REAKCIJA MINISTRA

KUŠČEVIĆ O NABAVCI NOVIH VOZILA 'Volio bih da je neki od tih automobila i za mene. Na jedvite jade od MUP-a sam posudio auto, a onda mi je zaribao...'

 
 CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević gostovao je u Dnevniku Nove TV te razgovarao s Mislavom Bagom o Vladinoj odluci o nabavci novih automobila, ali i o reformama koje nikako da krenu.

- Volio bih i da je neki od tih automobila i za mene. Ministarstvo uprave nema niti jedan automobil u svom vlasništvu koji je u stanju ići do Vukovara i nazad. Ja sam na jedvite jade uspio posuditi od Ministarstva unutarnjih poslova jedan automobil i neki dan mi je na pola puta prema Kninu ''zaribao'', pa me vučna služba šlepala nazad, kazao je na početku razgovora Kuščević koji nije previše upoznat s posljednjom nabavkom automobila za državu.

- Zaista nisam detaljno upoznat s ovom nabavom. Ali sasvim sam siguran da se radi o racionalnom trošenju sredstava. Automobil je osnovno sredstvo za policiju, za vojsku, nešto i za državne dužnosnike. Jednostavno moramo doći na posao, negdje van na put, na sastanak, kazao je Kuščević.

Ministar nije želio prihvatiti kritike da su najavljene reforme javnosti nevidljive.

- Ne znam od kud vam te dezinformacije. Trebali bi se svi zajedno malo bolje informirati. Zar nije prije par dana usvojen cijeli set zakona iz pravosudne reforme? Zar Ministarstvo uprave nije pripremilo set zakona?

I to je nekakav korak naprijed i mislim da će rezultirati brzim rješavanjem predmeta i većom racionalizacijom i uštedama u cijelom pravosudnom sustavu. Ako mislite da su ovi financijski i gospodarstveni rezultati rada ove Vlade slučajno dobri, da su tu zato što nema reformi - oni su tu zato jer se reforme provode, uvjeren je Kuščević.

Također, istaknuo je da problem javne uprave nije počeo s njegovim dolaskom u ministarsku stolicu.

- Imamo problem javne uprave koji je star 70 godina. Nije to problem koji se zatekao kad sam ja postao ministar. Nije nepravda da javni službenici ne odgovaraju zakonu o radu. Postoji zakon za državne službenike, postoji zakon o radu. Državni službenik mora imati drugačiji zakon o radu, Ne možete dopustiti da se promjenom politike može mijenjati cijela administracija, mišljenja je Kuščević koji smatra da će se stvari promijeniti od 1. siječnja sljedeće godine.

- Ministarstvo rada je pripremilo zakon o plaćama u državnim službama. Ministarstvo uprave je pripremilo dvije uredbe koje slijede nakon toga - uredbu o nazivu i klasifikacija radnih mjesta i uredbu o ocjenjivanju. Temeljem toga će se, kad se ti zakoni donesu i uredba, kažnjavati, odnosno nagrađivati. Također, već ove godine ide spajanje, pripajanje, ukidanje velikog broja agencija.

To znači da će se napraviti racionalizacija, da će se popraviti sam sustav, odlučivanja i rješavanja predmeta i da će sve biti puno brže i transparentnije i jeftinije, smatra ministar.

Komentirao je i provjeravanje potpisa vezanih uz referendumske inicijative.

- Vlada je tu da sluša hrvatski narod, odnosno Hrvatski sabor koji predstavlja hrvatski narod. Hrvatski sabor je uputio upit Vladi RH. To je zaključak. Traže dvije stvari. Prvo je vjerodostojnost potpisa i drugo zakonitost prikupljanja tih potpisa.

To je opsežna operacija. Mi moramo odgovoriti Saboru na ono što je Sabor zatražio. Vlada priprema plan. Vrlo vjerojatno će to raditi Ministarstvo uprave i MUP. Vidjet ćemo koju ćemo metodologiju izabrati, hoćemo li to biti metoda statističkog uzorka ili ćemo prebrojati sve.

Mislim da radi transparentnosti cijelog postupka, radi onih navodno 400.000 ljudi koji su potpisali, ali i onih četiri milijuna koji nisu potpisali, mislim da treba ići na prebrojavanje svakog potpisa, kazao je Kuščević te naglasio da će Vlada donijeti zaključak da se sve skupa mora riješiti u 90 dana.

Smatra kako nije vrijeme za smanjivanje broja ministarstava.

- Mi radimo zakon sustav državne uprave gdje ćemo u bitnome decentralizirati javnu upravu i smanjiti broj državnih tijela.

Mislim da ovo sada nije vrijeme za smanjivanje ministarstava jer to ne bi doprinijelo nikakvim značajnim uštedama.

Mislim da je bitnije smanjivati ciljeve koji su ministrima zadani, a ne u pola mandata ići u nekakve lomove koji bi ugrozili ostvarivanje naših nacionalnih interesa i ciljeva, zaključio je za Novu TV ministar uprave Lovro Kuščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:39