MINISTAR TRAŽI KRIVCE

LALOVAC ŠOKIRAN, NAJAVLJUJE ČISTKU MEĐU POREZNICIMA Na kraju radnog vremena kafići storniraju 90% prometa

U špici sezone prijavljuju dnevni promet manji i od 100 kuna, i to čak nekoliko dana u mjesecu
Hvar, 310715.Ministri Darko Lorencin i Boris Lalovac na Hvaru.Ministar turizma Darko Lorencin sa ministrom financija Borisom Lalovcem posjetili su otok Hvar gdje ih je primio gradonacelnik Hvara Rino Budrovic.Na fotografiji: ministar finacija Boris Lalovac silazi sa katamarana.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Kralj ljeta mnogim bi poreznicima mogao donijeti neugodna iznenađenja - smjenu, premještanje na druga, slabije plaćena radna mjesta, destimulaciju ili čak otkaze. Razlog tome je loše obavljanje posla tijekom sezone.

Informacija je to koju nam je potvrdio ministar financija Boris Lalovac, koji je jučer obilazio ispostave Porezne uprave na području Dalmacije. Bio je, kako sam kaže, u “inspekciji inspekcije”, odnosno nadzoru rada poreznika na jugu zemlje. Lalovac se na taj potez odlučio kada je vidio da se u Dalmaciji ove sezone izdaje manje računa nego prošle godine, iako podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) pokazuju da je turista više nego lani.

Turista više za 7,1%

- Imamo više turista nego lani, a izdaje se manje računa. To je nedopustivo! - požalio nam se Lalovac nakon što je posjeta ispostavama Porezne uprave u Zadru i Biogradu.

Prema podacima HTZ-a za prvih šest mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je registrirano ukupno nešto manje od 4,5 milijuna dolazaka turista, ili 7,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Turisti su u prvih šest mjeseci ostvarili oko 17,4 milijuna noćenja, ili oko pet posto više nego lani u istom razdoblju. Kada je riječ o Dalmaciji, nju je u prvih šest mjeseci posjetilo nešto više od 1,7 milijuna turista, ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Turisti su u tom razdoblju u Dalmaciji ostvarili više od 7,3 milijuna noćenja, što je rast od 4,4 posto.

Ti podaci, naravno, ne uključuju “špicu sezone”, budući da podataka za srpanj još nema, a kolovoz tek počinje. Ipak, već i gruba usporedba s podacima o izdanim računima i prijavljenim prometima bila je dovoljna da se u Ministarstvu financija upali - crveno svjetlo.

Na “inspekciju” rada poreznika na jugu zemlje resorni se ministar, naime, odlučio kada je uočio niz nelogičnosti na računima koji se ovog ljeta izdaju, mahom na području četiriju dalmatinskih županija. Riječ je ponajprije o kafićima i restoranima. I to unatoč fiskalizaciji!

Domišljato varanje

- Imamo slučajeve da prijavljuju dnevni promet manji i od 100 kuna, i to čak samo nekoliko dana u mjesecu, a u špici sezone smo!? - upozorava Lalovac. No, domišljatosti varanja države tu nije kraj. Među nepravilnostima, ili barem onom što ukazuje na mogućnost “muljanja”, u Ministarstvu financija pronašli su i slučajeve da ugostitelji i po 90 posto dnevnog prometa storniraju tijekom zadnjeg sata rada, zatim “slanje računa u budućnost”, odnosno na neki drugi datum, kao i slučajeve da se ostvareni prometi prijavljuju i po godinu i pol nakon što su ostavreni.

Treba pridodati i uobičajenu praksu neizdavanja računa, zbog čega je ministar nedavno i uputio cijelu vojsku poreznika na Jadran, posebice na ljetne događaje, partyje, koncerte i festivale. Ipak, čini se da to nije pretjerano pomoglo punjenju državne blagajne kojoj je, s obzirom na Proceduru prekomjernog deficita (EDP) što ju je nad Hrvatskom, zbog prevelikog proračunskog manjka i javnoga duga, otvorio Bruxelles, potrebna svaka kuna. Doduše, jačanje poreznih inspekcija, slaže se Lalovac, dalo je određenih rezultata, ali to je nedovoljno. Zbog svega toga šef financija hrvatske Vlade odlučio je kazniti poreznike koji revno ne obavljaju svoj posao.

Moguć i premještaj

- Nismo zadovoljni njima i nakon 15. kolovoza u Poreznoj će upravi biti ‘pročišćavanja’ - upozorio je jučer.

Tada bi, naime, Ministarstvo financija trebalo izaći s konkretnim podacima iz kojih će se vidjeti i rad poreznika tijekom ove sezone. Nakon toga, znat će se i kakva budućnost čeka kojeg zaposlenika u Poreznoj upravi, “od inspektora pa naniže”. U nekim slučajevima to će, otkriva Lalovac, značiti smjenu, u nekima prebacivanje na druga radna mjesta, u nekima destimulaciju, a ponegdje čak i otkaz. Ravnateljica Porezne uprave, kaže, nije upitna, no oni na pozicijama ispod jesu. Nije mu jasno, poručuje, zašto ne obavljaju posao za koji su plaćeni. Štoviše, dodaje, ponudio im je i stimulacije za dobro obavljen posao. Kada je, pak, riječ o lokalima koji varaju državu, njima, čini se, ne prijeti zatvaranje. No kaznu će, ističe Lalovac, sigurno dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:50