MARIJA ŽUPANOVIĆ

LEGENDARNA GLAVNA SESTRA SPLITSKOG KBC-a IDE U PENZIJU Radila je 24 sata dnevno, nikad nije koristila godišnji, a uspjela je i nešto nemoguće

 Hanza Media

Od 1. siječnja iduće godine u više nego zasluženu mirovinu odlazi viša medicinska sestra Marija Županović, glavna sestra KBC-a Split više od 25 godina, piše Slobodna Dalmacija. Tako će prvim danom Nove godine splitska bolnica ostati bez djelatnice koja je, kako navodi Slobodna, držala "tri kantuna kuće i krov" svih ovih godina.

A tijekom njezina mandata u KBC-u Split izmijenilo se čak sedam ravnatelja...

Da im je upravo ona bila od nemjerljive koristi, posvjedočili su njezini bivši šefovi i to prof. dr. Dujomir Marasović iz HDZ-a, koji je s Marijom Županović proveo najviše godina rada, a drugi je doc. dr. Kolja Poljak iz SDP-a, koji je tri godine bio sanacijski upravitelj KBC-a Split.

- Kao radnici joj dajem čistu peticu. Ona je izuzetno inteligentna osoba, pouzdana, osoba od povjerenja i efikasna. Imala je uvid u zbivanja u cijeloj bolnici, na svim razinama i ništa joj nije moglo promaknuti. Posao je izvršavala za tri glavne sestre, a ne za jednu. Njezino radno vrijeme je bilo 24 sata i nikada, ali baš nikada, nije odlazila s posla dok nije završila s poslom, a onda bi spise i dokumente odnosila kući i tamo nastavljala raditi.

Ne samo da je kod kuće radila svoj profesionalni posao, već nikada za vrijeme moja dva mandata nije bila na godišnjem odmoru, odnosno nije ga koristila, a svaki put kad bih je nazvao izvan radnog vremena i kada bih tražio da obavi neki posao, bespogovorno se odazivala.

Prema meni kao ravnatelju uvijek je bila izuzetno korektna. Uvijek su joj prigovarali da se miješa u posao ravnatelja, a to jednostavno nije bila istina. Ona je radila samo ono što ravnatelji nisu htjeli, mogli ili znali raditi. Na nju se svaki ravnatelj u proteklih 25 godina mogao osloniti, jer da nije bilo tako, ne bi Marija bila glavna sestra splitske bolnice toliko godina - kazuje prof. dr. Dujomir Marasović.

Kako kaže "dotur Duje" Marija Županović je uvijek o svim svojim ključnim potezima obavještavala ravnatelja bolnice.

- Marija je izuzetno nadarena za pamćenje informacija. Ja bih znao reći pola u šali, a pola u zbilji da u glavi ima kompjutor. Njezinim odlaskom u mirovinu splitska će bolnica jako puno izgubiti i uvjerenja sam da će se teško naći osoba koja će moći raditi kao ona i svoj cijeli život posvetiti splitskoj bolnici - rekao je prof. dr. Marasović.

Kako to obično biva promjenom vlasti u ovoj našoj Hrvatskoj, oni koji dođu na vlast mijenjaju ljude na svim ključnim mjestima. No, ne i u splitskoj bolnici. Dolaskom SDP-a na vlast šef bolnice je postao prof. dr. Darko Duplančić, koji se nakon godinu dana, zbog privatnih razloga zahvalio na ukazanoj časti, a sanacijski upravitelj je postao doc. dr. Kolja Poljak. Ni Duplančić ni Poljak, kao "SDP-ovi ljudi" nisu se odrekli Marije Županović.

- Kako ću se odreći osobe koja je od vitalnog značaja za splitski KBC. Slažem se s Dujom u svemu što je rekao i mislim da se još dugo godina u hrvatskom zdravstvu neće pojaviti osoba kao Marija Županović. Silno je pridonijela kvaliteti odabira srednjeg medicinskog kadra, što KBC Split zasigurno čini u tom segmentu najboljom bolnicom u Hrvatskoj.

Svojim je radom visoko podigla ljestvicu i niti jednoj medicinskoj sestri koja dođe na mjesto glavne sestre KBC-a Split neće biti lako i uvijek će "na leđima" imati nevjerojatan rad i doprinos Marije Županović - rekao je doc. dr. Kolja Poljak.

Iz riječi dvojice poznatih splitskih liječnika koji su bili pretpostavljeni Mariji Županović dvije dobro znane rečenice gube smisao. "Nitko nije nezamjenjiv" i "Bez koga se mora, može se", izgleda da ne važe za Mariju Županović, kada o njoj pričaju prof. Marasović i doc. Poljak.

Žena koja u svojoj kancelariji nije imala računalo, ali ga je imala u svojoj glavi tako će 1. siječnja otići u zasluženu mirovinu. Splitska bolnica će tim njenim odlaskom izgubiti najvjernijeg i najodgovornijeg djelatnika na kojeg se mogu ugledati svi oni koji vole red, rad i disciplinu, piše Slobodna Dalmacija.

Tko će je naslijediti?

Tko će nasljediti Mariju Županović na mjestu glavne sestre bolnice još se ne zna, odnosno znaju oni koji donose takvu odluku, ali oni informaciju skrivaju "kao zmija noge"...

Istini za volju, Marija će u KBC-u Split ostati raditi još tri mjeseca, na pola radnog vremena, odnosno na četiri sata, ali s takvim statusom, zakonski više ne može biti glavna sestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:24