ZAHVALNA SVIMA

LJERKA PEREŠIN ZA JUTARNJI 'U takvoj sam emocionalnoj euforiji da bih od sreće skakutala, a od tuge plakala jer Rudolf sve ovo nije doživio...'

 
 Ivan Lacković / CROPIX, Ronald Goršić / CROPIX

- Ne mogu opisati koliko mi ovo znači jer sam u takvoj emocionalnoj euforiji - od sreće da bih skakutala, do suza i tuge što Rudolf sve ovo nije doživio, pa do osjećaja dostojanstva - rekla je za Jutarnji list Ljerka Perešin, supruga legendarnog hrvatskog ratnog pilota Rudolfa Perešina. Izuzetno je, kaže, ponosna na cijelu ekipu koja je maestralno odradila povratak aviona u Hrvatsku, od pilota koji su išli u Austriju i tehničara, koji je 1985. radio na tom istom MiG-u i sad ga rastavljao, do mladih tehničara...

- Jako sam zadovoljna što je to ovako odrađeno tihom diplomacijom i što nam se ništa nije ispriječilo na tom putu povratka. Od srca se zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću koji je 18. travnja na Vladi donio odluku o povratu MiG-a i ministru Damiru Krstičeviću koji je bio navigator akcije i taj je posao savršeno odradio.

Tako nešto može napraviti samo čovjek koji u sebi ima mnogo ljubavi prema svojoj domovini - govori Ljerka Perešin i otkriva kako ju je Krstičević pozvao da u utorak dođe na Pleso, ali nije otišla jer nije htjela na sebe skretati pažnju.

Smatra da u ovom trenu u fokusu moraju biti ljudi koji su odradili sav posao u vezi povratka aviona. No, ne krije kako jedva čeka vidjeti zrakoplov i da je oduševljena idejom samog premijera Plenkovića da on bude barem mjesec dana izložen ispred zgrade MORH-a u središtu Zagreba.

Da se ne bi uništio, MiG mora nakon toga biti smješten u zatvorenom prostoru i zato se seli u ZTC na Pleso uz obećanje Ministarstva obrane da će u Zagrebu u dogledno vrijeme biti izgrađen vojni muzej i da će Perešinov MiG u njemu imati središnje mjesto.

Ljerka Perešin također naglašava kako mlada država, koja je svoju zemlju natopila s toliko krvlju, mora imati vojni muzej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52