NATAŠA NOVAKOVIĆ

'Kujundžić kaže da je nevješt u popunjavanju imovinske kartice? Dosta je jednostavno, može doći i po pomoć, uvijek smo u uredu'

Nataša Novaković
 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković osvrnula se na N1 televiziji na slučaj ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je rekao da je pogrešno ispunio imovinsku karticu jer je nevješt u tome. Podsjetimo, pronađeno je više nekretnina u vlasništvu Kujundžića koje nisu prijavljene u njegovoj imovinskoj kartici.

- Teško je reći koje bi stavke trebalo najviše provjeriti. Imovinska kartica je stavljena u proceduru redovne provjere i sve podatke ćemo usporediti s relevantnim podacima koje imamo, provjerit ćemo, a nakon završetka ćemo tek moći govoriti što je tu interesantno. Pratimo što se dešava, ali prvo moramo izvršiti redovnu provjeru kartice. Što se tiče pozajmica, i one moraju biti u imovinskoj kartici bez obzira od koga su došle. Ministar je stavio sve to i povjerenstvo će i taj dio ispitati jer se radi o sad javnoj osobi koja je u sektoru sličnom kao ministar, kaže Novaković.

O pitanju poslovanja supruge Milana Kujundžića, Novaković nije mogla puno govoriti. Rekla je tek da je Povjerenstvo svega svjesno i da sve istražuje.

Postupak provjere svih podataka iz imovinske kartice trajat će barem mjesc dana, u slučaju da podaci budu lako dostupni.

- Imamo oko 3.000 imovinskih kartica, nas je pet u uredu i još 13 osoba. Nema šanse da se odrade sve kartice u redovnoj provjeri, ali zato su one javno dostupne da i ljudi koji znaju te osobe mogu vidjeti i prijaviti nepravilnosti pa najčešće djelujemo na temelju prijava ili novinskih članaka jer nemamo mogućnosti da sve to pregledamo, idemo na teren... Ali kad netko dovede u sumnju karticu nekog dužnosnika, odmah postupamo, objasnila je Novaković i dodala da Povjerenstvo provjerava činjenice, ali ne i na koji je način stečena nečija imovina.

- Ni nemamo zakon o porijeklu imovine u Hrvatskoj, ali možemo vidjeti ako neki dužnosnik kupuje nekretnine, a nema novi kredit niti ušteđevinu. Dovodi se u pitanje odakle novac. Onda je to za neke druge institucije ako se ne vidi izvor iz imovinske kartice, zato je bitna, zato se treba popuniti kako treba, kaže Novaković.

Kada je riječ o izjavama ministra da je karticu pogrešno popunio jer je to komplicirano učiniti pa su mu se potkrale tehničke greške, Novaković kaže da postoje upute koje su vrlo jasne, a i samo Povjerenstvo nudi pomoć u ispunjavanju.

- Imamo i demo verziju na stranici. Ako imate sve izvatke, samo se popuni, čini mi se dosta jednostavno. S druge strane uvijek smo u uredu, može se doći kod nas, većina novih ministara došla se raspitati i to je dobar put. Što se tiče edukacija, imali smo želju i volju s Vladom i Saborom sjesti, ali nismo dobili odgovor, rekla je.

Na pitanje o sankcijama dužnosnika koji su propustili nešto navesti u svojim imovinskim karticama, Novaković odgovara da ima i onih koji su dobili velike sankcije, ali su one bile u skladu s njihovim ponašanjem.

- Mi jesmo preventivno tijelo i u tom segmentu mi smo predvorje borbe protiv korupcije. Veći je problem što se ne prepoznaju upute kako dalje postupati i da nema medija koji to naglase, naša bi funkcija bila bi još i slabija. Mi ne funkcioniramo na temelju sankcija, nego na temelju toga da kažemo što bi trebalo, zaključila je Nataša Novaković za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:26