NARUŠENI ODNOSI

KRIZA ZBOG POŽARA: RAZILAŽENJE U DRŽAVNOM VRHU Krstičević u ostavci, a premijer i predsjednica izbjegavaju razgovor, nisu se čuli od ponedjeljka!

 
 Sandra Simunovic / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković još uvijek se nisu čuli, niti za vrijeme krize s požarima u Dalmaciji, ali ni nakon toga, potvrdio je jučer premijer na konferenciji za medije.

To je još jedan pokazatelj da su odnosi između dvoje najviših državnih dužnosnika narušeni. Doduše, sugovornici s oba brda, s Pantovčaka i iz Banskih dvora, još uvijek samo u neslužbenim razgovorima potvrđuju da doista premijer i predsjednica nemaju baš dobar odnos, a javno se tek može iščitati iz poruka premijera Plenkovića da nije nimalo impresioniran radom Grabar-Kitarović. Tako je jučer na konferenciji za medije na naše pitanje jesu li ti odnosi narušeni, zašto se nije čuo s predsjednicom dok je buktio požar u Splitu te jesu li se sada čuli, jasno odgovorio: Ne!

- Samo sam konstatirao da mi je žao da je ona komentirala na taj način ovu situaciju. Vjerojatno to nije bilo s namjerom da se potpredsjednik Vlade nađe pogođenim. Ona je bila u Splitu i vidjela situaciju i mislim da su njezine izjave bile puno realnije nakon uvida. Nismo se čuli. Mislim da nemamo puno tu raščišćavati, ona je izrazila želju vidjeti situaciju u Splitu, a ja sam također bio prije dva dana u Splitu - rekao je Plenković. Dodao je i da se ne radi o sukobu, svatko radi svoj posao te da jednostavno imaju različita mišljenja o radu vojske.

Moćan ministar

Bilo je jasno i ranije da ti sukobi između dvoje najviših državnika postoje, ali dosad ništa nije bilo tako javno kao ovaj sukob. Predsjedničina kritika očito nije bila upućena Krstičeviću, ali on se našao prozvan, iako se gotovo cijela javnost unisono složila da je upravo on odradio najbolji posao u krizi s požarima.

Zato i tolika ljutnja u Banskim dvorima na predsjedničine izjave i pokušaji sa svih strana da Krstičević povuče ostavku. Neslužbeni izvori iz HDZ-a čak preko nekih medija sada poručuju da će dobro razmisliti hoće li ta stranka podržati Kolindu Grabar-Kitarović bude li željela nastaviti svoj mandat na idućim izborima, iako naši sugovornici bliski Plenkoviću kažu da se o tome nije ni razgovaralo.

- Nije o tome nitko ni razgovarao - tvrdi jedan Plenkovićev suradnik.

Naš sugovornik iz Banskih dvora kaže kako, naravno, nitko u Vladi nije bio sretan zbog predsjedničine izjave, ali također misli da će se odnosi smiriti, jer je riječ o “ozbiljnim ljudima”. Na naše pitanje jesu li se predsjednica i premijer trebali čuti u vezi s požarom, odgovara da je bilo grešaka u komunikaciji te da je sada jedna lekcija koju su svi naučili.

- Odnosi su OK, a teško je imati bliske odnose jer svatko ima svoje nadležnosti. Premijer ima teret cijelog svijeta na leđima, predsjednica traži neki svoj prostor, što je legitimno, i to je tako uvijek s predsjednicima - imaju najveći legitimitet jer ih biraju svi građani, a to je u nesrazmjeru s ovlastima koje su na razini predsjednika koji se biraju u parlamentu - kaže naš sugovornik iz Vlade. Dodaje kako su takvi prijepori neizbježni zbog, po njemu, ne baš najsretnijeg ustavnog rješenja.

- Imate odredbu da predsjednik brine o funkcioniranju institucija, onda naravno da o svemu ima mišljenje. Trebalo bi donijeti neko rješenje da se točno znaju ovlasti, jer u Ustavu, primjerice, u jednom dijelu piše da predsjednik i premijer sukreiraju vanjsku politiku, a u drugom da Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. Čim imate takve dvojbe, one su potencijalni uzrok tenzija koje mogu prerasti u sukobe. Ovdje se to neće dogoditi - uvjeren je naš sugovornik. Također, slaže se s našom konstatacijom da će se se ti sukobi vjerojatno intenzivirati godinu dana prije predsjedničkih izbora jer će Grabar-Kitarović htjeti pokazati da je predsjednica svih građana, a ne HDZ-ova marioneta.

Na Pantovčaku, s druge strane, ne žele niti neslužbeno komentirati sukobe između premijera i predsjednice i očito žele smirivanje tenzija.

Ne forsirati

U Banskim dvorima pak vjeruju da će Krstičević na kraju ostati u Vladi, ali da ga treba pustiti da u miru donese odluku.

- Ne treba sada forsirati ništa. Vjerujem da će biti sve u redu, svi ga podržavaju, ali ne treba ga previše pritiskati - smatra jedan član Vlade blizak premijeru.

Premijer Plenković je pak jučer nekoliko puta ponovio svoj stav da apsolutno ne prihvaća ostavku Damira Krstičevića.

- Ostajem čvrsto pri stavu da odbijam njegovu ponuđenu ostavku koja je bila više plasirana kroz medije nego što je bila podnesena bilo kakvom formalnom procedurom - rekao je Plenković i potvrdio da ništa u pisanom obliku nije ni stiglo u Vladu.

- Čovjek radi svoj posao. On je maloprije primio Federicu Mogherini, jučer je bila ovdje talijanska ministrica, sutra idemo u Sinj u vojarnu, nakon toga u Zemunik. On radi normalno svoj posao. Jasno vam je da netko tko ulaže toliko energije, znanja, iskustva, ljubavi prema domovini i da želi da i ono što se komentira u pogledu njegova rada bude sukladno onome što se radi nije neozbiljno, nego ljudski - rekao je Plenković.

Premijera su novinari pitali i koliko dugo može “razvlačiti” situaciju s ministrom Krstičevićem, odnosno dokad ona može trajati.

- Dokle god hoćemo. Znate kako to ide, ja nazovem Andreu Gabrijel, potpisi i to je to, ali toga neće biti u vezi s Damirom - našalio se premijer.

Krstičević se jučer ponovno našao s predsjednicom Republike, gdje su na Pantovčaku primili zapovjednika Nacionalne garde Minnesote, general bojnika Richarda Nasha. Susret je bio srdačan, rukovali su se pred kamerama, a Krstičević je ponovio kako je “ministar dok ga Sabor ne razriješi”.

Umirovljeni generali dali punu podršku Krstičeviću

U srijedu navečer premijer Andrej Plenković sastao se s članovima Hrvatskog generalskog zbora od kojeg je dobio potporu za sve njegove brojne političke aktivnosti, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu. Tijekom ovog radnog sastanka posebna pozornost posvećena je svim onim pitanjima koja su osobito važna za daljnje jačanje sustava nacionalne sigurnosti države. Posebno se analizirao rad i koordinacija nadležnih državnih resora u gašenju vatrene stihije koja je zadesila šire područje Splita. Dana je puna potpora ministru obrane generalu Krstičeviću u svim njegovim naporima da se obuzda ova vatrena stihija, kao i na daljnjem jačanju naših Oružanih snaga, te posebno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Naglašen je i problem vrlo često neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala, koje najčešće imaju isključivo politički karakter koji je usmjeren kako pojedinaca tako i protiv Republike Hrvatske i Domovinskog rata u cjelini. Posebno zabrinjavaju masovne optužnice protiv hrvatskih branitelja i generala Hrvatskog vijeća obrane u susjednoj Bosni i Hercegovini. Razgovaralo se isto tako o potrebi daljnjeg institucionalnog jačanja obrazovne i znanstveno-istraživačke infrastrukture sustava obrane i nacionalne sigurnosti. Dana je i puna potpora ministru Medvedu u njegovu radu na novom zakonu o pravima branitelja. Radni sastanci ovakvog karaktera nastavit će se i u širem formatu s predstavnicima nadležnih resora i ministarstava. (K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:05