APEL MINISTRA FINANCIJA

LALOVAC UPOZORAVA 'Vrijeme curi, a Orešković mi se ne javlja. A morat će hitno rješavati 3 velika problema...'

Šef državnih financija na odlasku ističe da vrijeme za poduzimanje hitnih mjera curi
 EPH

- Čudi me što mi se mandatar nove vlade Tihomir Orešković još nije javio. U Ministarstvu sam svaki dan, no do sada od Oreškovića ili bilo koga drugog iz koalicije koja će sastaviti novu Vladu nije bilo nikakve poruke niti bilo kakvog signala da traže kontakt - kaže ministar financija na odlasku Boris Lalovac, navodeći kako mu je to neobično jer je proračun najvažnije i prvo pitanje koje nova Vlada mora rješavati, a već sada je premalo vremena.

- I nama koji smo u sve upućeni bilo bi jako teško stići na vrijeme pripremiti novi proračun, a kamo li program konvergencije za Europsku komisiju. Program konvergencije trebalo je dostaviti najkasnije u prosincu, ali je EK tolerirala kašnjenje jer smo imali izbore - kaže Lalovac i najavljuje da će ove godine proračun biti posebno težak izazov, i to iz nekoliko razloga.

Prvi je, kaže, što će proračun morati biti poduprt zakonskim paketom. EK, naime, očekuje da se kroz usvojene zakone dokaže da će se planirani proračun doista i provesti, odnosno da kroz godinu neće biti rebalansa. Nije, primjerice, dovoljno planirati uštede u državnim službama, nego usvojiti novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Isto je i sa svim drugim područjima u kojima će se planirati proračunske uštede. Novoj Vladi će uz sve dodatni posao biti reorganizacija ministarstava, što znači donošenje i novog Zakona o Vladi. Drugi veliki problem na koji će, upozorava Lalovac, nova Vlada morati dati odgovor u sklopu proračuna odnosi se na modele refinanciranja kredita, od onog HAC-a do svih drugih. Treći veliki problem su sindikati, odnosno aktiviranje sporazuma koji je još Ivo Sanader potpisao s njima, a to je porast plaća od 6 posto za oko 240.000 javnih, državnih i lokalnih službenika ako BDP dva kvartala uzastopce raste dva ili više posto.

Pored proračuna za ovu godinu, mora se dostaviti plan i za iduće tri godine. Lalovac ukazuje i na to da EK prilikom ocjene plana u parametre njegove prolaznosti uvrštava i političke faktore, što znači da će se uzimati u obzir i odnos snaga unutar koalicije, te pozicije koje će dobiti pojedini dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:28