APEL

'KUPAČI, BUDITE NA OPREZU! NESREĆE SE NE DOGAĐAJU DRUGIMA' Nakon tragedije na Jarunu Crveni križ objavio upute za sigurno ponašanje u vodi

 
 Davor Zunic / Ilustracija / CROPIX

Prema podacima Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća izazvan je upravo ljudskim ponašanjem.

- Uzroci su nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava, razlika temperature tijela i vode, ozljede prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi, iscrpljenost te vrlo često panika - upozorila je Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na vodi.

Nakon što se u srijedu na zagrebačkom Jarunu utopio muškarac, Crveni križ na svojim službenim stranicama objavio je detaljne upute za pravilno ponašanje na moru, bazenu, jezeru ili rijeci kojih bi se svi, pogotovo u ovim ljetnim mjesecima, kada je sezona kupanja na vrhuncu, trebali pridržavati.

- Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.
- Ne ulazi vruć u vodu.
- Ne skači u vodu nepoznate dubine.
- Nikad ne plivaj sam.
- Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.
- U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plićaku.
- Pazite na velike valove. Mogu vas 'pomesti' iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.
- Madrac na napuhavanje privlačan je način zabave, ali dok dokono ležite na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.

Hrvatski Crveni križ također napominje kako proces utapanja traje od tri do pet minuta pa su brza reakcija i znanje prve pomoći nužni za spašavanje.

- Možda mislite da se nesreće događaju drugima, ali realnost je da se svatko od nas može naći u toj situaciji. Uživajte u kupanju, ali budite odgovorni! Pazite na sebe i druge. Nema ništa vrijednije od ljudskog života - stoji u objavi HCK-a na Facebooku.

Njihove upute detaljno možete pročitati ovdje.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45