ZAKONOM PROTIV PREVARA

Linić: 'OIB-om snimamo svakog građanina! Ako muž i žena budu fiktivno živjeli odvojeno, platit će visoke kazne!'

Jedan od osnovnih ciljeva Zakona o porezu na nekretnine je pokušati natjerati vlasnike ili korisnike nekrentina koje nisu u funkciji da ih se stavi u funkciju
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Jedan od osnovnih ciljeva Zakona o porezu na nekretnine je pokušati natjerati vlasnike ili korisnike nekrentina koje nisu u funkciji da ih se stavi u funkciju, rekao je ministar financija Slavko Linić u Osijeku, gdje je nastavio turneju po Hrvatskoj s ciljem prezentacije ovog zakona na javnim raspravama.

'KOMUNALNA NAKNADA JE RELIKT SOCIJALIZMA' Linić objasnio zašto ne odustaje od poreza na nekretnine

- Revitaliziranjem tih objekata vlasnici će izbjeći plaćanje punog poreza, a ovaj zakon nije nikakav novi namet, već samo zamjena za komunalnu naknadu koja je relikt socijalizma. Ona je naime nekada imala svrhu ulaganja u komunalne djelatnosti, no kako se komunalni zakon nekoliko puta mijenjao, neke djelatnosti više ne predstavljaju komunalnu, nego tržišnu djelatnost - rekao je Linić, koji smatra da će se novim zakonom spriječiti i prijevare.

- Neće se moći događati da muž bude prijavljen na kućnoj adresi, a žena na vikendici. Naime, OIB-om smo počeli snimati svakog građanina. Računalo je vrlo dosadno i upozorava na svaku nelogičnost, pa se točno zna koliko se potroši vode, struje, kolika vam je plaća, gdje ste prijavljeni... Muž i žena mogu živjeti odvojeno ako to žele, ali ako to bude samo fiktivno onda će plaćati visoke kazne - kazao je Linić, koji ne priznaje da je u ovom slučaju riječ o dizanju poreza, već o zamjeni.

- Posao Vlade nije dizanje poreza, nego njihova kvalitetna naplata. Podigli smo PDV, ali smo smanjili doprinose na zdravstvo. Drugim riječima, koliko smo podigli PDV, toliko smo dali poduzetnicima. Dakle, samo mijenjamo, pa tako i komunalnu naknadu mijenjamo u porez na nekretnine i vjerujem da ćemo u travnju za ovaj zakon dobiti većinsku potporu u Saboru - zaključio je Linić, koji ne razmišlja o izostanku potpore HNS-a ovom zakonu.

- Svi poduzetnici bili su protiv fiskalizacije, a to što netko ne prihvaća promjene, nama u Ministarstvu je znak da moramo biti uporniji i dati više informacija - poručio je ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:20