RELATIVIZACIJA NASILJA

KUPCI MALOPRODAJNOG LANCA U ŠOKU Na policama se prodavala 'opizdilica', štap s uputama za nasilje prema ženi ako neće seks: 'Povlačimo to iz prodaje'

 

“Opizdilica za seksualni odgoj žena”, drvena daščica s jastučićem na jednom kraju namijenjena “discipliniranju žena” s jasnim uputama za upotrebu (Ako samo leži kao klada - opizdi 1X; Ako odbije dati pusu “gospodinu” - 3X; Ako ima miris po ribarnici - opizdi 5X - i pošalji u kupaonicu; Ako je opet “boli glava” - lupati dok je stvarno ne počne boljeti) povlači se s polica trgovina Offertissima u kojima se prodavala.

Ukazali kupci

Uprava tvrtke je, čini se, promptno reagirala nakon što je ustanovljeno da se u trgovinama prodaje seksistički i za žene uvredljiv proizvod, a na koji su ukazali kupci.

- Trenutno smo u povratku svih tih proizvoda s naših polica dobavljaču - potvrdila nam je Danijela Cigić, članica Uprave Offertissime.

Proizvođač je obrt Camellia iz Križevaca, a vlasnik Zdravko Petrinec rezigniran je reakcijama na njegove “humorističke proizvode”, kako ih naziva.

Rade 17 godina

- Nisam nikoga htio uvrijediti, to je čisti humor, zezancija. Radi se o zafrkantskim poklonima i za žene i za muškarce: imamo i mužomlat, i mjerokur, uredovno usukalo za pripitomiti muškarca... Takve poklon-proizvode proizvodim već 17-18 godina i nikad nije bilo nikakvih problema. Ne znam što bih rekao, čini mi se da kod nas više šala i humor nisu dozvoljeni - kaže Petrinec. Svoje je proizvode, kaže, plasirao i u drugim trgovačkim lancima i na drugim mjestima, a dobar dio asortimana šalje i u Njemačku.

- Sve naše proizvode imamo i s prijevodima na njemački. U Njemačkoj se bez problema prodaju i nikad nismo bili optuženi za seksizam - kaže Petrinec, dodajući da je “očito da on nekome smeta”.

Iako Petrinec ponavlja kako se radi o humoru i šali, seksističke “šale” ponižavaju i vrijeđaju žene, zamagljuju granicu između prihvatljivog i neprihvatljivog, potenciraju rodne stereotipe i često opravdavaju nasilje protiv žena, upozorava Sanja Cesar iz Centra za edukaciju i istraživanje (CESI), organizacije koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti.

Brojni mitovi

Žalosna je činjenica da se uz nasilje protiv žena još uvijek vežu brojni mitovi i da se kroz humor relativizira rodno uvjetovano nasilje i promoviraju štetni rodni stereotipi. Stoga ne treba čuditi što u Hrvatskoj više od trećine mladih vjeruje da je osoba koja je doživjela nasilje, napravila nešto što je dovelo do nasilja te da oko 40 posto mladih smatra da mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ljuti njeno ponašanje, ako ga ne sluša ili ako sumnja da je nevjerna - ističe Cesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 18:11