SJEDNICA VLADE

KUPARI NA PRODAJU Milanović: 'Prethodne Vlade to nisu htjele, znale, ili im se to nije dalo napraviti'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas odlučila raspisati javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari kod Dubrovnika, čija je ukupna investicija procijenjena od najmanje 100 milijuna eura.

Ministar turizma Darko Lorencin podsjeća da je sredinom siječnja objavljen poziv za iskazivanje interesa za pravo građenja i služnosti nad nekretninama na lokaciji Kupari te da se javilo šest potencijalnih investitora.

Za realizaciju projekta određen je dio bivšeg vojnog odmarališta Kupari. U planu je izgradnja novih hotela s 1.500 kreveta razine četiri i pet zvjezdica, a investicija je procijenjena na minimalno 100 milijuna eura odnosno 100 tisuća eura po smještajnoj jedinici.

Bruno Konjević / CROPIX

Ministar turizma Darko Lorencin i ministar financija Boris Lalovac

Investitor koji pobijedi na natječaju, imat će rok za izvedbu od 48 mjeseci (četiri godine) od dobivanja svih dozvola.

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je interes velik, ali da je trebalo obaviti složen pravni i administrativni posao. To, kako je rekao, prethodne vlade nisu htjele, znale ili im se nije dalo napraviti. Kaže da je taj posao kompliciran, ali samo relativno.

NOVA NACIONALNA STRATEGIJA ZA PRAVA DJECE 'Cilj je osigurati djeci temeljna prava i eliminirati nasilje'

"Samo je pitanje posla hoće li to 20 godina stajati u ruševinama kao ruglo Hrvatske ili će vlast upravljati imovinom koja je narodna", rekao je Milanović.

Premijer kaže da će taj projekt otvoriti značajan broj radnih mjesta te da se neizravno radi o tisućama ljudi koji će posredno imati koristi od projekta, dok će na samom mjestu raditi stotine ljudi. Ocijenio je da je priprema projekta težak posao, ali ne toliko težak da nije mogao biti obavljen prije deset godina za vrijeme konjukture.

"Ali u turizmu se i dalje dobro zarađuje i to je za hrvatsku sve ove godine spasonosna formula", kazao je premijer.

Bruno Konjević / CROPIX

Poziv investitorima za obnovu u ratu devastiranog i zapuštenog bivšeg turističkog kompleksa Kupari kod Dubrovnika država je objavila ove godine prvi put u 20 godina, i to za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina na rok do 99 godina na hotelsko-turističkoj lokaciji Kupari I u općini Župa Dubrovačka, na samoj obali, gdje je u nekadašnjih pet hotela bilo nešto više od 1.600 kreveta.

NOVI JEFTINI KREDITI ZA PODUZETNIKE Maras: 'To je vrlo pristupačno pa se očekuje velik interes'

U prvom neobvezujućem krugu, završenom sredinom ožujka ove godine, za Kupare je pisma interesa dostavilo šest investitora - Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).

Detaljnije će o projektu Kupari govoriti ministar Lorencin na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:42