DOSJE O PRIMANJIMA

Lalovac Pikettyju otkrio: 52 milijarde kuna otišlo na plaće

 CROPIX

Poznati francuski ekonomist i autor “Kapitala u 21. stoljeću” Thomas Piketty dobio je konačno podatke o hrvatskim plaćama koje je zatražio nakon svog gostovanja u Hrvatskoj početkom travnja ove godine.

Piketty je nakon posjeta Hrvatskoj, Poreznoj upravi poslao pisani zahtjev da mu dostave podatke o primanjima Hrvata. Porezna uprava udovoljila je njegovom zahtjevu pa Piketty sada može raditi ono što mu je specijalnost - proučavati i analizirati nejednakosti u hrvatskom društvu. Slične je podatke tražio i od drugih zemalja.

Stopa 40 posto

U dosjeu o hrvatskim plaćama koji je za njega pripremila Porezna uprava stoji, između ostalog, da je u prvih osam mjeseci svim zaposlenima u Hrvatskoj ukupno isplaćeno 52,1 milijardu kuna neto plaća. Iznos svih isplaćenih neto plaća u zemlji u prvih osam mjeseci prošle godine iznosio je pak 50,1 milijardu kuna. Razliku na plaćama u Ministarstvu financija pripisuju izmjenama u sustavu poreza na dohodak čime je, tvrde, razlika od ukupno dvije milijarde kuna ostala građanima. Naime, od početka ove godine iznos osobnog odbitka povećan je s 2.200 na 2.600 kuna, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podignut je s 8.800 na 13.200 kuna.

Prema Podacima porezne uprave mjesečni iznos neto plaća koje dobije oko 1,353 milijuna zaposlenih kreće se na razini od oko šest milijardi kuna. Najveći iznos neto plaća hrvatski su zaposlenici primili u srpnju ove godine i riječ je o 6,8 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini, očito zbog izmjena u sustavu poreza na dohodak, ukupni iznos isplaćenih neto plaća u siječnju ove godine povećan je s lanjskih 6,1 milijardi kuna na 6,4 milijarde kuna. U veljači je prošlogodišnji iznos od 6,1 milijardi kuna neto plaća povećan na 6,3 milijarde kuna.

Na godišnjoj razini ukupne neto plaće trebale bi ove godine dosegnuti oko 78 milijardi kuna.

Manje od 5500 kn

Prema posljednjim godišnjim podacima Porezne uprave za 2013.godinu gotovo tri četvrtine zaposlenih u Hrvatskoj, odnosno onih koji ostvaruju prihod od rada, mjesečno zarađuje manje od hrvatske prosječne plaće, odnosno manje od 5.500 kuna.

Prema podacima Porezne uprave za 2013., među hrvatskim zaposlenicima, koji su podijeljeni u 32 platna razreda, najbrojnija su skupina oni koji mjesečno zarađuju od 2000 do 2500 kuna. Takvih je bilo 182,5 tisuća od ukupno oko 1,5 milijuna onih koji su te godine radili – nešto više od 12 posto. Ukupno, manje od minimalne plaće mjesečno je zaradio svaki peti hrvatski radnik – njih 20,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:35