EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

KRIZNI STOŽER MINISTARSTVA ZDRAVSTVA 'Podići ćemo stupanj pripravnosti na veću razinu, ali nema mjesta panici. Jučer smo uveli drugu vrstu nadzora'

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je u Hrvatskoj uvedena nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije. Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače
Spomenka Uremović, Damir Trut, Maja Grba Bujević, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Bernard Kaić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na konferenciji za medije rekao da će krizni stožer Ministarstva djelovati tako da će pokušati spriječiti ulazak virusa u Hrvatsku, što neće ovisiti samo o naporima države, te da će na pravi način reagirati na pacijenta koji će eventualno ući u Hrvatsku.

"Podići ćemo stupanj pripravnosti na veću razinu, ali nema mjesta panici", rekao je ministar Beroš.

"Uveli smo drugu vrstu nadzora jučer navečer. Sada smo uveli posebno zdravstveno nadziranje u samoizolaciji za ljude koji dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije. Te mjere ne vrijede za one osobe koje su došle iz Venecije. Te osobe nemaju ograničenje kretanja, ali su pod nadzorom, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. U tom slučaju, to nije nadzor u samoizolaciji već nadzor bez ograničenja kretanja. U stalnom smo komunikacijom sa svim susjedima i zajedno promišljamo što ćemo poduzeti", rekla je načelnica kriznog stožera Maja Grba Bujević.

"Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače", rekla je načelnica Kriznog stožera.

"Odlučili smo proglasiti te (talijanske) pokrajine područjima s posebnim mjerama. Sada znamo da će se te mjere trebati odnositi i na pokrajine Emillia Romagna i Pijemont. Mjere se sastoje od toga da se naši građani koji se vraćaju iz tih područja stavljaju pod nadzor. Izdat će im se rješenje o epidemiološkom nadzoru. Ako se netko iz tih regija vrati sa simptomima, njegov će se uzorak poslati na analizu kako bi se vidjelo je li zaražen", rekao je član stožera.

Ministar Beroš istaknuo je kako je u preko 80 slučajeva klinička slika bolesti uzrokovane koronavirusom blaga.

Iz stožera su rekli da se traže i nove lokacije za uspostavljanje karantene. "Vjerojatno će biti riječ o hotelu ili izoliranom odmaralištu", dodao je član stožera. Na zračnim lukama vladaju i dalje iste mjere sigurnosti za osobe koje dolaze iz područja koja su potencijalno izložena zarazi, a njima su odnedavno pridodane i talijanske regije pogođene koronavirusom.

"Tehnologija mjerenja tjelesne temperature je ograničena, smatramo da je bolje da doznamo kretanje pacijenta i važno je da su svi u tom smislu iskreni. Neučinkovita je to mjera", rekao je član stožera na pitanje o mjerenju temperature na zračnim lukama. "Zaraženi čak ni ne mora imati visoku temperaturu pa mjerenje temperature ne smatramo idealnom mjerom", dodao je ministar Beroš. "Maska je dobra za sprečavanje virusa, ali zdravim se osobama ne preporučuje nošenje maski", rekao je Beroš na novinarsko pitanje.

Stožer je rekao da će se voditi računa o tome da postoji velik broj Talijana koji u Hrvatsku obavljaju stomatološke zahvate te da će se te dolaske posebno promatrati. Apelira se na stomatološke klinke da se pridržavaju uputa Ministarstva za ophođenje s pacijentima koji dolaze iz kriznih područja.

Beroš je rekao da su učenici koje su se vratili iz Italije stavljeni nadzor bez ograničenja kretanja. Ministar je dodao da je bilo nekih nesporazuma oko toga. "Dozvoljavamo svima da na terenu odrede drukčije mjere. Važno je napomenuti da smo se mi prilagodili službenim međunarodnom podacima. Ako situacija eskalira, mi se njima možemo prilagoditi", rekao je ministar.

Član stožera iz Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je zatraženo da se na granice dostave privremeni objekti kako bi se tamo mogla raditi trijaža i drugi medicinski zahvati.

Član stožera još jednom konstatirao da se zdrave osobe koje su došle iz rizičnih područja trebaju pridržavati uputa koje je Ministarstvo zdravstva već izdalo, a tiču se pokrivanja usta prilikom kašljanja i kihanja te redovnog pranja ruku. Konstatirano je da su Hrvati na kruzeru testirani i da nisu pozitivni, međutim informacija o tome kada će biti pušteni za sada nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:59