MINISTAR FINANCIJA OSTAJE NA DUŽNOSTI

LINIĆ PORUČUJE PREKO PRIJATELJA Otići ću samo ako to bude htio Milanović

Za ostanak u Vladi Linić će platiti visoku cijenu: pomoćnika koji nasljeđuje Šegona izabrat će mu premijer Milanović
 Dragan Matić / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić ne namjerava podnijeti ostavku, ali ako ga premijer Zoran Milanović odluči smijeniti, neće se suprotstaviti njegovoj odluci jer ne želi nanositi štetu ni koalicijskoj vladi, a ni SDP-u, doznaje se od suradnika ministra financija.

Ali, za ostanak u Vladi Linić će platiti visoku cijenu. U unutarnjim odnosima njegov je položaj destabiliziran, upravo kao i osobni odnos s Milanovićem. Što to znači, vidjet će se prilikom skorog izbora novog pomoćnika ministra financija koji će naslijediti Branka Šegona; zadnju riječ u izboru imat će Milanović, a ne resorni ministar Linić.

Delikatna pozicija

Vrlo je izgledno da Linić može odahnuti, što su u subotu u odvojenim razgovorima za Jutarnji list potvrdila trojica ministara koji pripadaju različitim grupacijama u SDP-u i koji su gotovo unisono procijenili da ministar financija ostaje na funkciji. Makar se nitko neće kladiti znači li to još iduća tri mjeseca, pola godine ili do kraja mandata Milanovićeve Vlade.

- Priča oko Linića i njegova odlaska iz Vlade je završena. Ministar financija ostaje i nastavlja obavljati posao. Uostalom, tko može odgovoriti na pitanje što bi dobila Vlada u slučaju Linićeve smjene - komentirao je jedan od članova Vlade koji je bio spreman pričati o eskalaciji sukoba koji potresaju izvršnu vlast. Taj dužnosnik je jedan od rijetkih koji još drže Linićevu stranu, makar i on priznaje da je financ ministar u delikatnoj poziciji.

Sličnu je procjenu iznio i drugi ministar koji je također s priličnom samouvjerenošću zaključio kako je “čitava ova stvar s Linićem završena i on ostaje ministar”.

Uslijedio je znakoviti dodatak: - Svi smo na raspolaganju premijeru Milanoviću i on odlučuje tko će biti članovi Vladina kabineta.

U petak je Linić pozitivno reagirao na Milanovićev javni zahtjev i zatražio razrješenje pomoćnika Šegona, koji nije želio dobrovoljno odstupiti, o čemu je javnost upoznao Vladin Ured za informiranje.

Preračunao se

Tako je ministar financija odustao od prijašnjeg stajališta da će pričekati mišljenje Povjerenstva za sukob interesa i popustio pod pritiskom šefa Vlade. Podsjetimo, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa prošlog je tjedna pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, a zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, koje je u vlasništvu njega i obitelji, s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

- Neće nam Povjerenstvo krojiti sastav Vlade - rezolutno je procijenjeno u Banskim dvorima i tako odbijen Linićev pokušaj da spasi Šegona.

U krugu Milanoviću bliskih ministara također tvrde da Linić ostaje, ali pritom nema empatije prema posrnulome ministru. Ne dovodi se u pitanje Linićevo poštenje i osobni kredibilitet, ali se naglašava kako je nekritički puna dva tjedna štiteći Šegona naštetio vlastitom rejtingu, a još više Vladi i SDP-u. Zaključak je da se iskusan političar poput njega ovoga puta preračunao, očekujući kako će Milanović popustiti pred njegovim argumentima, kao što je to radio nekadašnji premijer Ivica Račan. Bila je to taktička pogreška koja ga je u kratkom roku marginalizirala. Usput nikome nije jasno zašto je Linić odbijao Milanovićeve zahtjeve da Vladi predloži Šegonovu smjenu. Popustio je tek nakon što se suočio s opasnosti da izgubi ministarski položaj.

Dobar rejting

Naposljetku je Linić napravio jedino moguće jer Šegon više ni u kojem slučaju nije mogao ostati na položaju. Izvor iz Ministarstva financija nedavno je opisao sastanak iz ožujka 2013. na kojem je, prema njegovim riječima, Milanović zatražio od Linića da podnese ostavku. Linić je reagirao prilično neočekivano i odbio zahtjev za abdikaciju, a usto odgovorio kako ga premijer može smijeniti ako to želi.

Zoran Milanović to nije napravio, a u proteklih desetak mjeseci Linić se etablirao kao najvjerodostojniji član Vlade, odnosno jedan od rijetkih koji u ispitivanjima javnog mišljenja dobivaju prolaznu ocjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28