PRORAČUN U VELJAČI

Linić: Uskoro ćete znati koliko će rasti PDV! Uvodimo i porez na imovinu, i skraćujemo rokove plaćanja!

Ministar financija je istaknuo kako vlada novim proračunom želi održati kreditni rejting te osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Slavko Linić, ministar financija u novoj vladi, najavio je kako će državni proračun pred Hrvatskim saborom naći tijekom veljače dok njegov rebalans očekuje 1. srpnja. Tijekom govora na skupu Kluba izvoznika Linić je istaknuo kako vlada novim proračunom želi održati kreditni rejting te osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita.

- Porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti gotova do 1. srpnja. Nakon toga uslijedit će neophodan rebalans proračuna - izjavio je Linić.

Dodao je i kako će vlada u siječnju odlučiti koliko će porasti opća stopa PDV-a te da će se uvesti i više međustopa ne bi li se zaštitilo one koji su socijalno najugroženiji. Nove stope PDV-a primjenjivat će se od 1. ožujka, a nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove neće se mijenjati do ulaska u EU 2013. godine.

Socijalno ugroženim građanima Vlada će pomoći i kroz rasterećenje najnižih plaća, tako što se više neće oporezivati plaće do 3.000 kuna, a za one s višim plaćama neoporezivi dio plaće od 1800 kuna ostat će isti.

- Mirovine se neće dirati jer već sada imamo siromašne umirovljenike od kojih čak 70 posto ne može mirovinom pokriti svoje mjesečne potrebe - posebno je istaknuo Linić.

Masa za plaće će se smanjiti racionalnijom organizacijom i preustrojem, te smanjivanjem broja zaposlenih u javnom sektoru, a nakon toga slijedi rezanje svega što nije u funkciji izvoza, razvoja i efikasnijeg djelovanja državne uprave, pri čemu Vlada želi u ovoj godini dokapitalizirati HBOR s 500 milijuna kuna.

Isto tako, vlada će ubrzo uvesti porez na dividendu i za pola ili čak dvije trećine smanjiti parafiskalne namete dok porez na dobit neće doživjeti bitnije promjene osim uvođenja olakšica za reinvestiranu dobit ili zadržanu dobit za pokriće insolventnosti.

- Komunalnu naknadu, koja je osnovni izvor za financiranje lokalne samouprave, zamijenit će porez na imovinu koji će biti vezan prvenstveno na vrijednost i upotrebu imovine - porez na neupotrebljenu imovinu će progresivno rasti a na upotrebljenu imovinu značajno padati. To je poruka gospodarstvenicima - svaka imovina koja je balast stajat će vas jako puno - upozorio je Linić.

Vlada planira smanjiti i dio zdravstvenog doprinosa na plaće.

Ministar financija najavio je kako će Vlada kroz pola godine pripremiti izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi koje će uzeti u obzir različiti fiskalni kapacitet pojedinih jedinica lokalne samouprave. Lokalne će se jedinice podijeliti na one koje mogu financirati zdravstvo, obrazovanje i komunalne djelatnosti i one koje to ne mogu. U potonjima će se ograničiti broj zaposlenih dužnosnika i službenika.

Linić je naglasio kako se kreće i u obračun s nelikvidnošću u čemu će uvelike pomoći zakon o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana.

Pritom bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana. Isto tako, država će svoje obveze morati platiti unutar 30 dana dok bi se poduzetnicima, u dogovoru s vladom, taj rok mogao produžiti na 60 dana.

- Nakon roka od 60 dana više ne smije biti neplaćenih obveza, što je jasna poruka Upravama tih tvrtki da se kroz 30 dana nagode s vjerovnicima, inače država preuzima nagodbu s najvećim vjerovnicima u roku 90 dana, a to znači da banke ulaze u kapital i preuzimanje nekretnina i imovine izvan funkcije - ističe Linić.

Nakon toga će početi stečajevi bez preustroja , pri čemu je Linić najavio, vrlo visoke poreze na imovinu u stečaju kako bi vjerovnici preuzeli odgovornost za financijsku konsolidaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:00