MINISTAR OBRANE

KRSTIČEVIĆ 'Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov. Sada se samo čeka odobrenje SAD-a Izraelu, a to je isključivo obveza Izraela'

Na fotografiji: ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak u Bruxellesu da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

"Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael", rekao je Krstičević koji je sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije.

Ministar Krstičević nije htio spekulirati kada će Izrael dobiti odobrenje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Hrvatska vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16