TRAŽE SE RJEŠENJA

LALOVAC O PODIVLJALOM TEČAJU ŠVICARCA 'Mi nismo neoliberali, intervenirat ćemo'

 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Boris Lalovac poručio je u četvrtak građanima koji imaju kredite u švicarskim francima da Vlada traži rješenja kako bi se ublažio udar na njih zbog drastičnog porasta te valute.

Na žalost za ovakve udare tečaja nema jednostavnih rješenja, vidjet ćemo je li ovo kratkotrajni šok ili će to biti dugoročni problem, u kojem slučaju će Vlada morati naći zakonska rješenja, kazao je u četvrtak navečer ministar Lalovac, koji je gostovao u središnjim dnevnicima tri nacionalne televizije.

Nadam se da će poslovne banke u okvirima svojih mogućnosti korisnicima kredita u švicarskim francima izaći u susret, kao što su svojevremeno učinile kada je bila riječ o Zakonu o potrošačkom kreditiranju smanjivši kamatne stope, rekao je.

"Ukoliko se to ne nađe i ukoliko ovo bude dužeg karaktera, Vlada će vjerojatno morati intervenirati nekakvim zakonskim rješenjima. Ali onda se otvara pitanje zakonske mogućnosti, ustavnosti i tako dalje", kazao je Lalovac.

Ako je ovo špekulacija, Vlada mora intervenirati, po tomu se razlikuje socijaldemokratska od neoliberalne vlade, dodao je.

Rekao je kako je odmah razgovarao s udrugom Franak, koja je iznijela svoj prijedlog rješenja, s premijerom i Hrvatskom narodnom bankom te da će se u petak sastati s Hrvatskom udrugom banaka. Najavio je kako će se uskoro čuti i s kolegama ministrima iz ostalih europskih zemalja, poput Mađarske ili Poljske, koje su također jako valutno izložene.

Na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke tečaj švicarskog franka skočio je prema kuni 15,7 posto, na 7,3984 kune za franak, što je izravna posljedica neočekivane odluke Švicarske središnje banke da odustaje od branjenja tečaja od 1,20 franaka za euro.

Pretpostavlja se da je najnovijim tečajnim udarom švicarca egzistencijalno ugroženo 250.000 hrvatskih građana.

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) kažu kako puna kvantifikacija rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon odluke Švicarske narodne banke (SNB) da odustane od obrane tečaja svoje nacionalne valute u odnosu na euro nije moguća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:05