KOD NAPLATNIH KUĆICA

LIJEČNICI NAKON NESREĆE KOJU JE SKRIVIO DROGIRANI VOZAČ 'Neprimjereno je prozivati nas zbog neodgovornih pojedinaca za volanom'

 
Ines Balint, Vikica Krolo, Nataša Ban Toskic.
 Željko Puhovski / CROPIX

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ocijenila je u srijedu neprimjerenima prozivanja liječnika obiteljske medicine u medijima da su oni jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci sjedaju za volan i onda kada im zdravstveno stanje to ne dopušta.

S obzirom na nedavni događaj u kojem je osoba pod utjecajem droga skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena tročlana obitelj, KoHOM navodi kako se Zakon o sigurnosti prometa na cestama odnosi na sve liječnike, a ne samo na liječnike obiteljske medicine.

Naročito podsjećanju na članak 233. u kojem stoji da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište.

"Želimo podsjetiti kako je KoHOM na e-savjetovanju o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama davao svoje primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta. U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju 'policajaca' prema svojim pacijentima već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni", navodi se u priopćenju.

Smatraju da bi svaki pojedinac trebao imati razvijenu osobnu odgovornost pa onda niti jedan liječnik, a ne samo liječnici obiteljske medicine, ne bi bio doveden u situaciju da raznim institucijama prijavljuje svoje pacijente.

"Umjesto što se energija troši na prozivanje liječnika obiteljske medicine kako su oni odgovorni za svakog vozača na cesti, pozivamo sve kolege liječnike, medije i državne institucije da se uključe u edukaciju građana. Zajedno pridonesimo razvijanju svijesti o osobnoj odgovornosti, dok je na državi pronaći druge mehanizme kontrole nad onima koji se uporno ne pridržavaju zakona, a koji neće uključivati liječnike i na taj način ih dovoditi u situaciju da narušavaju povjerljiv odnos liječnik - pacijent koji je temelj našeg rada", poručili su iz KoHOM-a.

Liječnici mogu prijaviti policiji da pacijent nije u stanju voziti

Vozio je pod utjecajem amfetamina, diazepama i GHB-a odnosno tzv. droge za silovanje. Posljedice su bile pogubne jer je sa 150 kilometara na sat “odnio” sve što mu se našlo na putu na naplatnoj postaji Sveta Helena prošlog tjedna. Riječ je o Ozrenu Mlinariću o kojem ovih dana priča cijela Hrvatska, a nakon ovog nalaza policije mnogi se pitaju kako je uopće smio upravljati automobilom i “tko je kriv” što je u džepu imao vozačku dozvolu s obzirom na to da se liječio od ovisnosti o GHB-u u psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Riječ je o sve popularnijoj sintetičkoj drogi koja izaziva relaksaciju, euforiju, smanjuje tjeskobu i jača seksualnu želju. Njezina mračna strana je amnezija, slabost, pothlađenost, smetenost, mučnina, povraćanje pa i gubitak svijesti. Prije pedesetak godina proizvedena je da bude anestetik pa se onda koristila kao lijek protiv nesanice, a onda je ušla u crnu sferu ovisnosti kojoj je podlegao i Ozren.

No, za javnost je više od njegove ovisnosti važnija činjenica da je vozio automobil premda je tek “izašao iz bolnice”. Međutim, kad se pročešljaju zakoni i pravilnici koji reguliraju ovakve situacije, jasno je da jedinstvenog pravila - nema.

- Liječnici psihijatri primjerice mogu prijaviti svog pacijenta policiji u slučaju da drže kako on nije sposoban upravljati motornim vozilom. To isto trebali bi učiniti i obiteljski liječnici kad procijene da postoji opasnost. No, u stvarnosti situacija nikad nije crno-bijela - objašnjava psihijatrica dr. Petrana Brečić, v.d. ravnateljice Psihijatrijske klinike Vrapče.

Dodaje da opasna može biti i neka terapija jer svaki lijek na pojedinog pacijenta djeluje drukčije odnosno netko će imati nuspojave, drugi neće, ali to ne znači da svakom tko koristi određeni lijek treba uzeti vozačku dozvolu. Ako je rehabilitiran i pod kontrolom, ovisnik ne mora biti opasan u prometu u svakom slučaju.

No, liječnik ne može biti pokraj njega u svakom trenutku odnosno nikad se ne zna kad će “ponovo podleći ovisnosti”. Osim toga, liječnik koji policiji prijavi ovisnika ili nekog drugog pacijenta jer smatra da ne može upravljati automobilom gotovo će sigurno izgubiti njegovo povjerenje, a to znači da će “otići iz kruga liječenih”. Riječju, stručnjaci tvrde da se i uz najbolju volju i želju ne može uvijek osigurati da za volan sjednu i oni koji u tom trenutku nisu sposobni za vožnju. (Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25