UOČI PROSVJEDA

KUŠČEVIĆ O ODLUCI HVIDRE U VUKOVARU 'Hrvatski branitelji su odgovorni kao i 1990-ih, pokazali su da ne žele biti dio nekakvih političkih procesa'

Lovro Kuščević
 Davor Pongracic / CROPIX

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević pozdravio je u srijedu odluku udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (Hvidra) da odustanu od sportskog natjecanja njihovih članova u Vukovaru od 12. do 14. listopada, u vrijeme prosvjeda najavljenog za 13. listopada, rekavši kako su time hrvatski branitelji pokazali da su odgovorni kao što su to bili i u 1990-tim godinama.

"Ta odluka Hvidre je pokazala da su hrvatski branitelji odgovorni, kao što su to bili i u 1990-tim godinama kada su znali stati u obranu Hrvatske. Donijeli su odgovornu odluku da ne žele biti dio nekakvih političkih procesa. Pozdravljam takvu odluku", rekao je Kuščević novinarima nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "e-Pristojbe".

Nema saznanja o problemima između Plenkovića i Brkića

Napominjući kako je Vukovar pravo mjesto za održavanje sportskih igara Hvidre, kazao je kako su dobro procijenili da bi održavanje tih igara u istom vremenu kada će se održati prosvjed bilo politizirano, a treba razdvojiti žrtvu branitelja od dnevnog politikanstva.

Kuščević je negativno odgovorio na upit postoji li sukob između predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i njegova zamjenika Milijana Brkića. "Nemam nikakvih saznanja da tu postoji ikakvih problema", kazao je.

Što se tiče tvrdnje predsjednika HDSSB-a Branimira Glavaša da iza prosvjeda u Vukovaru stoji Brkić, Kuščević kaže da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jasno rekao da taj grad organizira prosvjed, te ističe kako podržava procesuiranje svakog ratnog zločina u Hrvatskoj.

Upitan da komentira izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kako "neki broje i dovode u pitanje koliko su HDZ-ovci Hrvati i katolici" rekao je da se Jandroković time referirao na istup Brune Esih na "Aktualnom satu" u Hrvatskom saboru, kada je ona prozivala tko je dobar Hrvat i sl.

"To govori o onima koji na taj način prebrojavaju krvna zrnca i o njihovoj besperspektivnosti, te da nemaju projekte ni znanja da se uhvate u koštac s ozbiljnim problemima", kazao je Kuščević.

Naglasio je kako se hrvatske građane neće dijeliti po nikakvim osnovama, već po tome tko časno i odgovorno radi svoj posao, a tko to ne radi.

Pavić: Vlada je spremna na kompromis i nadamo se dogovoru s sindikatima

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, govoreći o mogućem dogovoru sa sindikatima prije nego što oni pokrenu prosvjede protiv mirovinske reforme, istaknuo je da su u pregovorima ponudili sindikatima kompromis u vezi problema rada do 67 godina, pitanja dugotrajnih osiguranika, prijevremenog umirovljenja i sl.

"Mi smo otvoreni, razgovaramo sa sindikatima, poslodavcima i industrijom. Prosvjed je njihovo demokratsko pravo. Vlada je učinila iskorak, spremna je na kompromis i nadamo se dogovoru", rekao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16