OBRAČUN S PREMIJEROM

LINIĆEVE OPTUŽBE 'Milanović me želi zatvoriti, tajne službe prate me po njegovom nalogu'

Bivši ministar financija Slavko Linić ustvrdio je danas kako je njegova smjena posljedica medijske spletke premijera Zorana Milanovića koja mu je poslužila da bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove. 'Hoću reći svoju istinu koja je malo drugčija od istine premijera i ostavljam da svatko prosuđuje čija je istina prava', kazao je Linić na konferenciji za novinare u Rijeci na kojoj je progovorio o svojim odnosima s premijerom Milanovićem
 CROPIX

>>> NOVO 20:20 Bivši ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako je uvjeren da premijer Zoran Milanović koristi službe kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga da uhititi, zbog čega će se obratiti parlamentarnom odboru za nadzor obavještajnih službi, a smatra i kako bi najbolje bilo raspisati prijevremene izbore.

"To mu je zaista cilj, jer u svojim namjerama oko spletki uspjet će samo ako me zatvori", izjavio je Linić u razgovoru za središnji dnevnik Nove TV. "Ja samo prenosim ono što Zoran Milanović prepričava svojim prijateljima, svojem društvu, na za to neprimjerenim mjestima, i šalje vrlo jasne poruke kako me žali uhapsiti", dodao je Linić, objašnjavajući svoje optužbe da premijer koristi represivni aparat kako bi ga uhodio.

Najavio je da će se obratiti parlamentarnom odboru za nadzor službi te da s tim u vezi prikuplja dokaze.

Današnjom konferencijom u Rijeci završio je svoj "obračun" s premijerom Milanovićem i njegovom politikom, kazao je nadalje bivši ministar. "Ja sam ovaj put zaista završio sa svojim porukama koje sam poslao i dijelu javnosti ali, ono što je najvažnije, svojoj stranci, a posebno ljudima koji će u tijelima odlučivati o mojim činjenicama i činjenicama premijera", istaknuo je.

Ustvrdio je također kako je "evidentno" da je brat premijera Milanovića "šetao po službama i sigurno se pozivao na Milanovića, premijera, da bi mogao ostvariti neke ciljeve". Linić kaže da premijera na to nije upozorio jer je smatrao da službe dobro obavljaju svoj posao te da se "nisu dale ni pod kakav pritisak niti utjecaj". Siguran je da je premijer "znao što mu brat radi".

Za predsjednika Nadzornog odbora Ine Sinišu Petrovića ustvrdio je da ne zastupa hrvatske nacionalne interese. "Vrlo jednostavno, zastupa interese MOL-a", izjavio je Linić.

Na pitanje vezano uz OLT, rekao je da on "s tim nema ništa". "Taj slučaj procesuira Državno odvjetništvo, onda isto tako znamo da je gospođa Nada Smiljanec jedna od tih osumnjičenih i tu nemam zaista ništa dodati", kazao je Linić.

Nakon svega, mišljenja je kako bi najbolje bilo raspisati prijevremene izbore jer je "evidentno, ako se premijer bavi spletkama, da će vlada teško dalje opstati na čelu Hrvatske i da može biti odgovorna". "Bojim se da (to) nije dobro ni za SDP, ni koaliciju, no ne znam može li se naći drugo rješenje", kazao je.

Na novinarsko pitanje je li spreman za to da bude izbačen iz SDP-a, Linić je ocijenio kako se stranka "nakon ovakvih iznesenih činjenica" može opredijeliti da mu ne vjeruje i da ga isključi.

"25 sam godina radio na dizanju rejtinga stranke, borio se za tu stranku, ali nešto što moramo znati je da ne prihvaćam da me predsjednik stranke zove lopovom, i da se dio članova te stranke složi s njim da sam lopov", zaključio je.

-------------------------------------------------

15:45 [iz Čakovca izvještava reporter Jutarnjeg Luka Špac] Sve što je danas Linić rekao je neistina. Nažalost, bivši ministar se drži obećanja koje je dao, a to je obećanje bilo da će nas blatiti. Žao mi je zbog toga, stvarno mi je žao - istaknuo je premijer Zoran Milanović komentirajući izjave bivšeg ministra financija Slavka Linića. Istaknuo je premijer da nije imao priliku izravno pratiti Linićevu konferenciju za novinare jer je bio spriječen poslom, ali da su mu prenijeli Linićeve izjave.

- Što se tiče nekakvog kredita u HBOR-u. Ja odgovaram za Vladu, članove Vlade i širi krug Vlade i o tome ne znam ništa i ne mogu znati ništa i to mi je potpuna novost i ne mogu za takve stvari odgovarati. Ljudi vode privatne živote, imaju privatne aranžmane i ja ni na bilo koji način na te stvari ne utječem i to je sve što na tu temu mogu reći - zaključio je premijer.

-------------------------------------------------

15:44 [iz Rijeke izvještava reporter Jutarnjeg Luka Benčić] Glavni razlog moje smjene bio je sukob sa Zoranom Milanovićem oko Ine, kao i premijerovo pogodovanje članovima svoje obitelji i prijateljima, sukus je teza koje je bivši ministar financija Slavko Linić iznio na dramatičnoj konferenciji za novinare u Rijeci.

Presica, najavljena kao Linićev konačni obračun s Milanovićem, što je donekle i opravdala, trajala je sat i pol vremena. Linić je kroz sve to vrijeme stajao pred novinarima, vlastitim riječima interpretirajući ono što je nekoliko minuta prije početka, u pismenom obliku, podijeljeno novinarima.

U prostor Gradske organizacije SDP-a Rijeka na Korzu, stigao je u 12.10, u pratnji svojih bliskih prijatelja iz SDP-a, Luke Denone i Vladimira Šepčića, stranačkih veterana. Dok je Denona trenutno poznat kao dugogodišnji SDP-ov saborski zastupnik, Šepčić je poznatiji kao „lokalni igrač“, doduše također sa saborskim iskustvom od 2000. do 2003., koji je do 2009. bio predsjednik riječke Gradske organizacije, a podnio je ostavku na tu funkciju nakon što njegov favorit za godišnju stranačku nagradu, bivši direktor Viktor Lenca Damir Vrhovnik, nije prošao. U vrijeme održavanja Linićeve presice riječki gradonačelnik i aktualni predsjednik GO Vojko Obersnel bio je u posjetu Barceloni, gdje Primorje igra utakmice u sklopu Final 6 turnira, a primorsko-goranski župan i član predsjedništva stranke Zlatko Komadina bio je u Gunji.

Ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalaze SDP-ove prostorije Linića i društvo dočekali su aktivisti iz Pokreta otpora - Riječani protiv korupcije, predvođeni poduzetnicom Slavicom Šotom, njih 15-ak, koji su bivšeg ministra „ispratili“ povicima „Liniću, srami se“ i „Liniću, lopove“. Pokušali su i ući u dvoranu te prisustvovati konferenciji, ali to im nije dozvoljeno. Nakon toga, presicu su pratili ispod prozora, skandirajući.

Na početku presice, Linić je krenuo s odgovorom na pitanje na koje javnost posljednjih dana traži odgovor - zašto, ako je znao za premijerove nečiste poslove, nije reagirao ranije.

- Na početku ću objasniti zašto o svemu nisam govorio odmah nakon smjene. Smatrao sam da su pred strankom bili izbori za EU parlament. Dvadeset godina svog rada sam uložio u izgradnju stranke, a vrijeme pred izbore nije vrijeme kada se o tome treba govoriti. Htio sam predstavnicima stranke omogućiti da se izbori za ulazak u EU parlament. Moja je dužnost radi stranke reći uzroke smjene i svoje viđene zašto sam smijenjen - kazao je, nastavivši o slučaju Spačva za kojeg Linić kaže da je izrežiran Milanovićev pokušaj da ga se uvalja u blato.

Na kasnije novinarsko inzistiranje na tom odgovoru, Linić je rekao da, zahvaljujući otporu Ministarstva financija, Milanovićevi pritisci za pogodovanje nisu uspjeli pa nije ni došlo do kaznenog djela.

Ustvrdio je, nadalje, da je predstečajna nagodba Spačve zaključena još u svibnju 2013., da je spornu procjenu od 33 milijuna kuna, na temelju koje je ministarstvo postupalo, izradila vukovarska Porezna uprava te da je Nada Čavlović Smiljanec, kao pomoćnica ministra, svaki dan s njime sjedila na kolegijima, ali mu novu procjenu nekretnine tada nije iznosila niti je govorila da ju je premijer navodno zatražio.

- Tek u prvom tjednu travnja 2014. Upoznaje me s novom procjenom koja iznosi 6 milijuna kuna, a izradio ju je, suprotno zakonskim procedurama, zaposlenik vukovarske porezne uprave na temelju osobnog dojma - kazao je Linić, proglasivši tu procjenu nezakonitom.

Zatražio je, tvrdi, od svoje pomoćnice da PU ipak naruči novu, zakonitu procjenu koja je stigla tijekom travnja, a iznosila je 27 milijuna kuna.

Kod Spačve se, veli Linić, borio za spas 660 radnih mjesta i protiv nesposobne uprave na čijem je odstupanju od vlasničkih udjela inzistirao te da je tvrtka, zahvaljujući njegovim naporima, danas zdrava.

- Dostavili smo DORH-u sve potrebne dokumente koji mora vidjeti je li bilo zlouporabe. Mirno čekam odgovor - rekao je.

Premijerove spletke, kao i kritiziranje predstečajnih nagodbi, Linić je proglasio opasnim presedanom koji bio mogao utjecati na rad bilo kojeg državnog činovnika te ih spriječiti da povlače bilo kakve poteze, u strahu od naknadnog pakiranja.

- Spletke oko mog razrješenja vuku korijene u našim nesporazumima oko upravljanja Inom - kazao je Slavko Linić, nastavivši da je, što se toga tiče, ušao u sukobe s bliskim premijerovim prijateljem Sinišov Petrovićem kojeg je Milanović postavio na mjesto predsjednika Nadzornog odbora.

Linić je, veli, smatrao da Petrović ne radi dobro svoj posao te se zbog toga žestoko sukobio s premijerom koji mu je zabranio da javno govori o Ini. Bivši ministar financija tvrdi da je politika Vlade bila modernizacija rafinerija, ulaganje u istraživanje i eksploataciju nafte i plina te razvoj trgovačke mreže, što Petrović kao predsjednik NO nije predvodio, vodeći Inu na put da, umjesto jakog regionalnog igrača, postane običan trgovac derivatima.

- Kao ministar tražio sam da se posebna pažnja obrati na poreze obveze velikih tvrtki, pa tako i Ine. Po poreznom nadzoru započetom 2011., a za 2009. godinu, utvrđeno je da je Ina prevarila državu za 230 milijuna kuna. Godine 2014. započinjemo s naplatom i nakon okončanja postupka naplaćujemo 230 milijuna kuna neplaćenog poreza u Ini. To izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića, koji me opužuje da štetim ugledu. Milanović, iako MOL upravlja tvrkom, ne poduzima protiv nadležnih ništa zbog neplaćenog poreza. Pojačavam nadzor nad 2010., 2011, 2012. zbog neplaćanja poreza. Siniša Petrović traži da me se smijeni. To je glavni razlog zašto traži moju smjenu, štiti privatne interese, a ne državne interese. Ne traži odgovornost Siniše Petrovića - rekao je Slavko Linić.

Kao razloge zašto Milanović grčevito brani Nadu Čavlović Smiljanec Linić je naveo njeno pogodovanje premijerovom bratu Krešimiru Milanoviću kod predmeta koji su bili na rješavanju u Poreznoj upravi. Linić tvrdi da je Krešimir putem ravnateljice Porezne uprave aktivno sudjelovao u predmetu zamjene nekretnina u Cavtatu, a na sličan način i kod nekretnina tvrtke Mostarkić u Slavonskom Brodu.

- Dva primjera kojima je pokušao koristeći poznanstvo iskoristiti za posredovanje za nekim predmetima u Poreznoj. Reći ću dva pokušaja zamjene zemljišta u Cavtatu, vezano za tvrtku Coner. Antun Kralj, osoba koju se povezuje uz kaznena djela, koji nije osuđen, doveo ju je u stečaj. Prije stečaja je pokušao prodati zemljište sebi i nekome u svojoj obitelji koji se zove Dino Kralj, a iz razloga jer zemljište u Dubrovniku vrijedi - rekao je Linić, dodavši da su u zamjenu za dug Poreznoj nudili drugu nekretninu za koju nije bila izrađena niti procjena vrijednosti. Iako je Čavlović Smiljanec pokušala, zajedno s Krešimirom, utjecati na pozitivno rješenje, Linić kaže da u tome nisu uspjeli jer službe Porezne uprave nisu podlegle pritiscima.

Porezna uprava u Slavonskom Brodu imala je, veli Linić, u najmu dio poslovnog prostora u vlasniku tvrtke Mostarkić d.o.o. na adresi Petra Svačića 1B. Ta je tvrtka, pak, napravila dug prema poreznoj.

- Godine 2013. smijenio sam cijelu ekipu Nade Čavlović. Nova osoba koja je došla za naplatu potraživanja tražila je da se ne naplati potraživanja već da se prebija dug. Tvrtka u tom trenutku ističe zahtjev da se dug plati prostorom, za kojeg je procjenilo da je prevelik i preskup. Iako nije vlasnik, pojavljuje se Krešo Milanović. Kreću pritisci da se jednostavno kupi poslovni prostor i da se pogoduje stranci koja nije plaćala porez. Službe odbijaju dati pozitivno mišljenje. Od mog odlaska nije bilo prodaje i zamjene prostora. To pokazuje da svi ljudi ne podliježu pritiscima. Očito to smeta premijera Milanovića. On ne napada samo mene. Tu mogu zaključiti da interesi obitelji su ispred državničkih i da je to jedan od razloga zahtjeva za mojim razrješenjem - rekao je Linić.

Zadnji primjer kojeg je Linić naveo je Milanovićev navodni pritisak vršen u korist tvrtke Mali biskviti. Linić je nije implicitno povezao s premijerovom obitelji, kazavši da je tvrtku s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna u ožujku prošle godine osnovao Tomislav Ljutić. Namjera mu je bila ishoditi HBOR-ov kredit od 20 milijuna kuna, uz koje bi Mali biskviti dobili i zajam QPEK II (Questus Private Equity Kapital II) u iznosu od 18,5 milijuna kuna i kamatu od 12 posto. HBOR i Ljutić s Questusom bi, kaže Linić, na taj način povećali temeljni kapital na 3 milijuna kuna, svaki s po 1,5 milijuna. Tako bi, veli Linić, od ukupne investicije od 40 milijuna kuna čak 92,7 posto išlo iz kreditnih sredstava, što je veliki rizik za investiciju. U tom je predmetu Linić ušao u sukob i s ministrom Marasom. Pored svega, tvrdi Linić, projekt Malih biskvita s pripadajućom studijom je ukraden Krašu.

- Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit, nakon što me upoznala s predmetom, inzistiram da taj predmet razriješi nadzorni odbor. To još nije riješeno. O čemu se tu radi? Tvrtki Mali biskviti s 20.000 kuna osnivačkog kapitala, ako dobije kredit Quaestus bi osigurao 1,5 milijuna kuna kapitala. Znači, osnivački kapital bi se povećao na 3 milijuna kuna. Quaestus bi osigurao.Kredit je trebao biti 38 milijuna kuna. To teško da može bilo koga učiniti profitabilnim. Tragedija je kad uđete u obrazloženje oko ulaganja Quaestusa. Onda vidite da se otpišu njegovih 1,5 milijuna kuna i da se vrati kredit uz 12% kamate do 2018, što je 50 posto. Takvi povrati nisu realni. Sve je to značilo ugrožavanje planiranih novaca iz HBOR-a. Tvornica je trebala proizvoditi biskvite i uvoziti čokoladu iz Poljske te je pakirati ovdje. A Kraš, kad je saznao za to, optužuje bivšeg člana uprave Ljutića za krađu ideja, kadrova. To sve ukazuje da su nečiji interesi bili da beznačajna tvrtka želi koristiti državni novac. Maras je odobrio jamstvo kamata, 9,7 milijuna kuna. Svi su se upleli zbog pojedinca i uništavanja domaćeg branda, Kraša koji zapošljava više od 2.300 ljudi. Morate znati da je gospodin Milanović upoznat s tim i nije se složio sa mnom. Bio je to razlog da sam pokušao naći zajednička rješenja na Nadzornom odboru i vrlo jasno rekao: Možemo plasirati veći kredit, ali kredit Quaestusa nije zasad realiziran. Zasad - rekao je Slavko Linić.

U svojem daljnjem istupu, Linić je tvrdio da Milanović nije želio provoditi koalicijski Plan 21 te da ili nije pročitao Plan reformi i konvergencije ili, pak, pokazuje nevjerodostojnost kao državnik. Istaknuo je da Milanovićevom krivicom nije uveden porez na nekretnine te da premijer ne želi prebacivanje poreznog opterećenja na imovinski bogate građane, zbog čega nije umanjen zdravstveni doprinos za 2 indeksna poena.

U nekoliko je navrata, Linić Milanovića optužio da je određene službe koristio suprotno zakonu, za praćenje njega i članova njegove obitelji". Najavio je da će saborskom tijelu podnijeti zahtjev da se pokrene istraga, da bi se utvrdilo je li u tom smislu bilo zloupotreba položaja i ovlasti od strane Milanovića.

Slavko Linić demantirao je i optužbe Pokreta otpora da ima tajni račun u Trstu na koji mu je, navodno, uplaćivan novac jer je pogodovao Jadranskom pomorskom servisu.

- Nemam devizni račun niti u Italiji niti u ijednoj drugoj stranoj zemlji, a pogotovo ne vezano za JPS - rekao je, dodavši da je hrvatski ured za suzbijanje pranja novca istraživao slučaj JPS-a te da nigdje nije utvrđeno da se pojavljuje ime Slavka Linića, što je dokumentacija koja se može slobodno provjeriti.

Na novinarsko pitanje o DORH-ovom zahtjevu da mu se skine imunitet kao saborskom zastupniku, Linić je rekao da s time nije upoznat, ali da će, ukoliko do toga dođe, i sam glasati za skidanje imuniteta.

- Ja spavam mirno - zaključio je.

Inače, čitavo vrijeme konferencije prosvjednike koji su vikali pred zgradom gradske organizacije SDP-a promatrala je policija, koja je iz sigurnosnih razloga Liniću pružila i pratnju pri odlasku s pressice.

-------------------------------------------------

13:30 Odgovarajući na pitanja novinara nakon svog poduljeg izlaganja, Linić je rekao da njegove izjave mogu rezultirati izbacivanjem iz stranke. 'Na članovima stranke bit će da odlučuju hoće li dati potporu predsjedniku ili meni. Nisam opterećen. Smatram da mi je bila dužnost da o tome obavijestim članstvo i javnost', rekao je na upit očekuje li izbacivanje iz SDP-a.

'Ocjenjujem da je Milanović koristio pojedine službe i zlouporabio svoj položaj i vjerojatno ću tražiti istragu o tome u Saboru', rekao je Linić.

-------------------------------------------------

13:20 Na pitanje novinarke o tajnom računu Slavka Linića u Trstu odgovorio je:

- Zašto Slavica Šota radi cirkus od mene? Ne znam, ali već sam se vrlo jasno izjasnio nakon prvih optužbi. Slavko Linić nema deviznog računa ni u Italiji ni u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim u Hrvatskoj. To ponavljam i sada, ali želim reći i da sam kao ministar financija imao sam uvid u dokumente ureda za pranje novca. Tu nema Slavka Linića. Dokument je dostupan policiji i DORH-u, rekao je Linić.

-------------------------------------------------

13:17 Najveći dio programa Plan 21 realizirao je ministar financija. Trudio sam se realizirati sve, no nisam uspio sve što je zapisano. Jedno od toga je bilo smanjivanje nameta radi prebacivanja opterećenja na bogatije.

Zamislite da ministar financija završi nacrt poreza na nekretnine, raspravljen sa svim zaintersiranim stranama, dobio potporu. Zahtjev gospodina Milanovića da taj porez ne optereti građane koji žive u svojim stanovima, vikendicama i da ne bude veći od komunalne naknande. To je ispoštovano. To nije novi porez. On je trebao zamijeniti komunalnu naknadu. To nije bio novi porez. Nije trebao opteretiti nijednu proizvodnju koja se odvija. Trebao je opteretiti one koji su se u pretvorbi obogatili.

U SABORU SU SVI GLEDALI LINIĆA Prvi komentar na teške optužbe dao HDZ-ovac: 'Ma jadno'

Prijenos opterećenja na bogatije nije ostvaren, nismo mogli ostvariti prihod na kamate, da opteretimo bogatije. Nismo se složili tamo gdje su bogatiji trebali više participirati.

Osjetan rat bio je i oko drugog dohotka koji ostvaruju ljudi s većim primanjima. Tu nismo uspjeli.

To je ipak sve pripremljena dokumentacija ostvarenja programa plana 21 koji premijer nije puštao u proceduru.

Za njega su bitne spletke i kako se kadrovski riješiti onih koji ne prihvaćaju njegove naredbe.

-------------------------------------------------

13:12 Tada dolazimo i do zadnjeg predmeta. A to je tvrtka Mali biskviti i sukob mene, premijera i Marasa, a vezano za projekt Mali biskviti i kredita HBOR-a.

HBOR u svibnju 2013. prima zahtjev za kredit od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Tomislav Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit nakon što me upoznala s predmetom, inzistiram da taj predmet razriješi nadzorni odbor. To još nije riješeno.

O čemu se tu radi? Tvrtka Mali biskviti s 20.000 kuna osnivačkog kapitala. Ako dobije kredit Quaestus bi osigurao 1,5 milijuna kuna kapitala. Znači, osnivački kapital bi se povećao na 3 milijuna kuna. Quaestus bi osigurao.

Kredit je trebao biti 38 milijuna kuna. To teško da može bilo koga učiniti profitabilnim. Tragedija je kad uđete u obrazloženje oko ulaganja Quaestusa. Onda vidite da se otpišu njegovih 1,5 milijuna kuna i da se vrati kredit uz 12% kamate do 2018. (50% kredita).

Tea Cimas / CROPIX
Rijeka, 290514.Zupanijsko sjediste SDP-a.Bivsi ministar financija i sadasnji saborski zastupnik SDP-a, Slavko Linic, odrzao je press konferenciju na kojoj je iznio svoje vidjenje na sukob s premijerom Milanovicem.Foto: Tea Cimas / CROPIX

Takvi povrati nisu realni. Sve je to značilo ugrožavanje planiranih novaca iz HBOR-a. Tvornica je trebala prozivoditi biskvite i uvoziti čokoladu iz Poljske. A Kraš, kad je saznao za to, optužuje bivšeg člana uprave Ljutića za krađu ideja, kadrova.

To sve ukazuje da su nečiji interesi bili da beznačajna tvrtka želi koristiti državni novac. 9,7 milijuna, Maras je odobrio jamstvo kamata. Svi su se upleli zbog pojedinca i uništavanja domaćeg branda.

Morate znati da je gospodin Milanović upoznat s tim i nije se složio sa mnom, bio je to razlog da sam pokušao naći zajednička rješenja na NO i vrlo jasno rekao. Možemo plasirati veći kredit, ali kredit Quaestusa nije zasad realiziran. Zasad. To su opet sukobi.

Pored Ministarstva financija, pored Milanovića nisu mogli proći državni interesi.

-------------------------------------------------

13:08 Najvažnija točka, pravi razlog smjene - predmet Ina i rad HBOR-a.

Ina. Milanovićev veliki prijatelj je Siniša Petrović, predsjednik Nadzornog odbora. Iako tvrdi da nema prijatelja. Smjenjuje člana NO-a, a to je neprihvatljivo, sve iz razloga što je taj član itekako štitio interese Hrvatske i zaposlenih.

Prestaje komunicirati s članovima uprave i ne provodi politiku Vlade RH u Ini. Ne provodi politiku Vlade - ulaganje u rafinerije, ulaganje u bušotine i borba za to da Ina bude regionalni igrač.

Tu Vladinu politiku Siniša Petrović nije provodio.

Premijer mi zabranjuje da u javnosti govorim o Ini. Vrlo često sam htio govoriti o Ini, vrlo negativno, posebno o upravljačkoj politici MOL-a.

On je odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Gdje smo došli s Inom? To je rezulat rada premijera.

Nadzorom Ine utvrđeno je da je Ina prevarila za 230 milijuna kuna poreza državu. Niz ugvoora o koncesijama nisu bili potpisani.

Godine 2014. započinjemo s naplatom i nakon okončanja postupka naplaćujemo 230 milijuna kuna neplaćenog poreza u Ini. To izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića, koji me opužuje da štetim ugledu.

Tea Cimas / CROPIX
Rijeka, 290514.Zupanijsko sjediste SDP-a.Bivsi ministar financija i sadasnji saborski zastupnik SDP-a, Slavko Linic, odrzao je press konferenciju na kojoj je iznio svoje vidjenje na sukob s premijerom Milanovicem.Foto: Tea Cimas / CROPIX

Milanović, iako MOL upravlja tvrkom, ne poduzima protiv nadležnih ništa zbog neplaćenog poreza. Pojačavam nadzor nad 2010., 2011, 2012. zbog neplaćanja poreza. Siniša Petrović traži da me se smijeni. To je glavni razlog zašto traži moju smjenu, štiti privatne interese, a ne državne interese. Ne traži odgovornost Siniše Petrovića.

-------------------------------------------------

13:03 Isto se događa i s tvrtkom u Slavonskom Brodu. Porezna uprava u Slavonskom Brodu iznajmila je tvtki najam, redovito se plaća, ali porezne obveze se ne plaćaju (tvrtka Mostarkić).

Godine 2013. smijenio sam cijelu ekipu Nade Čavlović. Nova osoba koja je došla za naplatu potraživanja tražila je da se ne naplati potraživanja već da se prebija dug.

Tvrtka u tom trenutku ističe zahtjev da se dug plati s prostorom (preskup). Pojavljuje se iako nije vlasnik... Krešo Milanović.

Pritisci da se jednostavno kupi poslovni prostor i da se pogoduje stranci koja nije plaćala porez. Službe odbijaju dati pozitivno mišljenje. Od mog odlaska nije bilo prodaje i zamjene prostora. To pokazuje da svi ljudi ne podliježu pritiscima. Očito to smeta premijera Milanovića. On ne napada samo mene.

Tu mogu zaključiti da interesi obitelji su ispred državničkih i da je to jedan od razloga zahtjeva za mojim razrješenjem.

-------------------------------------------------

12:58 Dostavili smo DORH-u sve potrebne dokumente koji mora vidjeti je li bilo zlouporabe. Mirno čekam odgovor.

Kad vidite da Milanović odgovornu osobu koja je potpisala predstečajnu, koja je kriva što nije bilo naplate... Zove se Nada Čavlović... Osobu koja je odgovorna on proziva zviždačem, sad se ja pitam razlog...

Vjerojatno zbog sprege Smiljanec s bratom Krešimirom Milanovićem. Brat gospodina Zorana.

Dva primjera kojima je pokušao koristeći poznanstvo iskoristiti za posredovanje za nekim predmetima u Poreznoj. Reći ću dva pokušaja zamjene zemljišta u Cavtatu, vezano za tvrtku Coner. Antun Kralj (povezuje ga se uz kaznena djela, koji nije osuđen) doveo ju je u stečaj. Prije stečaja je pokušao prodati zemljište sebi i nekome u svojoj obitelji koji se zove Dino Kralj, a iz razloga jer zemljište u Dubrovniku vrijedi.

Tea Cimas / CROPIX
Rijeka, 290514.Zupanijsko sjediste SDP-a.Bivsi ministar financija i sadasnji saborski zastupnik SDP-a, Slavko Linic, odrzao je press konferenciju na kojoj je iznio svoje vidjenje na sukob s premijerom Milanovicem.Foto: Tea Cimas / CROPIX

Zbog hipoteke se moraju platiti dugovi... Sve to radi Nada Čavlović s gospodinom Krešom.

-------------------------------------------------

12:52 Našla je novog procjenitelja, na 27 milijuna kuna je bila procjena. Bio je to zaključak da se ne može provesti zaključak protiv odgovornih. Sve to govori da je Milanović zajedno s gospođom Čavlović Smiljanec podmetao dokumente, bavio se podmetanjem punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe.

Njegova bitka za kriminalizaciju mene može imati neku svrhu, ali se pitam, zamislite kad premijer pokazuje kako se može optužiti svakog čovjeka koji radi u državnoj instituciji, kad vam netko podmeće dokaze.

Kriminalizirajući moj rad destabilizira sve državne institucije koje će se bojati donijeti bilo koju odluku. Ako se ovakve spletke mogu učiniti ministru, onda možete znati što to znači za druge.

Tu je velika odgovornost premijera koji napušta borbu protiv nelikvidnosti, koji pokušava poručiti da predstečajne nagodbe nisu rješenje za spas radnih mjesta.

-------------------------------------------------

12:48 Još jedna karakteristika vezana za predstečajnu nagodbu. U jednom trenutku smo odlučili povući stečaj jer su vlasnici odgovorni za dugove odbili odstupiti. Tada zadnji put okupljam vlasnike i bankare i tražim da vlasnici odstupe od vlasništva da dobijemo svježi kapital u Spačvu od investicijskog fonda i da bankari s jednim dijelom isplate i jednim dijelom otpis prihvate. Bankari su se složili, a vlasnici ne. Tada sam rekao da će radnici otkriti tko je odgovoran za propast Spačve. Tada su vlasnici popustili.

Spačva mi je bila primjer negativnog ponašanja vlasnika tvrtke. 660 radnika je bio razlog zašto smo se toliko žilavo borili za Spačvu, danas Spačva radi normalno, ljudi su zaposleni, redovito ide isplata plaća i punjenje proračuna.

Zaključak? Nije bilo pritisaka, riješena je u skladu sa zakonom.

Dok ja radim, premijer se bavi podmetanjem, deset mjeseci nakon završene predstečajne premijer zajedno s Nadom Čavlović izbacuje ovu procjenu na 6 milijuna kuna. Objavljuje se nova procjena za koju ne znam, ali znaju njih dvoje.

Svaki dan u 8 sati imao sam sastanke kolegija na kojima je sjedila ona. Obzirom na teškoće u Poreznoj, utorkom sam s njima imao sastanke. Nikad nije Nada Čavlović izvijestila o novoj procjeni.

U travnju 2014. godinu dana nakon odluke o predstečajnoj nagodbi Čavlović me izvještava o procjeni na 6 milijuna kuna. Zaključujem da se tu ništa ne može mijenjati, ali je moguće tražiti odgovornost onoga koji je tražio.

-------------------------------------------------

12:42 Okomio se na predstečajne nagodbe, zaboravljajući da je to Vladin zakon i da je provedba pokazala da u nešto više od godinu dana je obrađeno preko 5.600 zahtjeva od čega pozitivno samo oko 1500. Isto tako zaboravljaljući da o tome svatko može steći uvid jer su to dokumenti stavljeni na stranice FINA-e.

Posebno je gospodina premijera zainteresirala Spačva. Tu moram vrlo jasno naznačiti da je predmet predstečajne nagodbe za Spačvu završen u svibnju 2013. i to sporazumom vjerovnika na sudu. Razlog zašto smo imali visoka potraživanja je nedovoljno sposobna uprava koja nije uspjela naplatiti potraživanja. Najtragičnije je da redovitu isporuku drvene mase nekoliko godina nisu isplaćivale. Sveukupni dugovi bili su preko 500 milijuna kuna i 660 zaposlenih. Uspjeli smo brzo okončati postupak predstečajne nagodbe.

Vukovarska Porezna nije bila efikasna u naplati, a ona je ta koja je izradila i procjenu vezanu za zemljište u Spačvi. Ta procjena bila je 33 milijuna kuna. Ta procjena je bila osnova za odlučivanje u nadležnim službama.

Sve je potpisala i Nada Čavlović i s ogromim postupkom je predstečajna nagodba prihvaćena na sudu.

-------------------------------------------------

12:38 Otkako sam gradonačelnik Rijeke bilo je niz prijetnji provođenjem sudskih postupaka. Bilo je to jer su se protiv mene borili politički protivnici. Do danas ništa nije procesuirano. Kada vas za to optuži predsjednik stranke i Vlade, kolega stranački, onda ne mogu izdržati takve gnjusne optužbe. Moram reći da nakon 29. siječnja premijer i ja više nismo komunicirali.

Na dan kad sam predložio smjenu Šegona dao sam mandat na raspolaganje. Tada me mogao smijeniti. Pisanim putem sam dao mandat. Jedino smo na sjednici Vlade komunicirali.

Od kraja siječnja do kraja travnja kao odgovorna osoba imao sam ogromne poslove i predano sam radio (donijeli smo rebalans proračuna, izrađivali programe vezane za provedbu preporuka EU vijeća, vodili smo pregovore s Europskom komisijom, pregovore s MMF-om i okončali pregovore sa Svjetskom bankom). Uz svakodnevne probleme likvidnosti, komunicirao sam sa svim članovima Vlade. Naš nesporazum nije imao negativnog utjecaja na moj rad, ali u isto vrijeme dok ja obavljam svoje poslove, predsjednik zlouporabi svoj položaj, koristi službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac.

-------------------------------------------------

12:34 Reći ću i svoju istinu o Spačvi, a neka drugi prosuđuju. Moja je smjena rezultat Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Zašto? Trebalo je blato nabaciti na mene, da bih dobio potporu unutar stranke i u dobrom dijelu hrvatske javnosti.

Konačni obračun sa mnom počeo je 29. siječnja 2014. Telefonski razgovor u kasnim satima gdje me Milanović traži smjenu Šegona. Odbio sam to dok ne dobijem mišljenje povjerenstva Sabora o sukobu interesa. Nakon mog izričitog odbijanja, optužuje me da sam kriminalac i lopov. Telefonski razgovor završavam s psovkom.

-------------------------------------------------

12:32 Na početku ću objasniti zašto o svemu nisam govorio odmah nakon smjene. Smatrao sam da su pred strankom bili izbori za EU parlament. Dvadeset godina svog rada sam uložio u izgradnju stranke, a vrijeme pred izbore nije vrijeme kada se o tome treba govoriti. Htio sam predstavnicima stranke omogućiti da se izbori za uluzak u EU parlament.

Moja je dužnost radi stranke reći uzroke smjene i svoje viđene zašto sam smijenjen.

- Polazište za rad mene kao ministra financija bio je Plan 21 i zacrtani programi plana, a iza toga nakon što je Sabor potvrdio program Vlade za rad u mandatu provedbe tog istog programa.

Prepoznat sam u javnosti i imao sam određenu podršku iako sam glasno naglašavao da je zatečeno stanje jako teško i da nećemo živjeti bolje još 10 godina. Jasno sam govorio da treba izvršiti preraspodjelu opterećenja sa siromašnih na bogatije. Javnost je očito to prihvatila i znala samnom podijeliti razmišljanja. Građanima smo pokušali olakšati odnose sa bankama, naglasio bih tu kredite sa švicarcima.

-------------------------------------------------

12:24 Slavko Linić je došao u prostorije Gradske organizacije SDP-a oko 12.10 u društvu saborskog zastupnika Luke Denone i Vladimira Šepčića, inače bivšeg šefa gradske organizacije i jednog od veterana gradskog SDP-a.

Teme pressice su: Spačva - zašto Milanović tako grčevito brani Nadu Čavlović Smiljanec, HBOR-ov kredit tvrtki Mali biskvit d.o.o. i sprečavanje provođenja reformi zacrtanih u Planu 21 i programa Vlade.

Dočekali su ga prosvjednici iz 'Pokreta otpora - Riječani protiv korupcije' na čelu s poduzetnicom Slavicom Šotom s povicima Liniću, srami se i Liniću, lopove.

'Pošto je prozvao Milanovića za kriminalne radnje i tvrdi da je premijer kriminalac, želimo ga pitati što je do sada čekao i ako je to znao da li je prijavio DORH-u', rekla nam je Šota. Prosvjednici su pokušali ući u prostorije i prisustvovati presici, ali nije im dozvoljeno.

------------------------

Saborski zastupnik i član Glavnog odbora SDP-a Slavko Linić održat će konferenciju za medije na kojoj će, kako stoji u pozivu, ispuniti obećano – govoriti o odnosu s predsjednikom SDP-a i Vlade Zoranom Milanovićem, te o razlozima svoje smjene s dužnosti ministra financija u prostorijama Gradskog odbora SDP-a Rijeka, Korzo 6, u 12,30 sati.

Jučer navečer mediji su prenijeli da je navodni 'privatni biznis' za koji Slavko Linić optužuje premijera kredit koji je od HBOR-a dobila tvrtka šogorice premijera Zorana Milanovića samo dva mjeseca nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast.

AFERA U BANSKIM DVORIMA Šogorica premijera Milanovića dobila je kredit od HBOR-a

Krugovi bliski Slavku Liniću za Novi list tvrde da bivši ministar financija o kreditu za Miglu Autopraone Ivane Milanović nema nikakvih saznanja niti je o tome uopće namjeravao govoriti na današnjoj press konferenciji.

"Slavko nam je rekao da nema nikakve veze s tom pričom i da se ne namjerava skrivati iza anonimnih izvora te da sve što ima reći o tome govori javno", rekao je izvor blizak Liniću.

Slavko Linić u Saboru nije unaprijed želio otkrivati što će reći, no najavio je da će svojim akcijama izazvati prijevremene izbore.

Slavko Linić na kavi uoči konferencije za novinare

- Milanović me optužuje da sam kriminalac, uzeo je u svoje ruke policiju i obavještajne službe, oni već tri mjeseca prate mene i moje prijatelje, ne bi li mi nešto pronašli. Još nisu, a niti neće, jer ništa nisam kriv. Kriminalac je u biti Milanović. On pogoduje članovima svoje obitelji i svojim prijateljima. Međutim, njegovi su poslovi nailazili na blokadu u Ministarstvu financija, ja to nisam dopuštao i zato sam smijenjen, navodno je kazao Slavko Linić stranačkim kolegama na sjednicima Županijskog odbora SDP-a Primorsko-goranske županije, dodajući kako će sve ono što će reći vjerojatno značiti pad Vlade i prijevremene izbore, ali da njega to jednostavno više nije briga, navodi Novi list.

Sukob između Milanovića i Linića izbio je na površinu tijekom "afere Šegon", u kojoj je premijer zbog sumnjivog kredita HBOR-a smijenio Linićeva pomoćnika.

Nastavio se ostavkom šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec , a kulminirao je Milanovićevom odlukom o smjeni Linića zbog "slučaja Spačva", u kojem je tijekom predstečajne nagodbe navodno oštećena država za 27 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da bi Milanović mogao komentirati Linićev istup tijekom svojeg posjeta Čakovcu, gdje će u 14 sati nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:10