INTERVJU

LINIĆA RAZBJESNIO TODORIĆ Ma kome on to misli prodati u Hrvatskoj, koga on misli zavarati?! To je sramotno i ispod poslovnog i ljudskog dostojanstva!

 CROPIX

Bivši ministar financija Slavko Linić u intervjuu za N1 televiziju govorio je o stanju u Agrokoru.

Kazao je kako nije moguće da se isto izvješće može prikazati na dva načina kao što upozorava Ivica Todorić.

- Moguće je samo da revizori koji kontroliraju poslovanje po ugovorima nemaju dostupnu dokumentaciju, da ona nije evidentirana u poslovnim knjigama i tada ne mogu utvrditi stvarno stanje. Samo dubinska revizija, koja sve transakcije pregleda, može doći do dokumenata koji nisu evidentirani - kazao je Linić i zaključio kako vjerojatno zato dosadašnje revizije nisu pokazale nepravilnosti.

Već prije nekoliko godina Linić je govorio Todorić ucjenjuje dobavljače, kaže jer su se rokovi plaćanja približavali i 200 dana i što su ugovori koje su morali potpisivati bili toliko teški da je obveza prema Agrokoru bila skoro 50 posto vrijednosti robe koju su dostavljali.

- To je nešto što je neprihvatljivo. To nije posao Ministarstva financija, to je posao Agencije za tržišno natjecanje... Očito da su i tu zakoni trebali biti dograđivani - kazao je.

Linić je kazao i da trenutno ne podržava osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor koje HDZ dogovara s SDP-om.

- Prije svega, nisam za to da se u ovom trenutku razgovara o osnivanju istražnog povjerenstva. Do kraja godine moramo dobiti podatke o stanju u Agrokoru, prijedlog eventualnih nagodbi i do kraja godine će istražni organi utvrditi postoje li ili ne postoje podloge za pokretanje kaznenog postupka. Tek onda se može govoriti o utvrđivanju političke odgovornosti. Neozbiljno je od oporbe da u ovom trenutku, kad je napokon nešto mira, kad je napokon neko funkcioniranje, kad su se neki vjerovnici uspjeli naplatiti... Da smo se bavili samo politikom, ovoga ne bi bilo. Netko treba shvatiti da su u ovom trenutku gospodarska pitanja važnija od utvrđivanja političke odgovornosti. Dajte prioritet kako riješiti vjerovnike. Zato je za mene neodgovorno pokretanje bilo kakvih rasprava u Saboru, otvoriti Todoriću govornicu. Zašto? Sigurno će biti pozvan i ovo što piše na blogovima govoriti u javnosti. To nam sada nije bitno, sada nam je potreban mir. Ovo što radi oporba je politikantstvo - kazao je Linić.

Komentirao je i blog Ivice Todorića.

- To je neodgovorno, za mene razočaravajuće. Kome on pokušava reći da jedan Ivica Todorić koji je mislio da je svemoćan čovjek, da se uplašio prijetnji Martine Dalić, da je prevaren od Vlade. Ma kome on to misli prodati u Hrvatskoj, koga on misli zavarati. Mislio je da može cijelim svijetom upravljati i sad u 24 sata je popustio pritiscima, a istovremeno tvrdi da je riješio sve probleme u Agrokoru i zamislite, sad ga preplaši jedna Martina Dalić. To je ispod poslovnog dostojanstva, ispod ljudskog dostojanstva. To što radi je sramotno - smatra Linić.

Na pitanje može li financijsko izvješće, koje se objavljuje sutra, biti temelj za pokretanje kaznenih prijava, Linić kaže da može.

Ipak, Linić ne želi komentirati ono što piše Ivica Todorić jer je sramotno.

- Da je u pitanju bio Agrokor, da sam bio ministar, dan i noć bih razgovarao. Na glavi, na nogama, na svaki način bih razgovarao, kretao se i pokušavao naći rješenje. Nema tajnih sastanaka, postoje sastanci koji moraju biti iza zatvorenih vrata. Pa ne možete pred medijima raspravljati kako ćete rješavati probleme u tvrtki koja je u dubiozama od desetaka milijardi. Ljudi, o čemu mi to pričamo. Nema veze je li to na Mirogoju ili u poslovnim prostorima. Treba naći rješenje - smatra Linić.

Upitan je i kako se Todorić prema njemu ponašao.

- Nismo imali puno kontakata. Ja sam bio ministar financija i ono što je bilo moje je bilo pitanje poreza, plaćanja poreza, kontrola PDV-a. On je uvijek govorio o velikim planovima i naši odnosi su ostali čisto poslovni. Kao privrednik činio mi se razuman, govorio je uvijek o budućnosti, ali moja je uvijek primjedba bila da je problem plaćanja i da ne može razvoj biti na temelju toga što ne plaća svojim vjerovnicima. U poslovnom sam ga pogledu cijenio - rekao je Linić za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:09