PISMO NAIVNOM ZAGORCU

Lažnjak od 80 kuna uzeli su mu carinici. Sada ga mora uništiti i za to im platiti 300 eura

Bezazleni šopping u Pekingu za šaku juana pretvorio se u noćnu moru za mladića iz Zaboka

ZABOK - Kada je u Pekingu za šaku juana kupio repliku Tag Heuer sata i iPhonea, mladi Zabočanin nije niti sanjao koliko će problema imati kada se vrati u Hrvatsku.

Naivno priznanje

Nepoznavanje propisa i priznanje na Carini stajat će ga, osim lažnjaka, i dodatnih 300 kuna kazne te još 2200 kuna troškova uništenja.

S replikom skupog švicarskog sata i Appleovim mobitelom pojavio se na Plesu. Mogao je reći da su to igračke ili darovi otprije, ali nije, iako je, kaže, iz aviona vidljivo da su to bezvrijedni lažnjaci. Pri izlasku iz aviona zaskočili su ga carinici, skinuli mu sat s ruke i oduzeli ga zajedno s “iPhoneom”, a onda mu zaračunali 300 kuna carine. Robu je u Pekingu platio 80 kuna.

Carinska uprava izdala je rješenje o privremenom zadržavanju robe, kojim ga je upozorila da je to mjera do podnošenja tužbe sudu nadležnom za zaštitu prava žiga. Tužba za povredu prava intelektualnog vlasništva je neizbježna, objasnili su. I sudbina oduzete “robe” je neizbježna - bit će uništena.

Bezbolno rješenje

- No, ne radi se to samo tako: baciš pod valjak i zbogom. Iz ureda koji zastupa Tag Heuer stigao mi je i prijedlog nagodbe - istaknuo je mladić.

Odvjetnički ured Marka Vazdara o njegovu je prijestupu obavijestila Carinska uprava, a on je ponudio prekršitelju “bezbolno” rješenje: na miran način, što podrazumijeva uništenje krivotvorine o njegovu trošku. Tada se oni odriču prava tužbe. S ciljem ubrzanja postupka, odvjetnički ured sastavio je ugovor o nagodbi.

“Nadamo se da će vam ovo pismo biti dovoljno upozorenje. U protivnom, naša će stranka interese zaštititi sudskim putem”, napisao je odvjetnik potražujući 300 eura. Sat bi uništio, glavom i bradom, baš on, pravni zastupnik.

Ništa od nagodbe

- Zahtjeva za uništenje lažnih Tag Heuera imamo pet ili šest godišnje. Čovjek je imao lažni sat, naravno da su ga stigle sankcije. Zašto 300 eura za uništenje? Tu cijenu propisuju tvrtke koje se time bave, a u to je uračunata i cijena pravnog postupka. Sat se mora propisno uništiti, zbrinuti i odložiti na otpad - objasnio je Marko Vazdar. - Kad sam mu rekao da nemam, rekao mi je ‘posudi pa mi plati’. Eto, tu je puklo - objašnjava Zabočanin koji se ipak odlučio za sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:15