ZAKON U PRIPREMI

KUJUNDŽIĆ O NOVOM ZAKONU O POBAČAJU 'Da, radna skupina postoji uistinu, radi se vrlo ozbiljno, ali ne želim otkriti imena članova'

Milan Kujundžić
 Damir Krajac / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komenirao je donošenje novog tzv. Zakona o pobačaju, koji bi, prema odluci Ustavnog suda iz ožujka 2017., trebao biti donesen do kraja veljače 2019. godine. Kako piše N1, osnovana je Radna skupina za donošenje zakona, o čemu javnost nije obaviještena, a ministar i dalje krije tko je u radnoj skupini.

- Uistinu postoji Radna skupina koja radi, koja uspoređuje iskustva i zakone drugih zemalja. Tako da se vrlo ozbiljno radi, a mi u Ministarstvu zdravstva obično ne pričamo puno dok nije gotovo - rekao je ne želeći otkriti imena članova. Na pitanje hoće li prihvatiti prijedlog Foruma žena SDP-a da se legalni pobačaj produlji sa 10 na 12 tjedana, rekao je:

- Svakoga ja osobno i moji suradnici uvažavamo. A to će biti na bordovima analizirano. U ovom trenutku ne mogu ništa ocjenjivati. Tko sam ja? Ja sam samo pojedinac. Radna skupina će vrednovati sve prijedloge i sva moguća rješenja koja nude grupacije i pojedinci.

Dodao je i da nije detaljno analizirao SDP-ov prijedlog.

- Oni su imali priliku. Ja mislim da SDP ima najmanje razlog se javljati za riječ jer su imali lijepo dva puta. Znači, ovaj Zakon je još iz vremena Jugoslavije, dakle SDP je dva puta bio na vlasti, da su imali tu nakanu, mogli su to lijepo napraviti. Ova Vlada će to napraviti, mi ne bježimo. Dakle, oni su to ostavljali za neka druga vremena, nekome drugome - rekao je Kujundžić i odgovorio na pitanje uzima li se u obzir opcija da u radnoj skupini budu članovi iz crkvenih i konzervativnih krugova, odnosno udruga i pokreta:

- Trebalo bi doslovce biti kako je rekao jedan vještiji pravnik, trebao bi stadion tako velik jer nema Hrvata koji ne bi htio sudjelovati. To je nešto što je vrlo osjetljivo i što se može gledati s puno aspekata. Mi ne možemo sve dovesti, dakle tko ima svoje predstavnike izravne ili neizravne kroz oblike savjetovanja svi će imati priliku reći svoje prijedloge koji će onda biti analizirani.

Dodao je pak da oni njegovo ‘zeleno svjetlo’ imaju. N1 podsjeća da je ministar Kujundžić prije više od pola godine izjavio da će ‘svi biti uključeni u izradu zakona, uključujući i Katoličku crkvu’. Dan kasnije je to opovrgnuo izjavivši da ‘u demokratskom društvu kod donošenja bilo kojeg zakona, u javnoj raspravi može sudjelovati svaki subjekt i pojedinac, pa tako i Crkva. To ne znači da će u povjerenstvu sjediti predstavnik Crkve i u ovom povjerenstvu sigurno neće.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:42