JAČANJE LJEVICE

LABURISTI POSTAVILI 10 UVJETA ZA KUKURIKU KOALICIJU Uskoro dogovor N. Tireli i Milanovića za izbore

Zajednički izborni nastup ima za cilj jačanje ljevice, rekla je N. Tireli
 Bruno Konjević, Goran Mehkek/Cropix

Nansi Tireli, predsjednica Laburista, i Zoran Milanović, lider SDP-a, idući tjedan trebali bi se sastati i postići definitivni dogovor o zajedničkom izbornom nastupu u Kukuriku koaliciji.

Zasad je sigurno da će u lijevo-liberalnom bloku na izborima biti SDP, HNS, HSU, IDS, i vrlo vjerojatno Laburisti, što je jučer za Jutarnji potvrdila Nansi Tireli.

Opstanak stranke

“Zajednički izborni nastup ima za cilj jačanje ljevice, ali i opstanak naše stranke”, rekla je i objasnila da će konačnu odluku o ulasku u Kukuriku koaliciju donijeti Nacionalni savjet stranke na sjednici 18. srpnja.

Novost je to da će Laburisti kao uvjet za ulazak u predizbornu koaliciju na razgovoru s Milanovićem postaviti platformu od deset točaka, o kojima je Nansi Tireli govorila prilično općenito, uz opravdanje da mora biti korektna i dokument prvo predstaviti Nacionalnom savjetu.

- Uglavnom se radi o socijalnoj politici i zaštiti radničkih prava, posebno vezano uz Zakon o radu. Tu su još pitanja reindustrijalizacije, energetike, otvaranja novih radnih mjesta, što su glavne teme u politici Laburista - opisala je Nansi Tierli.

Drugi član laburističkog vodstva, uz molbu da ne spominjemo njegovo ime, bio je konkretniji u nabrajanju uvjeta za pristupanje koaliciji pod vodstvom Zorana Milanovića. Uglavnom je u pitanju modificirani Plan 10, koji su Laburisti donijeli prije nekoliko godina, a čiji će najvažniji dijelovi biti prebačeni u uvjete za nastup s Kukuriku savezom.

Obnova industrije

Glavni je zahtjev Laburista obnova industrije, što je prioritet ekonomske politike. U radnom zakondavstvu traži se podizanje neoporezivog dijela plaće na razinu minimalne plaće, a žele i osnivanje radnih sudova ili radnih odjela postojećih sudova, odmah u najvećim gradovima i u primjerenom roku u županijskim središtima.

Laburistima tri mandata?

U laburistima uvjeravaju kako u dosadašnjim razgovorima s Milanovićem nije bilo riječi o broju zatupničkih mandata koji bi im pripali na listi Kukriku koalicije. Neslužbeno se spominju tri mandata, što je maksimum jer je ova stranka s nekadašnje 10-postotne podrške pala na 1-1,5 posto i nigdje ne prelazi izborni prag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:06