BEZ RUKAVICA

LALOVAC OBJAVIO RAT 'Poslovne banke davale su milijarde firmama bez dobiti. Neka se čude, sve ću objaviti!'

 Sandra Šimunović/CROPIX

Ministar financija Boris Lalovac jutros je na Hrvatskom radiju u emisiji 'A sada Vlada' oštro napao banke, ali i guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Osvrnuo se na upozorenje Vujčića o rastu kamata na kredite vezane za euro, ministar financija ponovio je kako nije dovoljno upozoravati već da se mora nešto činiti.

- Nisam u ratu s guvernerom, odlično surađujemo, ali želim odgovore. Pa nismo mi meteorolozi, nije dovoljno upozorenje, dodao je Lalovac.

Objasnio je da samo ne želi da rizik bude na jednoj strani, na strani građana.

- Cijelo vrijeme govorim samo o tome da pokušamo naći teret raspodjele rizika, da ne pada sve na stranu građana. Ja govorim dušom i tijelom prema svom uvjerenju, ne želim rat, ali želim govoriti o tome i govorim na temelju brojeva. Ne želim nikoga uvlačiti u sukobe, rekao je Lalovac.

Otkrio je kako će se uskoro otkriti kako je jedna poslovna banka loše poslovanje prebacila u novu firmu.

- Vrlo brzo će izaći financijski izvještaj. Jedna poslovna banka u Hrvatskoj koja je otvorila novi d.o.o., prebacila je loš portfelj u taj d.o.o., i u 2014. godini prijavila četiri milijarde kuna gubitka. Ne mogu govoriti o tome koja je to poslovna banka. Samo pokušavam staviti neke omjere u kontekst. Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o 300 milijuna kuna, koliki bi bio trošak švicarskog franka, objasnio je Lalovac.

- Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna davale kredite u milijardama! Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti - sva imena firmi koje su dobile milijarde, poručio je Lalovac.

- Vidjet ćemo ubrzo i kakve su dobiti poslovnih banaka, to su silne milijarde. Mi nismo protiv toga, rekao je pa nastavio govoriti o kreditima hrvatskih građana.

- Problem je što hrvatski građani imaju tri puta više kamatne stope nego primjericu u Austriji. Za mene je to nedopustivo. Ako neću ja o tome govoriti, postavlja se pitanje tko hoće u izvršnoj vlasti.

Govorio je i o novim Vladinim mjerama.

- Nisam sretan zbog trošarina, ali to su nužne i bolne mjere, kojih će biti još više. EK je tražila veće porezno opterećenje, ali Vlada RH je odlučila ne dirati porezne olakšice. Nećemo dirati socijalna davanja. Spojit ćemo 10 agencija i racionalizacijom troškova uštedjeti oko 500 milijuna kuna.

Na upit kako komentira izjave ministara, primjerice Gordana Marasa, da Ministarstva više nema gdje uštedjeti, kratko je rekao:

- Vjerujte mi, imaju!, poručio je Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:44