U ZEMUNIKU

KRSTIČEVIĆ O PRIORITETIMA MORH-a Najavio kupnju nove opreme i naoružanja, otkrio i kako će se zvati novi F-16 avioni iz Izraela

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2018. u 16:43

Velika Gorica, 030818.
Vojna baza Pleso.
Prijateljski susret zracnih snaga Izraela i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Izraelski i hrvatski pilot, Ramat David i Krisitjan Jagodic, poletjeli su zajedno u MiG-u 21.
Na fotografiji: Damir Krsticevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Na fotografiji: Damir Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je u petak u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku prezentaciju o postignućima i prioritetima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Ministar Krstičević prisjetio se angažmana Hrvatske vojske u proteklih godinu dana tijekom prirodnih nepogoda i nesreća te pozvao sve prisutne na nastavak djelovanja za dobrobit naroda.

"Moramo biti svjesni da svojim djelovanjem u obrani od različitih ugroza stvaramo uvjete za kvalitetniji život zato što je čovjek gravitacijsko središte našeg djelovanja", poručio je ministar.

Krstičević je tijekom prezentacije izdvojio povećanje obrambenog proračuna, donošenje Strategije nacionalne sigurnosti i uspostavu Sustava domovinske sigurnosti kao događaje koji su podigli obrambeni sustav na višu razinu. Taj će se proces nastaviti uvođenjem novog operativnog rasporeda. Između ostalog, planirani su povratak 2. mehanizirane bojne "Pume" u Varaždin, smještaj satnije mornaričkog desantnog pješaštva u Ploče te reaktivacija vojarne u Puli.

Tim promjenama, kazao je, žele stvoriti smisleniji, operativniji i jači sustav.

Istovremeno, rekao je, i dalje traje nabava nove opreme i naoružanja, pri čemu je najvažniji projekt kupnja višenamjenskih borbenih aviona F-16 od Države Izrael. Ti će avioni u operativnu uporabu ući 2020., a nosit će nazive Bljesak i Oluja.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je pripadnicima 93. zrakoplovne baze na njihovom zalaganju u radu tijekom cijele godine, a pogotovo tijekom protupožarne sezone.

Načelnik Sektora za vojnu infrastrukturu brigadir Ivan Raos nazočnima je prezentirao projekte gradnje hangara i amfiteatra te sanacije asfaltnog dijela glavne stajanke u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“, dok je zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul uzvanike obavijestio o tijeku sanacije i izgradnje športskih objekata u 93. zrakoplovnoj bazi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo