OLAKŠAVANJE PROCESA

LAKŠE U SAD! Amerikanci podjednostavili vizni režim za hrvatske državljane

Ilustracija
 Dado Ruvić / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je u utorak da pojednostavljuje proces apliciranja za američku vizu proširenjem programa zahtjeva za neuseljeničke vize bez razgovora s konzulom.

Radi se o programu koji omogućuje osobama, koje se za program kvalificiraju, da podnesu zahtjev za američku vizu bez dolaska u veleposlanstvo na razgovor s konzulom.

Američko veleposlanstvo navodi da se radi o osobama mlađim od 14 ili starijima od 79 godina za sve kategorije viza, te o ljudima koji obnavljaju vize koje su važeće ili su istekle u razdoblju od 12 do 48 mjeseci za poslovne i turističke vize, tranzitne vize, novinarske, studentske i vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja.

Amerikanci napominju da će se smanjenjem broja podnositelja zahtjeva koji dolaze na razgovor s konzulom i one osobe koje se ne kvalificiraju za ovaj program imati mogućnost brže obrade zahtjeva za vrijeme razgovora s konzulom.

Hrvatska je vrijedan saveznik i partner Sjedinjenih Američkih Država i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se značajna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države, navodi se u priopćenju.

Najveći broj zahtjeva za vizu hrvatskih državljana biva odobren, a veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati turistička i poslovna putovanja državljana dviju zemalja.

MVEP: Hrvatska se približava ulasku u američki bezvizni režim

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravilo je odluku o olakšavanju procesa izdavanja viza za određene kategorije hrvatskih državljana, čime se Hrvatska približila ulasku u američki bezvizni režim.

MVEP u priopćenju navodi da je do najave američkih vlasti o olakšavanju procesa izdavanja viza došlo uslijed smanjenja postotka odbijenih zahtjeva za vize za hrvatske državljane u 2015. godini.

"Time se Hrvatska približava uključenju u Program izuzeća od viza", naglašava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska i SAD savezničke su i partnerske države. Pojednostavljenje uvjeta putovanja hrvatskih državljana pridonijet će daljnjem jačanju hrvatsko-američke suradnje. Za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je uključenje Hrvatske u Program izuzeća od viza jedan od političkih prioriteta u hrvatsko-američkim odnosima", naglašava se.

Preostali uvjet za ukidanje viza koji Hrvatska treba ispuniti jest svođenje broja odbijenih B1/B2 viza (poslovne i turističke vize) na ispod 3 posto (lani je postotak bio 5,29).

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će aktivno djelovati na ispunjavanju preostalih kriterija u cilju što skorijeg ukidanja viza i daljnjeg promicanja interesa hrvatskih državljana u SAD", zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:18