U BRUXELLESU

KRSTIČEVIĆ POTVRDIO NAKON SASTANKA MINISTARA OBRANE NATO-a 'Hrvatska vraća svoje vojnike u Irak'

Zadar, 270120.
U vojarni Pukovnik Mirko Vukusic u Zemuniku odrzana je konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D. Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krsticevic, nacelnik Glavnog stozera OS RH general zbora Mirko Sundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Krizanec.
Na fotografiji: Damir Krsticevic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Damir Krstičević

“Hrvatska vraća svoje vojnike u Irak u sklopu misije NATO-a u toj zemlji”, potvrdio je danas u Bruxellesu ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka ministara obrane NATO-a, na kojem je dogovoreno okončanje suspenzije NATO-ove misije obuke iračkih snaga sigurnosti.

Sedam hrvatskih vojnika sudjeluje u toj misiji i oni su nakon rezolucije iračkog parlamenta o tome da strani vojnici više nisu dobrodošli u Iraku i američkog ubojstva iranskoga generala Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu, početkom siječnja prebačeni u američku bazu u Kuvajt.

Krstičević je danas potvrdio da su dva vojnika već vraćena u Irak, a petorica čekaju zapovijed zapovjedništva NATO-ove operacije o povratku. Odluka o povratku NATO-ovih vojnika u Irak donesena je nakon što je iračka vlada noćas dala dozvolu NATO-u da vrati svoje vojnike u njihovu zemlju.

"To je i dalje neborbena misija, vezana isključivo za obuku i mentoriranje iračkih snaga sigurnosti. Sve se vraća na početno stanje od 4. siječnja, misija je zadana, sad je na zapovjednicima na terenu da operativno provedu postupno vraćanje vojnika. NATO će preuzeti i neke obične aktivnosti od globalne anti-ISIS koalicije, no nema povećanja broja vojnika i nema proširenja opsega misije u Iraku", rekao je Krstičević novinarima u Bruxellesu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo