MINISTAR NA ODLASKU

LALOVAC 'Nakon sukoba Linića s Milanovićem, ušao sam u kašetu brokava... Nova Vlada? Ako me tko pozove, vrlo rado ću im pomoći da uđu u posao'

Zagreb, 180315.Hotel Westin.Konferencija o ucinkovitom upravljanju u javnom sektoru. Konferenciju je otvorio ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

U HRT-ovom Dnevniku u ponedjeljak je gostovao ministar financija na odlasku Boris Lalovac.

Govoreći o poslu koji je radio te o problemima koji su pred novom Vladom mandatara Tihomira Oreškovića, Lalovac se dotaknuo reforme javne uprave, za koju kaže da treba imati na umu kako je riječ o 250.000 ljudi, a samo u četiri resora odnosi se na 200.000 ljudi: vojska, policija, zdravstvo i obrazovanje.

'Kad govorimo o sustavu javne uprave, nekakve znatnije pomake što se tiče rashodovne strane proračuna možete samo napraviti u ta četiri resora. Uveli smo centralni obračun plaća, ukupnu masu plaća doveli smo na razinu 2007./2008. i to su sada maksimalni limiti. Za veće pothvate trebat će mnogo jači razgovori sa sindikatima i mnogo stabilnija vlada i stabilnije izglasavanje reformi u Saboru. Morat će netko dobro obrazložiti smanjenje broja liječnika, medicinskih sestara, profesora, vojske ili policije', izjavio je Lalovac.

Rekao je da mandatara Oreškovića čeka težak posao.

'Neki dokumenti trebaju biti već u veljači i ožujku u Bruxellesu. Nije dovoljno samo sastaviti proračun, nego je potrebno donijeti i dosta novih zakona koji će limitirati troškove. Imat će puno problema oko sastavljanja proračuna jer se uz njega traže dokumenti, ali i vrlo velikih dugova koji dolaze na naplatu pa ih treba refinancirati. Trebamo raditi za državu, ja sam tu dobrovoljno, ako me tko pozove, vrlo rado ću dati bilo kakve informacije da što prije uđu u posao', kazao je.

Osvrnuo se i na učinjeno u svom mandatu.

'Imao sam malo vremena, samo godinu i pol, preuzeti ministarstvo nakon sukoba premijera i prethodnog ministra. Ušao sam u kašetu brokava, ali sam uspio donijeti Zakon o potrošačkom kreditiranju. Zadovoljan sam i dizanjem dohotka koji sam osobno gurao, odnosno smanjivanjem oporezivanja dohotka kojim se potaknula bruto društvena potrošnja', rekao je.

Govoreći o zbivanjima u SDP-u i zahtjevima za ostavkom predsjednika stranke Zorana Milanovića, Lalovac je rekao da on osobno nije duboko u tim odnosima.

'Žaloste me izjave o smjeni jer da nisam imao Milanovićevu potporu, mnogo dobrih stvari ne bi se realiziralo. Milanović ima moju stopostotnu potporu. Ima dosta ljudi koji to kažu, a nisu bili u vladi. Jedna je stvar doći sa strane i komentirati. Radili smo vrlo odgovoran i težak posao', zaključio je Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:33