REFORMA ŠKOLA

KURIKULUM POVIJESTI RECENZIRAT ĆE HAZU, VODITELJICA STRUČNE SKUPINE ZATEČENA 'Ima li u Akademiji netko tko razumije postupak izrade kurikuluma?'

Zvonko Kusić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljuje da je pilot-projekt kurikularne reforme prioritet Vlade u području obrazovanja. Eksperimentalno ulazi u manji uzorak škola - tri do pet posto - od sljedeće školske godine, dokad treba pripremiti brojne finese.

Jedna od najavljenih je recenziranje predmetnih kurikuluma. Riječ je o postupku koji je Ministarstvo obrazovanja pokrenulo proteklih tjedana, na način da je naručilo prijevode dokumenata na engleski jezik, zbog potrebe međunarodne recenzije. Paralelno, stručne radne skupine za svaki pojedini predmet dobile su zadatak do 1. studenoga dovršiti doradu dokumenata na temelju primjedbi iz javne rasprave.

Nacionalni kurikulum nastavnog predmeta povijest, doznaje Jutarnji, već je stigao na recenziju Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

- Točno je, dokument nam je danas stigao - potvrđuje jučer predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Kurikulum povijesti, prema Kusićevim riječima, proslijedit će se na recenziju Akademijinu Razredu za društvene znanosti.

99 stranica

Razred za društvene znanosti jedan je od devet Akademijinih razreda i obuhvaća povijesne znanosti, etnologiju, arheologiju, pravne znanosti, sociologiju, politologiju, filozofiju, gospodarske znanosti i demografiju.

U njemu je trenutačno 15 redovitih akademika: ekonomisti Zvonimir Baletić i Alica Wertheimer-Baletić (ujedno demografkinja) te Gordan Družić, pravnici Jakša Barbić i Davorin Rudolf, filozof Branko Despot, arheolog Nenad Cambi, sociolog Ivan Cifrić, geograf Dragutin Feletar, politolog Zvonko Posavec te povjesničari Tomislav Raukar, Nikša Stančić, Petar Strčić, Franjo Šanjek (ujedno svećenik) i Nenad Vekarić.

Prijedlog nacionalnog kurikuluma povijesti ima 99 stranica, a izradila ga je stručna skupina sastavljena od devet povjesničara izabranih javnim pozivom. Voditeljica skupine je Snježana Koren, profesorica s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Voditeljica Koren nije bila upoznata s informacijom da je kurikulum proslijeđen na recenziju HAZU.

- Na sastanku u Ministarstvu obrazovanja rečeno nam je da će se koristiti međunarodni mehanizmi odabira recenzenata - kaže Koren.

Iskustvo

Na pitanje je li Akademijin Razred za društvene znanosti meritoran za procjenu kurikuluma, odgovara pitanjem: - Ima li tamo nekoga tko razumije postupak izrade kurikuluma, što treba u njemu stajati i imaju li iskustva s kurikulumima?

Sudjelujući jučer na stručnom skupu Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, koji je u Bolu na Braču okupio oko 500 ravnatelja i ravnateljica, ministrica Divjak je najavila da će otvoreni poziv za škole koje žele eksperimentalno sudjelovati u reformi biti objavljen kroz dva do tri mjeseca.

- Stručne skupine trenutačno su pri kraju rješavanja javne rasprave i nakon toga očekujemo recenzije i uređene kurikulume, izjavila je Divjak.

Ministarstvo obrazovanja još nije preciziralo hoće li u eksperimentalnu primjenu od školske godine 2018./19. ući svi predloženi predmetni kurikulumi. Nije poznato ni kad će se oformiti nova Ekspertna radna skupina za kurikularnu reformu, s obzirom da premijer Plenković još nije sazvao sjednicu nadležnog tijela - Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, kojemu je osobno na čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:46