KRPANJE PRORAČUNA

LALOVČEVA TEORIJA 'Najnovijim zaduženjem Hrvatska godišnje štedi 350 mil. kn na kamatama'

Hrvatska je u srijedu izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica, čiji kupon nosi kamatu od 3 posto, a prinos je 3,25 posto
 Tom Dubravec, Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u četvrtak da najnovijim povoljnim zaduženjem Hrvatska godišnje štedi 350 milijuna kuna na trošku kamata te najavio da će i dalje tražiti mogućnosti za jeftinije zaduživanje kako bi se smanjile visoke kamate na postojeće kredite.

Hrvatska je u srijedu izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica, čiji kupon nosi kamatu od 3 posto, a prinos je 3,25 posto. To je dosad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, a ponajviše se zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici Europske središnje banke, koja je od ovoga mjeseca uvela i nekonvencionalne mjere - programe kupnje državnih obveznica članica eurozone - što je smanjilo cijenu zaduživanja na europskom tržištu.

"Samo na ovome izdanju obveznica Republika Hrvatska bi godišnje mogla uštedjeti oko 350 milijuna kuna na kamatama, ukoliko se uzme da smo se prosječno prije koju godinu zaduživali po kamati od 6 posto. Znači, u 10 godina to je nešto više od 3 milijarde kuna. Ako znamo da kamate sada u proračunu iznose 10,5 milijardi od 13 milijardi kuna defcita, znači oko 80 posto se odnosi na kamate, onda znate koje je to rasterećenje za buduće troškove kamata u proračunu", kazao je ministar financija Boris Lalovac nakon sjednice Vlade.

Ukupni interes za obveznice kretao se između 6,5 i 6,7 milijardi eura, rekao je ministar Lalovac. "Interes za hrvatske obveznice bio je značajan, a pogotovo je bitno i da je ročnost po prvi puta tako dugačka", izjavio je.

Podsjetio je da se Hrvatska prije par godina mogli zadužiti do pet godina te ustvrdio da to znači da postoji povjerenje tržišta u hrvatske javne financije, odnosno da će se ipak dugoročno deficiti ispraviti, a javni dug stabilizirati u sklopu Procedure prekomjernog deficita Europske komisije.

"RH će svakako težiti da smanji svoj ukupan trošak kamata", rekao je ministar. Istaknuo je da je primarni deficit hrvatskog proračuna 0,8 posto BDP-a, što znači da nam sav deficit ide na kamate te da je svako rasterećenje dobrodošlo, a jeftinog novca u svijetu ima.

"Moj je prvi zadatak da gdje god ima u svijetu jeftinog novca, da zatvorim stare, skupe dugove, jer je to velika ušteda za Hrvatsku", izjavio je ministar.

Naglasio je da se tu ne radi o novim zaduženjima, nego se vraćaju skupi dugovi po kamati od 6 do 7 posto i zamjenjuju jeftinijim kreditima, ukazavši da to rade i zemlje Europske unije.

"Ne možete imati konkurentnu ekonomiju ukoliko država plaća 6 ili 7 posto kamata. Ovo bi moglo utjecati da bi se dugoročno i građani mogli jeftinije zaduživati", kazao je Lalovac.

Kako je istaknuo, kad se država jeftinije zadužuje, i poduzeća i građani bi se trebali jeftinije zaduživati, te naveo da bi građani mogli imati jeftinije stambene kredite i manje kamate po minusima na tekućim računima.

Na pitanje hoće li se Hrvatska zadužiti i u Abu Dhabiju, ministar financija poručio je da će ići svugdje ako može uštedjeti za Hrvatsku. Mediji, naime, danas pišu da Vlada pregovara s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o najmanje dvije milijarde dolara vrijednom kreditnom aranžmanu, na rok od 10 godina, po kamati od 1,5 posto, radi refinanciranja starih skupih zajmova.

"Moramo biti proaktivni. O ozbiljnom restrukturiranju javnog duga razgovaram i sa guvernerom, ali i sa svima koji mogu pomoći da Hrvatska može doći do jeftinog kapitala. Jedan od strateških interesa je da napokon počnemo smanjivati jako visoke kamate", zaključio je ministar Lalovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:18