U BRUXELLESU

KRSTIČEVIĆ POTVRDIO NAKON SASTANKA MINISTARA OBRANE NATO-a 'Hrvatska vraća svoje vojnike u Irak'

Damir Krstičević
 Jure Mišković / CROPIX

“Hrvatska vraća svoje vojnike u Irak u sklopu misije NATO-a u toj zemlji”, potvrdio je danas u Bruxellesu ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka ministara obrane NATO-a, na kojem je dogovoreno okončanje suspenzije NATO-ove misije obuke iračkih snaga sigurnosti.

Sedam hrvatskih vojnika sudjeluje u toj misiji i oni su nakon rezolucije iračkog parlamenta o tome da strani vojnici više nisu dobrodošli u Iraku i američkog ubojstva iranskoga generala Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu, početkom siječnja prebačeni u američku bazu u Kuvajt.

Krstičević je danas potvrdio da su dva vojnika već vraćena u Irak, a petorica čekaju zapovijed zapovjedništva NATO-ove operacije o povratku. Odluka o povratku NATO-ovih vojnika u Irak donesena je nakon što je iračka vlada noćas dala dozvolu NATO-u da vrati svoje vojnike u njihovu zemlju.

"To je i dalje neborbena misija, vezana isključivo za obuku i mentoriranje iračkih snaga sigurnosti. Sve se vraća na početno stanje od 4. siječnja, misija je zadana, sad je na zapovjednicima na terenu da operativno provedu postupno vraćanje vojnika. NATO će preuzeti i neke obične aktivnosti od globalne anti-ISIS koalicije, no nema povećanja broja vojnika i nema proširenja opsega misije u Iraku", rekao je Krstičević novinarima u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:24