da neće odustati. A još manje šutjeti, piše Slobodna Dalmacija.

Piše: Marina Karlović Sabolić

Kako je sve teklo: Kafka na hrvatski način

- 5. svibnja 2017. – Jure Zubčić objavljuje pismo u kojemu kritizira Željka Glasnovića jer je novinara RTL-a pitao „želi li da mu mikrofon gurne u stražnjicu“;

- 6. svibnja 2017. – na Facebook profilu prima prijetnju;

- 7. svibnja 2017. – mladi Zadranin prvi put odlazi na policiju;

- 24. lipnja 2017. - na poziv policije javlja se u policijsku postaju. Tada se po službenoj dužnosti na zahtjev oštećenika podiže kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja;

- 19. siječnja 2018. – Zubčić prima poziv od policije da je počinitelj pronađen. Dva dana kasnije podiže kaznenu prijavu protiv poznatog počinitelja;

- 25. siječnja 2018. - dobiva dopis od Općinskog državnog odvjetništva u Zadru da je počinitelj nepoznat;

- 8. veljače 2018. – Zubčiću stiže dopis od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora u kojemu stoji da je policija 13.rujna 2017. otkrila počinitelja i poduzela radnje, no nije obavijestila Državno odvjetništvo;

- 6. srpnja 2018. – od Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru dobiva rješenje o provođenju istrage protiv imenovanog osumnjičenika za kojega se tvrdi da je kazneno djelo počinio u neubrojivom stanju;

- 11. srpnja 2018. – Zubčić putem odvjetnika šalje prvi podnesak Općinskom državnom odvjetniku u Vukovaru. Ni šest mjeseci nakon toga ovaj se slučaj nije pomaknuo s mrtve točke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:10