NAJGORA GODINA ZA VATROGASCE

Lani su ugasili 1718 požara, što je čak 500 više nego godinu prije

 Ante Čizmić / CROPIX / CROPIX

Požar CIOS-a na Jankomiru koji je gasilo 135 vatrogasaca, velika buktinja u ŠRC-u Jelenovac, zbog koje su četiri vatrogasca završila u bolnici, i strašna tragedija u Studentskom domu “Cvjetno naselje”, gdje je jedna žena nesretno izgubila život, samo su neki od najvećih požara koji su se lani dogodili u gradu.

Zagrebački vatrogasci, kažu nam, pamtit će 2017. kao najgoru godinu do sada. Potvrđuju to i statistike, koje pokazuju da je lani na području Zagreba i šire okolice zabilježeno čak 1718 požara, njih 500 više nego prije dvije godine.

Ovaj podatak objavila je Policijska uprava zagrebačka u svojem godišnjem izvješću za 2017., gdje među ostalim stoji da je život u požarima izgubilo devetero osoba, a da je 19 ljudi teško ozlijeđeno.

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, kaže da 2017. godinu neće tako lako zaboraviti.

Teške ozljede

- Imali smo niz velikih, opasnih i zahtjevnih požara poput onog u CIOS-u, na Jelenovcu i niz požara u stanovima i na objektima. Nažalost, ove godine imali smo i posebno teških situacija, kao što je ona u Hrgovićima, gdje smo zamalo stradali zbog nepropisno skladištenih boca acetilena, te stradavanje četvorice vatrogasaca pri gašenju požara sportske dvorane i drugih objekata na Jelenovcu - rekao je Jembrih te naglasio da su se ljetos borili i s vatrenim stihijama u Dalmaciji.

Ipak, nisu požari jedina crna statistika u policijskom izvješću. Na zagrebačkim prometnicama dogodile su se 8382 prometne nesreće, što je pet posto više nego u 2016. godini, a glavni krivci za većinu nesreća su brzina i alkohol. Gotovo petinu svih prometnih nesreća uzrokovala je neprimjerena brzina, a alkohol je kumovao u svakoj sedmoj. Na taj je način lani ugašeno 28 života.

Dobra je vijest da je, unatoč povećanom broju nesreća, zabilježeno manje smrtnih slučajeva i teških ozljeda. Kritične točke nisu se promijenile. Slavonska avenija, Branimirova i Ilica i dalje su najopasnije prometnice. Najveći negativan skok zabilježila je upravo Slavonska avenija, na kojoj se lani dogodilo čak 260 nesreća, 58 više nego prije dvije godine.

Nesreće

Prometni stručnjak Goran Husinec kaže da se radi o igri velikih brojeva - što više automobila, to veća mogućnost nesreće.

- Slavonska avenija je najprometnija prometnica u cijeloj Hrvatskoj. Tisuće automobila dnevno prolaze tom cestom, a kada se u obzir uzme da se prometuju velikom brzinom, onda su neizbježne i brojne nesreće - ističe Husinec, ali naglašava da se i ta brojka može smanjiti.

Prema njegovim riječima, proširivanjem prometnice na određenim mjestima dobio bi se dodatan prostor za vožnju, a jedna od mogućnosti je i gradnja tunela ispod većih raskrižja.

- Sama cesta dobro je građena, ali nerješiv su problem vozači i brzina - kaže Husinec.

Što se tiče kriminaliteta u Zagrebu, prošle je godine bio u padu, i to u gotovo svim kategorijama. Prema godišnjem policijskom izvješću, zabilježeno je 15.360 kaznenih djela, što je pet posto manje nego u 2016. godini, a stopa općeg kriminaliteta najniža je u posljednjih pet godina.

Krivotvorenje

Manje je razbojstava, ubojstava i silovanja, a jedini veći porast bilježi prostitucija i broj ilegalnih ulazaka u zemlju. Ipak, zabrinjavajuć je rast kaznenih djela u koja su uključena djeca. Tijekom 2017. godine počinjena su 862 kaznena djela na štetu djece, a to je 115 djela više nego prije dvije godine. Policija je tako imala čak 316 slučajeva povrede djetetovih prava po članku 177., što uključuje zanemarivanje djeteta te prisiljavanje djeteta na “pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj”.

U ovoj kategoriji zabrinjava i porast broja slučajeva nasilja u obitelji za čak 79 posto. U porastu su i kriminalna djela koja su počinili maloljetnici, i to za šest posto. Ovdje se najviše radi o krađama među vršnjacima, ali i o računalnim prijevarama te krivotvorenju novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15