NASILNIK OD RANIJE

KUŠČEVIĆ O TORCIDAŠU KOJI JE MLATIO SEZONCE U SUPETRU 'Da, pomogao sam mu dok je bio u Beogradu u zatvoru, uvijek pomažem hrvatskim državljanima'

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

Huligan koji je premlatio sezonce u Supetru, u kolovozu 2018. sudjelovao je u pljački MOL-ove benzinske crpke u naselju Vrčin u okolici Beograda. Tom prilikom benzinska je išarana i ustaškim grafitom.

Prema pisanju Indexa, ministar Lovro Kuščević mu je pomogao, a tu je informaciju danas ministar i potvrdio.

- Naravno da pomažem svim hrvatskim državljanima, kad god mogu i gdje god mogu. Kad su hrvatski državljani bili uhićeni u Beogradu, roditelji te djece su tražili da ih povežem s hrvatskim veleposlanikom kako bi im se omogućio kontakt s odvjetnikom", rekao je Kuščević, a prenosi N1.

Upitan kako komentira da je isti taj mladić sad pretukao Srbe na Braču Kuščević kaže kako osuđuje i ne opravdava bilo kakvo nasilje.

Riječ je o, podsjetimo, mladiću koji je ovoga vikenda, s više osoba sudjelovao u premlaćivanju sezonskih radnika srpske nacionalnosti u Supetru na Braču. U tom napadu je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac (26) koji je sezonce štitio od huligana, a djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše ozljeđeni.

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela sudac istrage Županijskog suda u Splitu zatvorio je dvojicu mladića (22) i (19) koje je splitska policija jučer privela pod sumnjom da su počinili kazneno djelo zločina iz mržnje nad sezonskim radnicima u Supetru na Braču.

Policija ih prema kaznenoj prijavi sumnjiči da su 9. lipnja oko 4 sata u Supetru na Braču na naročito drzak i nepristojan način skupa s još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja kaznenog djela nasilničko ponašanje.

Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje kako bi otkrili tko su bili ostali napadači na sezonce i vatrogasca koji je stao u njihovu obranu na supetarskom kolodvoru. Incident se dogodio u nedjelju 9. lipnja oko 4 sata ujutro.

Podsjetimo, mladići su bili dio veće skupine nasilnika koji su nasrnuli na sezonske radnike srpske nacionalnosti koji su na Brač došli iz Slavonije. Čuvši ih kako govore, 15-20 nasilnika se zatrčalo prema njima vičući 'Di je Srbin' i počeli su ih tući. Osim njih, divljaci su istukli i jednu djevojku iz Varaždina koja se našla u njihovom društvu, a ozljedu je zaradio i lokalni vatrogasac koji je žrtvama napada priskočio u pomoć.

Incident se dogodio nakon Torcida Kupa zbog čega je gradonačelnica Supetra Ivana Marković odmah nakon napada najavila da obustavlja financiranje tog događaja kao i da zabranjuje da se on ubuduće odvija na gradskim površinama.

Plenković: U modernoj Hrvatskoj nema mjesta takvim ispadima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno je u četvrtak oštro osudio napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, poručivši da od svih tijela očekuje da se protiv takvih neprihvatljivih, primitivnih i divljačkih ispada bore agilno i aktivno te ih oštro sankcioniraju.

"Smatram da je to nedopustivo i u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcioniraju, a to znači da radimo i na promjeni klime u društvu koja očito u jednom segmentu dostiže stupanj polarizacije, pa i netrpeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

U napadu na petero osoba u dobi od 21 do 26 godina sudjelovalo je više osoba koji su tražili "gdje su Srbi", a napadu je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac koji je sezonce štitio od razularene mase. Djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše ozlijeđeni.

Plenković je poručio da "u ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj koja je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće, koja želi biti uključiva, koja želi društvo koje je tolerantno i poštuje svoje tradicionalne vrijednosti, nema mjesta takvim ispadima".

Plenković očekuje od svih tijela da se protiv toga bore agilno i aktivno. "Tu naravno mislim i na policiju, pravosuđe koje treba djelovati, ali uopće i na sve društvene aktere i na političke stranke da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne koja dijeli i stvara preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju", zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:39