NAKON POBJEDE EDUARDA

LIHVARSKI UGOVORI Ako ga svi igrači tuže, Mamić će ostati bez 20 milijuna kuna godišnje

Nakon ove presude svaki sportaš može tražiti normalan ugovor, kažu odvjetnici
 Boris Kovačev / CROPIX

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren... Sve su to proslavljeni hrvatski nogometaši za koje se vjeruje da imaju ugovor sa Zdravkom Mamićem, vrlo sličan onome koji je prvi čovjek Dinama sklopio s Eduardom Da Silvom.

Ugovori su, dakako, osobna stvar svakog igrača i uvjeti i klauzule ugovora poznati su samo njima, no u ovom trenutku postoje indicije da je čak 14 hrvatskih nogometaša “trajno vlasništvo” dopredsjednika Dinama.

To znači da i oni moraju, baš kao i Da Silva, plaćati visoke naknade Mamiću (ili njegovim bliskim suradnicima) za sve što zarade u profesionalnoj karijeri. Sudeći po nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji je poništio sve lihvarske ugovore koje je Da Silva sklopio s Mamićem, i preostalim se nogometašima ovime na neki način otvara prostor da se sudskim putem oslobode obveza prema Mamiću.

Ivica Crnić, odvjetnik koji je u sudskom postupku zastupao Da Silvu, kaže da ova presuda ne pomaže ostalim igračima formalno, ali je takvom, iako još nepravomoćnom odlukom suda, poslano nekoliko ozbiljnih poruka koje bi trebale pomoći svim sportašima.

- Prvo, uređuje se status sportaša na način da se na njega primjenjuju sportska pravila, a ne građanska. Drugo, u obzir su uzete specifične odredbe FIFA-e i HNS-a, koji štite sportaše od toga da ih menadžeri ne iskorištavaju. I treće, ugovor se može sklopiti na najviše četiri godine, a naknada ne bi smjela iznositi više od pet ili šest posto - kaže Crnić.

Iako se u sportskim krugovima može čuti da ni jedan od naših igrača koji se povezuje s Mamićem nema namjeru pokušati raskinuti ugovore, odvjetnici s kojima smo razgovarali to svakako sugeriraju.

- Sad kad je i sud ugovore praktički proglasio lihvarskima, svaki sportaš može otići menadžeru i tražiti da se normaliziraju uvjeti. Ako menadžer za te zahtjeve ne bi imao sluha, onda se vrlo lako može pokrenuti sudski postupak - kaže nam jedan odvjetnik.

Prema grubim procjenama Jutarnjeg , ako bi se baš svi igrači odlučili raskinuti ugovore s Mamićem i pod pretpostavkom da svakome kao i Da Silvi uzima 20 posto svih primanja, Mamić bi na godišnjoj razini gubio oko 20 milijuna kuna. Procijenjena godišnja primanja naših 14 igrača iznose 19,405 milijuna eura, a ako bi se provizija od 20 posto svela na prihvatljivih pet ili šest posto, Mamić bi zarađivao milijun eura na godinu.

No kako stvari stoje, Mamić se ne planira predati. Prvo je, kako doznajemo, jučer na treningu pred igračima rekao “da ne brine, da će sigurno dobiti na Županijskom sudu”. Danas je, odlazeći s momčadi na turnir u Njemačku, najavio da se neće predati.

- Ne mogu hiniti da nisam iznenađen. Žalit ću se na tu odluku - rekao je Zdravko Mamić.

Igrači za koje se vjeruje da s Mamićem imaju lihvarske ugovore:

Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Arijan Ademi, Mario Šitum, Tin Jedvaj, Dejan Lovren, Ognjen Vukojević, Mate Maleš, Ivan Kelava, Oliver Zelenika, Domagoj Antolić, Šime Vrsaljko, Jozo Šimunović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09