ZDRAVASTVO

KUJUNDŽIĆ O PROMJENI CJENIKA BOLNIČKIH USLUGA 'Stalno ispada da bolnice ne znaju raditi, ali pod sadašnjim cijenama ne mogu raditi'

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu se osvrnuo na moguću promjenu cjenika bolničkih usluga te poručio da je bolnicama teško raditi pod cijenama kojima im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća usluge.

"Cijene po kojima HZZO plaća bolnicama usluge su u prosjeku dva do sedam puta manje nego što osiguravajuća društva u Sloveniji, Austriji, Engleskoj plaćaju. Uistinu je po tim cijenama bolnicama teško raditi. Nekada više potroše na materijal koji ugrade nego što dobiju za izvršeni posao", upozorio je ministar Kujundžić u izjave za novinare prilikom dolaska na sjednicu užeg kabineta Vlade.

O tome treba dugoročno razgovarati, a ako želimo imati održiv sustav, tvrdi, onda moraju i cijene biti primjerene. "Stalno ispada da bolnice uvjetno rečeno ne znaju raditi, a pod takvim cijenama ne mogu raditi", ocijenio je. Upitan tko će platiti veću cijenu, uzvratio je da ćemo svi zajedno platiti.

"Svi se moramo miriti s time da trebamo zadržati zdravstvenu uslugu kakvu imamo u Hrvatskoj, ali da to za sobom povlači i ono što imaju drugi", rekao je, dodavši da dok druge zemlje po glavi stanovnika imaju tri do četiri tisuće eura, Hrvatska ima samo 800. Pojasnio je da nije rekao da se mora poskupiti, već tražiti rješenja za više novca.

Što se tiče koalicijskih pregovora oko plaća učitelja, rekao je da ne zna kako tijeku pregovori te izrazio uvjerenje da razgovaraju mirno i argumentirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:02