USPOREDIT ĆE RH S PRAKSAMA 'VANI'

Kusić nakon sastanka s Plenkovićem: 'Vijeće za nedemokratske režime predložit će pravnu regulaciju naziva ulica, komemoracija, simbola...'

 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima akademik Zvonko Kusić najavio je u četvrtak, uoči sjednice Vijeća, intenziviranje njegova rada, kao što je zatražio premijer Andrej Plenković, dodavši da će jedan od zadataka Vijeća biti i analiza propisa zemalja Europske unije koje imaju slične probleme. Nakon sjednice dao je izjavu za medije u kojoj je kazao da se u prvom dijelu Plenković obratio Vijeću i iznio osnovne ciljeve koji su postavljeni pred Vijeće i apelirao je da Vijeće ubrza rad što smo mi prihvatili da je to moguće, a 'vidjet ćemo u kojem roku'.

- U drugom dijelu sastanka se razvila rasprava oko dokumenta, prošli put su neki članovi zatraženi da izrade radni materijal u kojem je opisana povijest i politička pozadina i sve okolnosti nedemokratskih režima tako da su tu na neki sami pojmovi i pojave i u toj gotovo dvosatnoj raspravi razmijenjena mišljenja gdje se na neki način postavilo neke teze i pojmove koji će kasnije služiti za zaključke i preporuke - prenosi izjavu N1.

Pritom je odlučeno da jedan dio članova za sljedeći sastanak, koji bi trebao biti za otprilike tri tjedna, pripremi analizu pozitivne prakse Hrvatske u tom području i komparativnu analizu prakse EU zemalja i ta pravna analiza će biti podloga za preporuke Vladi za pravnu regulaciju svih problema oko obilježavanja, naziva ulica, komemoracija i simbola, najavio je Kusić.

Radilo se na definiranju određenih pojmova, bila je to rasprava među različitim stručnjacima, koji su raspravljali različite aspekte - ne postoji tu neka definicija, kazao je Kusić i dodao da su uspostavljeni temelji na kojima će se kasnije razvijati preporuke.

Istaknuo je da premijer nije davao nikakva uputstva - "poštovala se autonomija Vijeća, ono nije političko tijelo i mogu izraziti zadovoljstvo diskusijom i premijer nikada ne utječe na rad Vijeća".

Upitan koliko često će se sastajati, uzvratio je da koliko će sastanaka biti, to nije bitno, mogu se i dvaput sastajati, ali vjerojatno će biti gotovi i prije ožujka, ponovio je.

S obzirom na to da je na današnjem sastanku Vijeća bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, novinare je zanimalo hoće li idući put opet biti netko od političara, možda i oporbe, Kusić je rekao da ne zna hoće li netko dolaziti - "to je pitanje za nadležne". Inače, u samoj odluci stoji da predsjednik može pozvati nekoga ako to smatra potrebnim, podsjetio je Kusić.

Kazao je i da je zadaća Vijeća ograničena na razdoblje Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata, a što se tiče autorstva nad materijalom, ustvrdio je da "ne misli da bi bilo korisno" o tome "jer je to tekst Vijeća i ti koji su pripremali, oni su uzimali u obzir sve ono što je slano i ranije, to je materijal Vijeća", piše N1.

Kusić je ranije u četvrtak novinarima pred Banskim dvorima komentirao i odluku talijanskog parlamenta o zabrani fašističkih i nacističkih simbola, kazavši da će i to biti jedna od tema sljedećih sastanaka Vijeća. "U ciljevima našega rada postoji analiza naših pozitivnih propisa, a isto tako i propisa zemalja Europske unije. Jedan od zadataka naših sljedećih sastanaka radne skupine bit će i obrada svih iskustava drugih država u Europi koje su rješavale slične probleme", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:30