SASTANAK

KRSTIČEVIĆ U BRUXELLESU NA SUMMITU MINISTARA NATO-a Donesen niz važnih odluka o budućnosti saveza, naš ministar sastao se s američkim kolegom Mattisom

 
 NATO

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 7. i 8. lipnja na sastanku ministara obrane NATO-a održanom u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu, a na kojem su, kako je priopćio MORH, donesene važne odluke za jačanje Saveza u budućnosti. O tim, ali i drugim odlukama vezanim uz sigurnost NATO-a, njezinih članica i građana, uskoro će raspravljati i predsjednici država i vlada NATO-a na summitu koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. također u Bruxellesu.

- Ministri obrane NATO-a razgovarali su o pravednoj raspodjeli tereta, odnosno ulaganjima u obranu koje su ostvarile ili planiraju ostvariti saveznice u narednom razdoblju, a sve u skladu s obvezama preuzetim kroz "Zavjet o obrambenim izdvajanjima" usvojenom još 2014. u Walesu, navodi se u priopćenju.

- Kako bi Savez osigurao prave snage, na pravom mjestu, u pravo vrijeme, NATO je, između ostalih odluka, usvojio „Inicijativu spremnosti“ sukladno kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bojni, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 borbenih plovila u režimu spremnosti do 30 dana. Riječ je o jačanju spremnosti postojećih snaga, ali i dugoročnom podizanju „kulture spremnosti“ među savezničkim snagama. Savez je donio i odluku u pogledu adaptacije NATO zapovjedne strukture koja će se povećati za približno 1200 osoba, a NATO će uspostaviti i dva nova zapovjedništva – Zapovjedništvo združenih snaga za Atlantik u SAD-u (Norfolk) te Zapovjedništvo za sveobuhvatnu potporu u SR Njemačkoj (Ulm).

Vezano uz odluke Saveza o jugu, naglašena je važnost daljnje izgradnje i jačanja obrambenih sposobnosti partnerskih država kako bi mogle samostalno brinuti za svoju sigurnost. NATO kontinuirano radi na projiciranju stabilnosti izvan svojih granica kako se s tih područja ne bi nesigurnost prelijevala na članice Saveza. U tom smislu ministri su razgovarali i o daljnjem jačanju uloge Saveza u borbi protiv terorizma.

Ministri obrane NATO razgovarali su na posebnoj sjednici i s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini te ministrima obrane partnerskih država Švedske i Finske o ukupnoj suradnji NATO-a i EU, s posebnim naglaskom na područje vojne pokretljivosti. Također razgovaralo se i o napretku u zajedničkom radu dviju institucija na područjima obrane od hibridnih i kibernetičkih prijetnji, pomorskih operacija i vježbi.

Održan je i sastanak ministara obrane NATO-a s doprinositeljima u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu, gdje je zaključeno kako se mora nastaviti pomoć Afganistanu kroz obuku i uvježbavanje njihovih snaga sigurnosti, a raspravljalo se i o tome kako povećati financijska sredstva za afganistanske snage nakon 2020 godine, priopćio je MORH.

Ministar obrane Krstičević je na marginama sastanka kratko razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom o rastućoj obrambenoj suradnji dviju država.

MORH / NATO
James Mattis i Damir Krstičević

Ministar Krstičević je s ministrom obrane Gruzije Levanom Izoriom potpisao Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava u područje obrambene suradnje. Njime je postavljen temelj za snažniju bilateralnu obrambenu suradnju dviju država, pri čemu je Republika Hrvatska svojim iskustvom spremna pomoći Gruziji u provođenju obrambenih reformi. Gruzijski ministar obrane zahvalio je ministru Krstičeviću i na dosadašnjoj pomoći koju je Ministarstvo obrane RH pružalo toj državi kroz sudjelovanje pripadnika oružanih snaga Gruzije na specijaliziranim tečajevima u RH, poput učenja engleskog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55