IZBORI SVE BLIŽE

LIČKI PRORAČUN NI DANAS NIJE IZGLASAN, HDZ POZVAO ŽUPANA DA PODNESE OSTAVKU Darko Milinović kratko uzvratio: 'Neću!'

Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

Stanovnici Ličko-senjske županije nakon proljetnih izvanrednih izbora, sada je to potpuno izvjesno, imat će još jedne, jesenske, izvanredne izbore na kojima će, osim skupštinara, birati i župana.

Na današnjoj sjednici, naime, nije prošao 352 milijuna kuna težak proračun župana Darka Milinovića jer ga nije podržalo 14 vijećnika HDZ-a (i njegovi koalicijski partneri), dvojica predstavnika srpske nacionalne manjine bila su suzdržana, a uopće se, očekivano, nije pojavilo šestero HSP-ovaca. Podršku je Milinović imao od svojih osmero vijećnika i trojice nezavisnih vijećnika Bure promjena.

Teoretski se scenarij novih izbora može izbjeći u dva slučaja: ako većina ipak podrži proračun u sljedećih devet dana ili ako Milinović podnese ostavku na mjesto župana. Prva opcija nije izvjesna, pogotovo ne nakon što su HDZ-ovci proračun danas odbili, a da tijekom rasprave na njega nisu dali baš nijednu primjedbu, dok je drugu otklonio sam Milinović rekavši kako ostavku neće dati.

Sasvim je jasno da HDZ želi u potpunosti eliminirati Milinovića iz političkog života Like, no sada bi se stvari baš po njih mogle dodatno zakomplicirati, prvo zato što će se, kako je najavio nezavisni Ante Dabo, svi ostali sada homogenizirati u borbi protiv njih, a drugo jer je Milinović najavio povratak u saborske klupe. Kustić je bio njegov zamjenski kandidat sve do ostavke u travnju kada je ušla druga zamjena Martin Baričević (HDZ), koji će sada morati vratiti mjesto Milinoviću. To sigurno neće olakšati rad premijeru Andreju Plenkoviću s tankom saborskom većinom i Vladom poljuljanom aferama nekih ministara.

Župan Milinović u kratkoj se prezentaciji silno trudio pokazati da je “njegov proračun najbolji u povijesti Ličke županije”, govorio je da je naslijedio 13,5 milijuna kuna, a da je danas Županija u suficitu od 5,3 milijuna kuna s BDP-om od 2,7 posto i razvojnim projektima od 157 milijuna kuna, naglašavajući da je sa 70 posto izvornih prihoda potrošenih za plaće Županija došla na 30 posto, ali i upozoravajući što svi sve gube neizglasavanjem proračuna.

Zlatko Fumić (HSS) rekao je da proračun neće podržati jer Brinje nema riješenu Hitnu medicinsku pomoć, iako Županija nema stvarnu ingerenciju za rješavanje njegova problema, na što mu je ukazao nezavisni Ante Dabo vidjevši u tome signal da proračun pada. - Ako želite rušiti proračun, recite to jasno, imate za to politički legitimitet, ali ja to ne bih savjetovao jer ćete se pokajati, kao što su mnogi nakon što su ga rušili prvi put - zaključio je.

- Smatramo da proračun nije razvojan i nije dobar za Ličko-senjsku županiju, nedostaje mu puno toga. Ne zazivamo izbore, ali onaj tko predlaže proračun, mora imati 17 ruku - izjavio je predsjednik Skupštine Marijan Kustić.

- Neću dati ostavku, spremam se za nove izbore, pobijedit ću na njima ma kada oni bili. Ovo postaje županija slučaj, briga me za HDZ, SDP, ovo ne ide u prilog Hrvatskoj u cjelini - rekao je župan Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:18