LAŽNA UZBUNA

Lagali da je 18.000 zaraženih svrabom, a oboljelo samo 14 osoba!

 Ranko Šuvar/CROPIX

U Slavonskom Brodu nema 18.000 ljudi zaraženih svrabom, kako tvrdi izvjesna skupina osoba iz ovoga grada čije ime u ovom tekstu nećemo spomenuti, jer ih ne želimo reklamirati. Uglavnom, ta je ekipa na svojoj internet stranici objavila tekst, kojeg 'hrabro' potpisuju s nekim inicijalom, u kojem navode da se Slavonskim Brodom raširio svrab koji je zahvatio – ni više, ni manje, nego čitavih 18 tisuća ljudi.

Zbog toga je, ustvrdili su u gradskim ljekarnama izdano čak 870 losiona kojima se tretira ova zarazna bolest, a kao glavni uzrok i izvor zaraze naveli su Zimski prihvatno-tranzitni centar za izbjeglice. Tvrde tako oni da izbjeglice bacaju odjeću iz vlaka kojim ih se dovozi u kamp, a onda siromašni mještani obližnje Gornje Vrbe tu odjeću uzimaju za sebe. I eto širenja svraba za koje su krive izbjeglice.

A zapravo je riječ o širenju laži i glasina, histerije i panike. Zapravo je riječ o čistoj izmišljotini. Potvrđuju to i podaci Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji kažu da je u prva dva mjeseca ove godine na njihovu području zabilježeno 14 slučajeva svraba. Ni 18000, ni 1800, ni 180, ni 18. Od tog broja u Gornjoj Vrbi nije zabilježen niti jedan slučaj. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog ZZJZ-a izjavio je i da nije točan podatak o broju izdanih losiona u brodskim ljekarnama. Ukupno ih je naime izdano 22 u pakiranjima od po 100 ml.

S obzirom da se losion nanosi više puta te da to ovisi i o veličini područja zahvaćenog bolesti jasno je da ta količina korespondira s brojem oboljelih. Da bi dodatno opravdali svoju politiku širenja histerije i panike, ekipa koja stoji iza ove vijesti objavila je i kako o svrabu vlada konspiracije te da je zdravstvenim djelatnicima zabranjeno dati točne informacije o oboljelima.

Cvitković je rekao da njega nitko iz te skupine nije kontaktirao s upitom o broju oboljelih. Na kraju će se u cijelu priču uključiti i policija koja ima obvezu postupanja prema Kaznenom zakonu u dijelu koji govori o kaznenom djelu širenja lažnih ili uznemirujućih glasina. Inače, u Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno 1379 slučajeva svraba, a u Brodsko-posavskoj županiji 120. U prva dva mjeseca ove godine na nivou države imamo 214 slučajeva svraba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:35